自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

珍珠宮

mongng 發表於 23-4-22 12:05
我果份都係咁,但你要睇下佢每年保證回報,今年減上年,如果保證回報大過供款,我會繼續供,我宜家係供一 ...

唔想無止境供,忍痛分手

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

imlcc 發表於 23-4-22 12:03
我老豆嗰份又係好離譜, 睇返佢個預測表, 越長命到時身顧攞返嘅錢就越 遞減, 但係而家每個月仲幫佢供緊七 ...

你呢份係唔係按揭遞減保險, 係買樓時有條件下綑綁式購買的, 層樓一日未供完一日個保險都要比錢供? 隨著層樓一邊供一邊減賠償額, 係有呢種保險,目的係保障銀行, 按揭人一旦身故, 份保險用來抵消樓價。但近二十年來都好少聽有人會買呢種保險。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

andyman 發表於 23-4-22 13:22
你呢份係唔係按揭遞減保險, 係買樓時有條件下綑綁式購買的, 層樓一日未供完一日個保險都要比錢供? 隨著層 ...

應該唔係啩, 我唔係好清楚你講嗰種保險係乜, 但佢哋層樓已經供完廿幾年。

男爵府

我都有份供了28年的 @哎@ 人壽加醫療。當初年少無知,A準話供8年就可以不用供了。結果一供就二十幾年到現在都仲要俾。中間D醫療保險仲瘋狂加價6倍了。由當初供3千幾,到今年升到一萬七千幾。真係擔心過多幾年,真係供吾起。而家認真考慮要吾要忍痛分手

子爵府

Ononluk 發表於 23-4-22 12:45
唔可以只考慮退保金額,佢本身個保額幾多先,你家長者好彩未有得claim 啫,但咁多年佢係享受緊個保額,你買 ...
保額約萬6美金,當時已50幾歲,仔女都結晒婚完全冇負擔,買嚟真係唔知保乜,佢有事d仔女都比到出來啦

公爵府

回覆樓主:

我有兩份已經可以用紅利來供

子爵府

imlcc 發表於 23-4-22 12:03
我老豆嗰份又係好離譜, 睇返佢個預測表, 越長命到時身顧攞返嘅錢就越 遞減, 但係而家每個月仲幫佢供緊七 ...
係吖,我家長者果份都係越長命越少,90歲瓜都係多300美金啊

子爵府

goodgoodluck 發表於 23-4-22 13:01
根本係騙人,供幾十年,仲要供到100歲?仲要未平手
現在應很多個案陸續浮現當年嘅所謂儲蓄保險係騙人!
如果唔提係儲蓄都冇咁嬲啊!

伯爵府

AprilBB 發表於 23-4-22 13:34
我都有份供了28年的 @哎@ 人壽加醫療。當初年少無知,A準話供8年就可以不用供了。結果一供就二十幾年到現 ...

醫療保險係隨年紀加的,其實公司包醫保就最扺

子爵府

2024年龍年勳章

AprilBB 發表於 23-4-22 13:34
我都有份供了28年的 @哎@ 人壽加醫療。當初年少無知,A準話供8年就可以不用供了。結果一供就二十幾年到現 ...

應該係人壽附加契約醫療,你人壽應該八年已經供完㗎喇,你而家供係醫療,因為醫療一定要月供或年供啊,唔供就斷㗎啦

子爵府

2024年龍年勳章

KOKOMAN 發表於 23-4-22 16:13
係吖,我家長者果份都係越長命越少,90歲瓜都係多300美金啊

吾系好明,吾系應該有個保額,即係就算我而家比一萬蚊保費,但個賠償額有一百萬,即系瓜咗都有一百萬賠或者我而家俾咗保費係二十萬瓜咗都有一百萬賠咁解嘅咩?
另外有啲附加保證紅利或非保證紅利,咁依d就有浮動

男爵府

木土土 發表於 23-4-22 12:18
有人壽保障,保障咗三十幾年(事主去世,家人有筆錢賠),點可以只用儲蓄角度去睇而話蝕,輸打贏要。而人 ...

我係覺得儲蓄的角度完全唔抵,但係如果當時買的是純人壽又唔使咁貴窩。

我當年只想買人壽,但agent沒有給我純人壽的選擇,一來就是人壽連儲蓄,我以為這是正常的,agent給我的表是10年回本,但最後不是,要17,18年,後來的agent説我這已經是好的plan,即是估計市面上有不少比我回報差的plan。
有需要買保險無問題,但買家要清楚可以有選擇不連儲蓄。

男爵府

有人壽保障,保障咗三十幾年(事主去世,家人有筆錢賠),點可以只用儲蓄角度去睇而話蝕,輸打贏要。而人 ...

其實儲蓄部分連通脹都追唔上(至少agent話我個plan 係正嘢都係咁),不排除有其他plan更好回報,保險就不應該睇回報,非常同意,咁唔該保險公司唔好賣啲連儲蓄的保險,因為儲蓄肯定會看回報

男爵府

happyeasy 發表於 23-4-22 20:35
其實儲蓄部分連通脹都追唔上(至少agent話我個plan 係正嘢都係咁),不排除有其他plan更好回報,保險就不 ...

保險公司要賣儲蓄就唔該賣純儲蓄,但太過一目了然,而家人壽連儲蓄比較容易包裝俾買家,買家買完都唔識睇唔識計

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

KOKOMAN 發表於 23-4-22 16:19
現在應很多個案陸續浮現當年嘅所謂儲蓄保險係騙人!
如果唔提係儲蓄都冇咁嬲啊!
...

保險的所謂保障額、會隨著時間、因為通貨膨脹每年貶值、幾十年後得返雞碎咁多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

happyeasy 發表於 23-4-22 20:26
我係覺得儲蓄的角度完全唔抵,但係如果當時買的是純人壽又唔使咁貴窩。

我當年只想買人壽,但agent沒有給 ...

我朋友當年、就上過三間保險公司、在接待處、話想買純人壽、保險公司冇人出嚟、 話冇人得閒、去到最尾間、有個後生仔出嚟話、抵得諗先同佢做、 由此可見純人夀、根本就係雞頭骨、保險公司冇錢賺、 佣金超級低、所以agent 唔願做 、要賣就賣捆綁式產品、掛羊頭賣狗肉~

琥珀宮

happyeasy 發表於 23-4-22 20:35
其實儲蓄部分連通脹都追唔上(至少agent話我個plan 係正嘢都係咁),不排除有其他plan更好回報,保險就不 ...

唔同投資有唔同回報,最緊要知自己買緊乜,而唔係叫人地唔好sell 回報低既product。
講緊儲蓄保險,唔係投資保險,追唔上通脹有乜出奇?定期存款利率都可以低過通脹,咁係咪叫銀行唔好出定期存款呢種product比客人?!

珍珠宮

畀面勳章

你講嘅部分啱,但保險經紀為咗自己份佣金,好鍾意將儲蓄同人壽撈埋一齊sell,如果想要身故保障,齋買人壽唔連儲蓄,保費會平好多。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happyeasy 發表於 23-4-22 20:26

我當年只想買人壽,但agent沒有給 ...

不连储蓄的保险系要每五年或 十年review 一次,大有可能到上年纪后保费会好贵。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

琥珀宮

banbanmm 發表於 23-4-22 20:59
你講嘅部分啱,但保險經紀為咗自己份佣金,好鍾意將儲蓄同人壽撈埋一齊sell,如果想要身故保障,齋買人壽 ...

周圍都有消費陷阱,買乜嘢幾時都要自己睇清楚,而唔係信晒sales。
保險而家仲有冷靜期

首頁
45678...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊