自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

Cheddar85ang 發表於 23-5-1 13:39
唔好浪費小學嗰六年嘅培育,學術打好個底係非常重要,同學家庭係邊一類人,小朋友嘅圈子群啲咩同學,大家的 ...

我懷疑覆佢個班人可能係同一屆,叫人選寶校,加句讀到書就邊度都一樣。

男爵府

sandrafan 發表於 23-5-1 11:14
係呀,揀同一間。
其實我相信我朋友個女唔會俾我女差,甚至可能叻過我女都唔出奇,因為人地學校d野真係深 ...

請教下,女女兩次呈分都係級頭嘛?
黎緊到我阿大第一次呈分啦!所以想了解多少少,謝謝

大宅

2024年龍年勳章

ivycwl 發表於 23-5-1 09:27
最近開始又好多人係fb問升小學校問題。一線vs二線vs寶校。

每次都有人話讀到書邊間都一樣,升中係睇你成績 ...

大把人鍾意老点人, 我識人成日話DSE考得唔好都不會讓子女讀副學士,副學士絕对無用; 一係重考,一係做野!唔知以為佢係專家!結果輪到自己仔女的時候, 咪又係去讀副學士! 今天的我打倒昨天的我!!

珍珠宮

最近開始又好多人係fb問升小學校問題。一線vs二線vs寶校。

有,我老豆幾廿年來都係咁講!我都唔知佢真黐定扮傻?唔係我奮力向上爬,睇怕到我仔呢代都不能擺脫草根階層呀!

男爵府

Babylyly 發表於 23-5-1 13:33
你囡自行1C學校收咗?
太浪費了

好多人都咁講

但對我黎講,唔會浪費
因為而家間小學太淺,好易拎到9x
三次呈分,我女都係4科9字
唔咪因為特別叻
而係d卷真係過份淺
問得好正路,有認真温下書都唔會太低分
連補習老師都話我地d卷比人地淺
如果係因為努力温書,死温爛温先有呢個成績
。我都唔想佢格硬上1A,追得好辛苦。

我都係覺得佢讀到書的話,去邊間學校都讀到,況且而家都係英中,校風又好,我都好滿意,我只希望佢番學開心就夠

男爵府

Babetoto 發表於 23-5-1 16:21
請教下,女女兩次呈分都係級頭嘛?
黎緊到我阿大第一次呈分啦!所以想了解多少少,謝謝
...

第一次呈分級四,第二次級五,但計埋視藝音樂呈分,我女係級二

別墅

回覆樓主:

其實重點已經寫明"讀到書‘’,即係讀書料子

珍珠宮

減齡達人勳章

長琦良美 發表於 23-5-1 15:51
我當然知sen 分好多類,我講緊弱智、自閉都堅持果班。 你知唔知有幾多呢類家長,醫生建議入特殊學校都唔肯 ...

香港無自閉症讀的特殊學校, 特殊學校係比智障學生入讀, 淨係自閉而智力正常, 係只可以入讀主流學校。智障的自閉學生才有得安排讀特殊學校。

睇過網上教育局的統計數字, 有自閉的中小學生總數近一萬人, 如果全部入讀特殊學校, 政府要開多幾十間特殊學校先至夠。

政府就係想慳錢,所以先搞融合教育, 夾硬塞哂d SEN的學生入主流學校。

別墅

回覆 BBG1 的帖子

十分同意,所以都係出力培育,不想落后予人太多

水晶宮

SmallTungmama 發表於 23-5-1 16:27
大把人鍾意老点人, 我識人成日話DSE考得唔好都不會讓子女讀副學士,副學士絕对無用; 一係重考,一係做野! ...

對,大把呢類人。我都話過啦,件細毒姑早幾年踩我女幼稚園。轉頭到佢女的時候又狂問點考到。佢仲說到中西區名校幼稚園多到任佢入咁款。(入到才算。)

子爵府

Bloomberg 發表於 23-5-1 11:25
band3 6科33分。
萬中無一嘅例子。
要幾多十年先會有一個咁嘅成績?

唔會多,但又唔一定萬中無一,有啲小六先黎香港既新移民,派位唔好,但升中後係好努力書,六年咩都追得返。

珍珠宮

你既概念有d錯,一線小學系多band1生,但都有band2生band3生,吾系入左去吾洗谷吾洗補習印印腳就系band1 生,讀三線小學考頭5個10個都系band1, 可能入到既中學都一樣,如情況許可當然入一線小學,如派吾到都無辦法,未系二三線努力囉,吾通人地答你入二三線小學玩完加啦,無前途加啦甘咩
我女幼稚園同學,二個入左沙田一線小,我女入二線,6年後尼二個讀b2中學,反而我女b1中學,但系入大學又可能再排位都吾定

大宅

小學叻唔代表中學都叻,我仔幼稚園同學當年叩門叩入灣仔傳統名男校小學,我仔連面試機會都無,好彩佢都叩入中西區一線小學。6年後佢幼稚園同學在名小只屬於band 3,入唔返直屬中西區的中學部,我仔終於自己考左入去。

伯爵府

angiehouse 發表於 23-5-1 17:51
你既概念有d錯,一線小學系多band1生,但都有band2生band3生,吾系入左去吾洗谷吾洗補習印印腳就系band1 ...

人地而家係問選小學,一線小學都有band 2,3學生,但寶校一定更多喎。
叫人選寶校既唔知咩心態。

伯爵府

angiehouse 發表於 23-5-1 17:51
你既概念有d錯,一線小學系多band1生,但都有band2生band3生,吾系入左去吾洗谷吾洗補習印印腳就系band1 ...

如果三線小學考頭10同一線小學考頭60,入一樣中學,你覺得咁叫冇分別?係入都想派到一線啦,派唔到就話冇計接受姐。

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-5-1 18:25
如果三線小學考頭10同一線小學考頭60,入一樣中學,你覺得咁叫冇分別?係入都想派到一線啦,派唔到就話冇 ...

大家最後都系入一樣既中學就真系無分別,考第60果個可能讀得重辛苦,甘人地叫你選邊間就邊間咩,岩自己果個就得啦
我無叫你讀寶校,只系指出一些誤區

水晶宮

ivycwl 發表於 23-5-1 18:22
人地而家係問選小學,一線小學都有band 2,3學生,但寶校一定更多喎。
叫人選寶校既唔知咩心態。
...

叫人選寶校那些,多數有啲私心同心地不太好。

我一向鼓勵讀到書的叻人點都盡力入band one校。

侯爵府

2024年龍年勳章

JayJayMum 發表於 23-5-1 17:53
小學叻唔代表中學都叻,我仔幼稚園同學當年叩門叩入灣仔傳統名男校小學,我仔連面試機會都無,好彩佢都叩 ...

勁,好勵志

男爵府

sandrafan 發表於 23-5-1 16:32
好多人都咁講

但對我黎講,唔會浪費

明白,如果係1c學校你小朋友自行收,真係毫無疑問。

我唔明你個朋友一線小學三十幾點解會唔收?
一係就佢RO不是太高。

你哋要加油呀!努力讀書DSE唔會比1A學校差

已刪除用户

首頁
45678...11

尾頁

跳至