自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

schricky 發表於 23-5-21 08:39
有人解釋個區得1間,kill咗啲學生要跨區喎

但當年赤柱2 間小學一樣照殺、而家住馬坑邨的小學生一樣要去到好遠下返學吧。不過沙頭角應該有其他原因既

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

間學校咁關愛sen學生,但都係得15人,15人唔會全部sen卦,局長之前有講原本要求25人,已經降底左好多,要降到幾多先夠人情味?

公爵府

2024年龍年勳章

schricky 發表於 23-5-21 08:34
我覺得,有邊個想啲小朋友讀讀下無拿拿要轉校,咁佢地走出嚟爭取下無可口非的,又唔洗講到佢地係錯嘅,其實 ...

要請願可以,但唔可以一定要局長接信。邊有咗野蠻?

同埋唔好推小朋友出鏡,係道德綁架。

其實冇人想停辦,
但當唔達標,
同埋喺善用資源下,
要取得一個平衡點。

公爵府

schricky 發表於 23-5-21 08:34
我覺得,有邊個想啲小朋友讀讀下無拿拿要轉校,咁佢地走出嚟爭取下無可口非的,又唔洗講到佢地係錯嘅,其實 ...

明白家長心態,但嗰位家長態度著實令人反感。

珍珠宮

虎到金來勳章

珠氏家庭 發表於 23-5-21 09:01
要請願可以,但唔可以一定要局長接信。邊有咗野蠻?

同埋唔好推小朋友出鏡,係道德綁架。

搵人接信唔肯,去室內先傾又唔肯,係要啲小朋友企喺度曬

公爵府

2024年龍年勳章

littledot 發表於 23-5-21 09:02
明白家長心態,但嗰位家長態度著實令人反感。

的確係好反感,仲要野蠻,一定要局長親自接信。派個職員收信都唔得。

最重點係要教育局過渡期1年,
等佢最細果個小朋友可以入讀。

最討厭係推個小朋友出鏡道德綁架。

公爵府

2024年龍年勳章

polliebb 發表於 23-5-21 09:10

要搏同情,要比市民覺得佢哋係被欺負嘅一羣。

但果位家長太霸氣,
完全搏唔到觀眾認同。

只係苦咗幾位小朋友,
仲要被利用出鏡,
如果因為咁而被標籤,
要怪只可以怪個阿媽。

男爵府

polliebb 發表於 23-5-21 09:10

琴日真係又晒又熱

子爵府

珠氏家庭 發表於 23-5-21 09:11
的確係好反感,仲要野蠻,一定要局長親自接信。派個職員收信都唔得。

最重點係要教育局過渡期1年,

唔明點解佢要最細嗰個入讀,讀1,2年要轉校咪仲難適應?
不過可能佢想年年出來嘈一次,以為嘈下就唔使殺校

珍珠宮

減齡達人勳章

謙仔媽咪 發表於 23-5-21 09:35
不過可能佢想年年出來嘈一次,以為嘈下就唔使殺校 ...

通常係手段, 一步步爭取, 首先入咗學, 之後再繼續講數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

polliebb 發表於 23-5-21 09:00
間學校咁關愛sen學生,但都係得15人,15人唔會全部sen卦,局長之前有講原本要求25人,已經降底左好多,要降 ...

根本太少人讀嘅學校對佢哋嘅小朋友成長都唔係太好,而且少人揀一定有原因, 如果真係咁好個個SEN家長都爭住比仔女入啦,但事實又唔係咁,可能人數少老師可以對學生照顧得好啲, 但亦唔代表得佢一間小學能夠做到。 有網友話隔離都有兩間學校接近呢間,亦做得唔錯,衹係呢個家長唔想影響到自己仔女啫, 所以冇理由要政策就你圍住你轉, 殺校或合併,資源相對會運用得好啲。

公爵府

2024年龍年勳章

個家長自己講咗。
最細果個入唔到溥仁小學,
第時點帶啲小朋友返學。

其實最好叫教育局開間學校喺佢門口。

男爵府

家長朱太昨接受傳媒訪問時稱其小朋友讀小一,有特殊學習需要(SEN),去年物色學校時「找了十多間」,僅兩間願進一步洽談,過程感受到溥仁小學教師對SEN學童的關懷,最終選擇入讀。她說擔心溥仁小學在數年後面臨殺校,其小朋友將需轉校,未必可獲適切照顧。她說在過去大半年,其小朋友原很抗拒上學,現會主動舉手答問題,「見到教師好用心教」,哽咽問日後「轉校轉去邊?」

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

間間都要通融咁唔駛殺校啦,咁駛咩訂規矩

珍珠宮

真係一個都不能少
真係太多SEN困住一班又太癲
見識過,癲到有影子老師長時間傍住
一係好自豪自己係SEN學校吹佢吾脹,瘋狂打人,告佢都比人話唔包容罸返轉頭

子爵府

感覺係間有愛心既學校,但收生不足代表間學校無吸引力,有啲學校幾千人報,學校有冇諗過點解自己做唔到?有冇計劃過提升自己競爭力?唔應該係度賣慘,收生涉及資源運用,收生不足就應該殺校,將資源俾番其他更好既學校

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dolala 發表於 23-5-21 10:08
家長朱太昨接受傳媒訪問時稱其小朋友讀小一,有特殊學習需要(SEN),去年物色學校時「找了十多間」,僅兩 ...

hm⋯⋯咁都理解點解佢哋咁激動,咬牙切齒!sen 小朋友搵到啱嘅學校唔容易!兩難!

公爵府

2024年龍年勳章

鴨鴨比 發表於 23-5-21 10:22
真係一個都不能少
真係太多SEN困住一班又太癲
見識過,癲到有影子老師長時間傍住

教育局唔係唔同佢哋傾。

係有啲家長利用啲小朋友做大龍鳳,
玩道德綁架。
attach0/tmp/php414jvp

珍珠宮

虎到金來勳章

可能到時就嘈要俾佢啲仔女讀到畢業

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果sen小朋友好難搵到學校,咁哩間學校唔係應該好受歡迎咩?而家連埋非sen小朋友先得15個喎

首頁
45678...11

尾頁

跳至