自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

amycheung08 發表於 23-4-10 08:55
首先政府會唔會將慳左d錢回贈納稅人, 定會倒貼垃圾會加薪或綜援出雙糧, 其實政府各方面都大花桶, 跟本 ...
呢期政府同班垃圾議員係咁針住老人家果2蚊,但係垃圾會放暑假幾個月,薪酬照袋,班議員同政府隻字不提。屆屆政府都係咁,下下向老人家開刀,越黎越似老美,對無利用價值既市民棄之不顧

伯爵府

loved 發表於 23-4-10 09:21
呢期政府同班垃圾議員係咁針住老人家果2蚊,但係垃圾會放暑假幾個月,薪酬照袋,班議員同政府隻字不提。屆 ...

現在垃圾會係一言堂, 以前仲要討好d老人家攞選票, 現在都唔使la, 所以佢地已經冇利用價值

loved    發表於 23-4-10 12:29

珍珠宮

mayymlam 發表於 23-4-9 22:03
唔應該25%
170華富至沙田全程$18.8
如果搭170出香港仔

我未講過元朗伯伯日日搭車去港島食早餐,一程成30蚊,一日補貼50幾蚊,要多出行其實去荃灣旺角都可以,去港島東涌間中去都無問題,日日去就辛苦啦,一日搭十幾程果d系未辛苦定反工呢,如果限制補貼金,要佢地用下腦點用都系好事

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

amycheung08 發表於 23-4-9 17:53
咁不如叫巴士公司改制, 分路程收費, 好似地鐵咁

其實已經有,有部機係巴士站果度做分段收費,係啲長者覺得只係比2蚊對佢無影響,但係好多時佢地連過海車$20-30嘅車都當短程用

想認識多啲屯門友

象牙宮

回覆樓主:

取消$2啦!老人家大把資助,又唔使阻人返工返學,最多半價咪算囉

男爵府

無話可說 發表於 23-4-10 10:40
取消$2啦!老人家大把資助,又唔使阻人返工返學,最多半價咪算囉
落後過深圳! 深圳老人搭車免費, 連香港老人家都可以免費!

象牙宮

hct300 發表於 23-4-10 10:48
落後過深圳! 深圳老人搭車免費, 連香港老人家都可以免費!

呢d落後又點?人地一返工有醫保社保,交稅多過香港,老來咪多優惠!香港無呢d野,但老人福利好,叫政府點繼續捱?向後生加稅呀?香港年滿75歲,原來係睇政府醫生唔使錢,住政府醫院都唔使錢!平時又有醫療券,長者生活津貼,好過大陸老人唔少呀!

伯爵府

無話可說 發表於 23-4-10 10:57
呢d落後又點?人地一返工有醫保社保,交稅多過香港,老來咪多優惠!香港無呢d野,但老人福利好,叫政府點 ...

其實香港人交稅一定多過大陸, 每季要俾差餉地租, 仲有高地價, 這些都係政府收入。

象牙宮

amycheung08 發表於 23-4-10 11:10
其實香港人交稅一定多過大陸, 每季要俾差餉地租, 仲有高地價, 這些都係政府收入。
...

我只知香港交薪俸稅少,稅率低,總數高過大陸唔奇!政府主要收入係利得稅同賣地!最近同老公返大陸,同親戚先講開大陸搵10000人工,有1500都去左社保醫保+稅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

amycheung08 發表於 23-4-10 08:55
首先政府會唔會將慳左d錢回贈納稅人, 定會倒貼垃圾會加薪或綜援出雙糧, 其實政府各方面都大花桶, 跟本 ...

仲有難民呢,咩都唔攪,淨係無限放大兩蚊,不過有啲老人真係唔自律,打尖,明明係朋友又分開坐單邊,唔係返工又唔避開繁忙時間,呢小部分兩蚊客會令市民反感

子爵府

mandy952 發表於 23-4-9 16:38
60可以兩元搭車係林鄭攪出黎,佢臨走大派福利,十足十英國佬97前回歸做嘅野,扮好心做壞事
...

將「兩元乘車優惠計劃」合資格年齡門檻由 65 歲下調至 60 歲,約 60 萬名人士受惠。
民建聯認為擴展兩元乘車優惠開支不算最多
2020 年 10 月傳出政府有意煞停下調年齡的計劃後,民建聯收到極多反對聲音。
建制派批評政府一直採取「拖字訣」,根本無心推展計劃。
https://www.hk01.com/article/539184

工聯會長期爭取擴大 $2 乘車優惠計劃惠及 60-64 歲人士
https://www.facebook.com/hkftu/posts/3264626127095992/

2020 年初,多個建制政黨都向政府提出放寬長者優惠措施,政府經研究後,決定落實放寬「兩元乘車優惠」至 60 歲或以上長者適用
民建聯實政圓桌都有於《預算案》建議書上寫明,工聯會經民聯新民黨均表示兩元優惠廣受地區歡迎。
民建聯早建議政府設立「銀齡卡」為 60 歲以上長者提供與「長者卡」一樣的優惠。
工聯會建議政府直接為長者提供免費乘坐電車優惠助出行。
經民聯自 2012 年推出計劃,便一直爭取降低年齡限制。
https://m.sina.com.hk/news/article/20200114/0/1/4/%E5%85%A9%E5%85%83%E4%B9%98%E8%BB%8A%E6%93%AC%E6%93%B4%E8%87%B360%E6%AD%B2-%E6%96%9957%E8%90%AC%E9%8A%80%E9%AB%AE%E6%97%8F%E5%8F%97%E6%83%A0-11071045.html

多做多錯,少做少錯,唔做唔錯。
政府當然可以唔做就唔做,可以少做就少做,唔係畀人逼迫得緊要,又點會做吖?
議員逼迫政府,而議員是市民投票選出來的,可算是市民自作孽
成功爭取下調年齡,就好像英國脫歐公投,成功脫歐,但是好是壞呢?

子爵府

爭取見成果

子爵府

mmya 發表於 23-4-9 18:12
我堂哥都係60歲
其實好後生咋
真係冇必要畀兩蚊優惠佢哋

七老八十的長者說 2 元優惠降至 60 歲,是政府過於體貼精壯長者,難以評論是不是德政。
https://www.wenweipo.com/a/202304/06/AP642ddaa6e4b0b6003c04a2a9.html

子爵府

kittychung1234 發表於 23-4-9 18:36
咪就係. 以前就三司十一局,而家幾多司,幾多局,仲要又正又副.

仲有助理

子爵府

pillarfung 發表於 23-4-9 18:40
嗰啲同尼同老人家過唔去一樣,揸靚車住靚樓食好嘢,點明白老人家啲苦況。

...

數據顯示香港好多窮長者。(一夠歲數就變窮)

13. 長者生活津貼是現時最多長者領取的社會保障金額。截至 2022 年 3 月底,約有 64 萬名長者領取長者生活津貼,佔 65 歲或以上人口超過四成。2022-23 年度長者生活津貼的預算經常開支約為 314 億元,佔整體長者現金福利開支超過六成。
https://www.legco.gov.hk/yr2022/chinese/panels/ws/papers/ws20220711cb2-534-3-c.pdf

2023 年 2 月為 68 萬
https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_statistics/

男爵府

回覆樓主:

規限次數都好, 應該畀用但唔好濫用。
不過一日用六次都唔出奇, 搭小巴->地鐵站-> 小巴 3 次來回 x2 都 6次
一個月比 60 次做上限。
濫用係小部分人,應該打擊。

子爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-4-10 01:36
咁樣製造另一個問題出黎,就係人人都可以上長途車分段搭幾個站就落,真正要搭長途既人反而排耐左甚至係繁 ...

現時是每 5 年檢討票價
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/572783

大宅

回覆樓主:

幾個月前未通關,我朝早紅磡上東鐵返工,上車時已見一個伯伯向車上坐著,即係金鐘/灣仔已上咗車啦。 精靈伯伯一直坐到去上水,所有人落車唯獨佢依然唔起身 (唔係瞓著),佢應該係享受緊坐遊車河活動

遲啲夏天日日酷熱警報,一定大把呢啲老人會濫用,佢哋大把機會攝到位坐然後坐足幾小時嘆冷氣。花十元八塊就可以慳番家居冷氣費。苦我哋班上班族又少咗N個坐位可歇息一下

子爵府

無話可說 發表於 23-4-10 10:40

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20007513

原本「$2」,因為降低年齡至 60 歲後便變成「半價」?

子爵府

amycheung08 發表於 23-4-10 11:10
...

香港人交稅多過大陸?
香港稅幾乎係全世界最低嗰喎。

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊