自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

好多唔同國家都有類似既MPF 既野
有d 地方仲供仲多

唔怪得知d 人話香港好落後咩都反

子爵府

原來咁多人反對MPF,而唔係俾建議政府改善退休保障。

退休保障係好重要,而家估計65歲退休時起碼要有200萬,MPF係可以幫到一部分,如果識自行管理仲會可能淨MPF呢部分已足夠。

如果真係要供2750,都只係55000先要俾到最高金額,5%呢個數係不變,而且僱主都要供多啲,係取消對沖後僱員係著數咗。

香港強積金制度的確好多小問題,例如管理費太高、選擇唔夠等,政府有需要優化,但又未差到要取消。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

唔好啦......

男爵府

omekmh 發表於 23-4-17 18:25
已經冇人工加,仲要再扣多啲mpf,唔係呀嘛

加供款上限而非加供款百分比. 人工唔加既話,MPF唔會扣多D.

子爵府

tommyxsarah 發表於 23-4-18 12:10
好多唔同國家都有類似既MPF 既野
有d 地方仲供仲多

全世界都要幫市民安排退休保障,唔能夠下下夠晒政府養

而基金公司幫你投資,收服務費都好正常,但政府有需要控制收費

子爵府

回覆 Adiezz 的帖子

所以我咪唔明囉...明明有著數都唔識攞..
之前有幾多人成副身家得個MPF 舊錢..就走去移民..
仲有叫月光族草錢係幾難..
只係想眼前出糧就洗曬去..

認同MPF 既收費可以再減...

話蝕錢果D 應該係郁都唔郁過自己ACCOUNT 同FUND 既人 ...

男爵府

Adiezz 發表於 23-4-18 12:11

退休保障係好重要,而家估計65歲退休時起碼要有200萬 ...

我同意。強積金雖然有缺點,但依然係覆蓋率極高既退休保障計劃。政府應該改進強積金,而唔係一刀切取消。取消強積金既話,退休保障從何而來?難道靠上限為三十九萬既長期服務金?定係靠生果金同有資產審查既高額長者生活津貼?其實,取消強積金既話,最開心既係僱主。 

雖然有人成日話強積金蝕晒D錢,但強積金分僱員同僱主供款。簡而言之,除非蝕超過一半,否則僱員始終係賺左僱主供款果部分。 

另外,強積金都係睇長期。港股直衝三萬點果陣,強積金戶口日日有進帳,不過冇咩人歡呼喝彩。

今次調整只係影響月入30,001-55,000既僱員,佔全港僱員不到百分之二十。部分人可能以為調整每月供款比率,所以反應咁大。 

取消強積金,真係因噎廢食。

大宅

如果自己決定買邊隻股票,或者自己決定做定期,而唔係比所謂專業人士收管理費去管理咯

子爵府

D..D 發表於 23-4-17 19:00
希望呢屆政府可以取消強積金

唔鐘意交強積金可以選擇去外國交重稅

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實加左會多左僱主供款, 一定有得益, 而且現時普遍MPF 基金價格都係低位, 加左碼即係會買多左單位, 將來升既時候, 利潤就會唔錯, 咁當然如果只係一直放係保守基金既就唔會有太大變化。

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

uoaccf 發表於 23-4-18 12:41
我同意。強積金雖然有缺點,但依然係覆蓋率極高既退休保障計劃。政府應該改進強積金,而唔係一刀切取消。 ...
有道理~你同樓上JM都講解得好好.

大宅

xp_terry 發表於 23-4-18 12:49
如果自己決定買邊隻股票,或者自己決定做定期,而唔係比所謂專業人士收管理費去管理咯
...

可以買跌最好!只可買升就難搞!

珍珠宮

Adiezz 發表於 23-4-18 12:11

退休保障係好重要,而家估計65歲退休時起碼要有200萬 ...
我好懷疑樓上反對嗰啲知唔知自己反對緊啲咩, 當中有幾多人而家月薪係多過三萬蚊因而受影響

子爵府

回覆 xp_terry 的帖子

仲話自己拎供強積金自己做投資仲好
其實有幾多人自己唔知買咩基金呀..股票呀高位入貨都蝕到無眼睇LA...LOSS 50%大有人在

識買股票果既人..正常都會定期管理REVIEW下自己MPF ACCOUNT.

我唔會認為果D 人話強積金自己做投資仲好...
因為正常投資叻既人....都會多方面投資
MPF 都係分散投資同LONG TERM 既一種

子爵府

MandyChan_Chan 發表於 23-4-17 18:55
癡線,加強姦金

有人形容強積金是「強姦金」,算唔算係是刻意挑動情緒和抹黑政府,挑動市民對政府不滿和仇恨、危害國家安全?

子爵府

回覆樓主:

我都蝕緊錢,但MPF都係迫僱主幫僱員儲落一筆,冇MPF唔代表僱主會俾番呢舊錢僱員,所以身為僱員都係有着數,唔知我咁諗啱唔啱

子爵府

Lovelybbs 發表於 23-4-18 13:28
我都蝕緊錢,但MPF都係迫僱主幫僱員儲落一筆,冇MPF唔代表僱主會俾番呢舊錢僱員,所以身為僱員都係有着數, ...

買一送一lol
明賺
都唔明點解唔要…
唔要…僱主果份又未必會比您

珍珠宮

tommyxsarah 發表於 23-4-18 13:14
回覆 xp_terry 的帖子

仲話自己拎供強積金自己做投資仲好
仲有佢地唔知強積金係用平均成本法嚟投資, 根本唔應該睇短時間嘅賺蝕, 而家嘅跌市係幫緊佢地將來升市時賺多啲

子爵府

商界實反對架, 我認為可分階段加左僱員個份先, 之後再加僱主個份, 因為市民比較易話圍

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 23-4-18 07:21
你係咪好後生?
如果儲得有返20, 30年,都真係可以儲到一嚿錢。

就入5了
供左2x 年

首頁
45678...9

尾頁

跳至