自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mlcbb 發表於 23-4-16 23:13
依家過機場保安前,已經要scan 機票+護照+影相。所以去到出境,有d 新機唔需要再拎hkid, 可以人面識別知道 ...

正是這樣,喺入禁區前嘅保安閘口已掃描證件、登機証及影相。
謝謝你的解釋!

男爵府

BK Milk勳章

唔見咗身份證,其實直接去入境處執報失連申請補發就可以,備案係冇用,除非你覺得有機會搵番個銀包。
拎住臨時身份證加passport 先係正確做法

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

依家過機場保安前,已經要scan 機票+護照+影相。所以去到出境,有d 新機唔需要再拎hkid, 可以人面識別知道 ...

上次臨上機前仲會用人面做boarding check
放下自在

珍珠宮

原來係咁。即可能都唔係用緊非觸式果套。

伯爵府

brownbear 發表於 23-4-16 22:05
我二月機場出境都用過果部機(不用身份證、打指模、QR Code),
因為太耐冇出境,當時過完安檢正諗緊開QR ...

我覺得入境處都有唔同方法出入境,如柜枱、E 道(新舊款),所以先有大家遇到不同出入之情境。

伯爵府

Prosperous 發表於 23-4-16 22:10
我係行 e-道, 不是用櫃枱, 唔明你做咩提櫃枱!
自助寄行李係講寄倉行李吧, 同出境過安檢又有何關係?

好心你喇!成日話人混淆咗,我本passport ,自己upload 資料同相片做的!佢封email比我有qr code, 我都諗住去入境處取証時會見下職員,點知入到門口。。。企係門口嗰個又係保安叔叔 ,佢話比我知。。。係部機(唔記得係乜機)scan個qr code就出咗張票(去幾號自助機),同指示我去自助取証件機取証!(人面識別及打指模)
attach0/tmp/php55oVLO

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我自己N年前返大陸唔見咗身分證,返嚟同職員講唔見咗就照比過關。冇passport,得回鄉卡

象牙宮

hennyyoyo 發表於 23-4-16 21:31
或者你下次出境時再交待下你的經驗

未體驗又要拗
最新鮮體驗,
尋日出境香港機場用特區護照,
只係 check in 掃passport,
入安檢,過e通道,
上機check 都係只用人面辨識,
完全無開code, 無攞任何野出黎,
多謝你提醒,唔係重係傻更更掃掃掃。

象牙宮

cattz288 發表於 23-4-17 00:10
上次臨上機前仲會用人面做boarding check
我坐cx 自助check in, 寄行李要用人面,
跟住全程到上機都用人面,乜都唔洗攞出嚟。

象牙宮

hennyyoyo 發表於 23-4-17 04:38
我覺得入境處都有唔同方法出入境,如柜枱、E 道(新舊款),所以先有大家遇到不同出入之情境。
...
諗應該用唔同護照有唔同做法。

象牙宮

白毛毛 發表於 23-4-17 00:15
我重專登做非觸式app,
尋日全程出境人面攪掂晒,
用特區護照的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mercurycc 發表於 23-4-17 07:59
我坐cx 自助check in, 寄行李要用人面,
跟住全程到上機都用人面,乜都唔洗攞出嚟。
...

我記得睇過內地機場都係咁,去部機比佢掃個樣就話你知邊個閘幾點機
放下自在

象牙宮

白毛毛 發表於 23-4-17 00:15

因為由出boarding pass開始就已經知你要上機,再過security check入禁區要cap埋樣,就已經可以直行直過
放下自在

大宅

可以用護照,前幾日直接比護照入境香港,入境處職員問我有冇身份證。我答有,只不過同小朋友一疊過拎護照出嚟,方便

伯爵府

想生BB熱投

sorfn89 發表於 23-4-14 22:19
剛發現比人爬咗個銀包,內有身份證,遲幾日要去旅行,請問可以用護照出入境嗎?
...

我試過俾人打何包。出入境拎講照就得。你拎左行街紙味?
I am Agent P

象牙宮

cattz288 發表於 23-4-17 08:19
我記得睇過內地機場都係咁,去部機比佢掃個樣就話你知邊個閘幾點機
...
機上坐邊個位都出晒資料,勁方便。

伯爵府

mercurycc 發表於 23-4-17 08:02
諗應該用唔同護照有唔同做法。

都係,因為要照顧不用國藉人士出入境。

大宅

hennyyoyo 發表於 23-4-17 04:38
...

冇錯,自己冇遇到嘅唔代表冇

伯爵府

brownbear 發表於 23-4-17 15:27
冇錯,自己冇遇到嘅唔代表冇

我以為我唔識表達

大宅

hennyyoyo 發表於 23-4-17 15:29
我以為我唔識表達

唔係啦,只係某啲人唔明

首頁

尾頁