自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

有無仔女想揀地理?ICT好似有新課程,難考嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-26 16:09
曾經同佢講過少少,唔怕血。
如果佢自己有考量過讀邊科大個之後做咩行業,我就唔使咁煩
...

入咗去之後先知就麻煩,讀完之後先唔想做就浪費晒d時間,所以佢要好清楚知道護士係有啲乜工作要做同埋佢嘅工作性質係要輪班,可能會影響社交,難識到男朋友、難照顧子女家庭等等,佢接受到就OK

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

其實以樓主女兒成績,讀理科都幾難,而護理科而家要求都幾高,讀唔明嘅話就全炒,樓主想清楚好d

公爵府

數學唔好又冇興趣,真係唔好讀理科,讀bio可以夾文科讀,唔會咁辛苦。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

bobomia 發表於 23-5-26 18:24
入咗去之後先知就麻煩,讀完之後先唔想做就浪費晒d時間,所以佢要好清楚知道護士係有啲乜工作要做同埋佢嘅 ...

多謝你的提醒,我會叫女女睇吓你哋嘅建議,希望佢再考慮清楚

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

EMILY03 發表於 23-5-26 18:48
其實以樓主女兒成績,讀理科都幾難,而護理科而家要求都幾高,讀唔明嘅話就全炒,樓主想清楚好d ...

明白,我會叫女女慎重考慮的

珍珠宮

世事無常 發表於 23-5-26 19:44
數學唔好又冇興趣,真係唔好讀理科,讀bio可以夾文科讀,唔會咁辛苦。

佢對數學真係麻麻哋,我會叫佢再諗清楚先

公爵府

jenniferzhu 發表於 23-5-26 19:49

我係數學唔好,又唔鐘意數學,小學果陣已經知道我讀唔到理科,我好明白。

男爵府

可以上網睇吓dse cut off point參考吓睇吓有冇把握
Eg maths at least 差唔多8x才可以有5,chem個d都要幾高分㗎

男爵府

jenniferzhu 發表於 23-5-26 19:49

其實又唔駛太擔心,好多人大學讀邊科都唔一定要做返嗰行
選科揀自己興趣,好過死命讀攞唔到高分

子爵府

紫翹 發表於 23-5-25 16:49
回覆 mrs雨過天晴 的帖子

我想問下點為之後備, 原本我仔係揀CHEM同歷史, 因為呢兩科都係級頭十, 但宜家佢 ...

其實都係睇返你仔仔大學想讀邊科或是想從事邊一行業。佢對科目嘅興趣。我大囡喜歡bio同chem所以佢選左呢兩科,佢選左一科BAFS,因呢科做多D就可以了又易拎分。雖然多野記但佢讀得好開心。第二時都係會選擇有關的行業。

珍珠宮

cmchang0927 發表於 23-5-26 20:24
可以上網睇吓dse cut off point參考吓睇吓有冇把握
Eg maths at least 差唔多8x才可以有5,chem個d都要幾高 ...

好啊,唔該你

珍珠宮

秋思 發表於 23-5-26 20:46
其實又唔駛太擔心,好多人大學讀邊科都唔一定要做返嗰行
選科揀自己興趣,好過死命讀攞唔到高分
...

佢揀生物、化學我驚到時佢會跟唔到而後悔(雖然佢未必入到)。同埋以佢現在嘅成績唔敢諗讀唔讀到大學

公爵府

好媽媽勳章

牛皇妹 發表於 23-5-26 04:20
唔鐘意背野已經係生物嘅死穴,數學麻麻簡化學物理都係死,由其化學

係,我女出年就揀科,佢又係好怕背野所以好唔鍾意BIO ,但佢target係讀醫有關既科目,所以佢諗住揀chem,當初由local轉去IS 都係因為阿女怕背野(佢鍾意做project同寫文),都估到架喇。我自己當年都係理科生(phy +chem +bio),所以完全知道係點。不過我自己對阿女無乜要求,只希望佢唔好揀錯科

伯爵府

如果可以嘅話,文,理,商各揀一科讀,因為去到大學揀科,某啲科目係會乘10,而家中四想讀嘅科,又未必到中六時想讀

珍珠宮

yyan 發表於 23-5-27 08:16
如果可以嘅話,文,理,商各揀一科讀,因為去到大學揀科,某啲科目係會乘10,而家中四想讀嘅科,又未必到中 ...

唔該你,佢學校只能揀2科讀,唔可以楝3科,唔可以中途棄科

翡翠宮

畀面勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-27 09:36
唔該你,佢學校只能揀2科讀,唔可以楝3科,唔可以中途棄科

如果只能揀兩科,又target護理,最好揀bio放棄chem。就算唔入三大,讀其他學院既護理課程,有bio一定有著數。

何況其他科亦唔見得選擇多,唔中意背書既話,History,中史都唔岩,數學唔好千奇唔好揀Econ,視藝之類如果一向冇鑽研開會好大鑊,我女話地理原來係好伏,揀來㨂去,剩得ICT,旅款之類,如果兩科都揀呢啲,你女又得唔得呢?
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-26 16:20
我有同佢講讀生物要背好多嘢,佢話OK。
我呢幾日同佢傾,有建議佢揀其他科,但係佢似乎唔想改。
...
Bio真係好多野要讀同記...比其他科所需溫習時間長好多... 英文底亦都要唔錯... 我仔有揀bio, 佢話自己蠢左... 因為付出嘅時間多但成績仲未必咁易攞到高分...

珍珠宮

mother904 發表於 23-5-27 09:47
如果只能揀兩科,又target護理,最好揀bio放棄chem。就算唔入三大,讀其他學院既護理課程,有bio一定有著 ...

唔該你
我女第一選修首選揀生物,次選原本物理(可能肯改bafs
第二選修仲係首選化學,次選旅遊與款待
唔知佢肯唔肯改,要同佢再傾下

首頁

尾頁

跳至