自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

selinako^^ 發表於 23-8-1 18:31
有一半根係大陸, 所以佢地會返去消費都唔其
我d學生 10個有8個係來自大陸, 出奇地佢地真係星期六日就返上 ...

深圳啲兒童樂園好大,玩全日任出入先100/人,六/日帶幾個返去有時玩呢啲。同埋裡面唔畀食嘢飲野,keep得幾乾淨。仲有啱青少年玩項目。西九高鐵連過關候車45分鐘啦,累咪留一晚,酒店好平。睇套IMAX幾十。去珠海,都好多澳門人去玩,過關見到澳門隊好多人排。
attach0/tmp/phpvauRPz
attach1/tmp/phpNbaEwb

pansy888hk    發表於 23-8-1 22:53

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-1 18:51
深圳啲兒童樂園好大,玩全日任出入先100/人,六/日帶幾個返去有時玩呢啲。同埋裡面唔畀食嘢飲野,keep得幾 ...

15歲有咩野玩?

水晶宮

Anpanmama 發表於 23-8-1 18:00
第2段嘅說話,應該只會發生係你身上!
咒人係冇用嘅,有本事你就叻咗!
你講嗰啲擔心我從來冇擔心過:joyou ...

咒人?你講緊你自己?你話只會發生我身上喎
第二段我唔係講你,我係覺得你呢啲人一聽到負面新聞就只識話人唱衰,不求甚解,bk都真係有唔少,又以為對自己冇影響就唔理,其實影響係可以好全面,唔係只得我講嘅例子。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Vengerov 發表於 23-8-1 18:51
深圳啲兒童樂園好大,玩全日任出入先100/人,六/日帶幾個返去有時玩呢啲。同埋裡面唔畀食嘢飲野,keep得幾 ...

大陸優勢..真係地大

子爵府

singwin 發表於 23-8-1 18:56
15歲有咩野玩?

有d playroom有索道,攀爬等。好大型下。又有VR射擊。密室逃脫等。個場好大。

子爵府

selinako^^ 發表於 23-8-1 19:00
大陸優勢..真係地大

香港搵playroom 好困難,好多人,有時無位,好多200-300得1.5小時玩,唔夠喉。

伯爵府

KOKOMAN 發表於 23-8-1 18:19
我和老公係敏X冰室食早餐,星期日8点幾冇乜人大把位都要我地坐埋一邊卡位,張枱又细,一邊根本放唔晒兩份早 ...

認同,跟本放唔晒D嘢。

水晶宮

Gud567567 發表於 23-8-1 13:31
財爺話經濟向好呀!晚晚電視都賣緊廣告話香港有幾好, 現屆政府做得好呀!唔係咩?. ...

呢個真,如果你普通聽新聞你未必真係知原來香港經濟似乎唔多掂,家超政府成日講口號,講好多bk人最中意聽嘅唱好說話。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

LandoCheung 發表於 23-8-1 12:54
方向報成日唱衰香港㗎喇
已經唔係今日嘅事情

我開始唔中意呢份報紙

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-8-1 17:11
咪係囉,我都睇到O晒咀,明明服務業態度唔好,我哋揾錢都好大壓力,辛苦揾返嚟嘅錢要出去食黑面,就為咗要 ...
條友直頭攪笑,我次次上去人均消費$500以上,唔平過香港,但我俾得條氣順,呢個就係理由。佢咪似個仔周圍撩事鬥飛但人地唔可以批評,唔可以還手嗰d怪獸家長,俾垃圾你都要食,還拖就係你唔啱。

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-8-1 14:11
仲諗住起大量公屋, 填海, 痴媽根......

最得人驚係起明日大魚同北都,點解唔起一樣就算?
之前睇過報道,話大魚呢類項目有唔記得幾多成機會係爛尾的,問題多多,呢啲項目一定係超支再超支,起黎都未必有投資者投資……

子爵府

Tobbyy 發表於 23-8-1 19:12
條友直頭攪笑,我次次上去人均消費$500以上,唔平過香港,但我俾得條氣順,呢個就係理由。佢咪似個仔周圍撩 ...

條氣比得順,講得好

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 23-8-1 15:47
仲有坐得逼,我朝早79已經到公司附近,打算去茶餐廳食早餐,入面大把位,但系個阿姐要我同另外一個客坐卡位,雖然一人一邊,但附近D枱全部無人,我無出聲就轉身行返出去,從此就去第二度買外賣返公司食,再無起茶記食早餐。.

我試過坐低咗
伙就 大大聲叫我 坐去第二度
我企起身 行出門口
以後唔幫襯

子爵府

JChan 發表於 23-8-1 19:22
我試過坐低咗
伙就 大大聲叫我 坐去第二度
我企起身 行出門口

有時覺得有d直頭有精神病
無辦法正正常常對個客

子爵府

she007 發表於 23-8-1 16:33
tvb新聞都有報,可能字眼冇禁負面啫,亦唔好只睇結果,唔搵個原因,個原因至係重要,唔係求其講咩經濟周期 ...

星期六,去咗-間兩母子小麵店,的確通關後靜咗,臨走,留低咗張紙條,感謝佢哋艱苦經營下,依然保持食物質素
我冇乜特別立場,世界角落,食蝦子麵定龍蝦、打邊爐定芝士火鍋,當下就好,唔好冇下次

只係覺得,香港人都要開飯,講嘅係客人、打工仔、老闆、過於傾側經濟流,只會惡性循環,大家都想有口安樂茶飯,慢慢互相平衡改善,執返靚香港,我哋嗰家啦

子爵府

Glau 發表於 23-8-1 16:45
一家4口去主題公園食埋飯要幾多錢, 同樣上深圳又幾多錢, 大家識計數. 宜家係窮人遊深圳:happ ...

我暫時未回國內消費,不過去主題樂園真係唔平,入場費,再加兩餐在樂園食。洗咗五六千蚊。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Tobbyy 發表於 23-8-1 19:12
條友直頭攪笑,我次次上去人均消費$500以上,唔平過香港,但我俾得條氣順,呢個就係理由。佢咪似個仔周圍撩 ...
冇錯!

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

selinako^^ 發表於 23-8-1 18:09
紅磡都會先恐怖, 成個商場好似荒廢左冇人咁
明明佢係西鐵站對面, 都算靚商場
...

我去紅磡都會商場敏華冰廳食個茶餐,因人手不足,竟然等30 分鐘都未有嘢食,全埸得好少侍應,好少廚師,猛話人手不足,好趕客。貼錢也不再去

大宅

she007 發表於 23-8-1 16:33
tvb新聞都有報,可能字眼冇禁負面啫,亦唔好只睇結果,唔搵個原因,個原因至係重要,唔係求其講咩經濟周期 ...

講得好

伯爵府

回覆樓主:

其實去大陸消費同在香港消費係無咩衝突囉,基本上工作和生活都在香港的家庭,就算一個星期有一兩天上大陸消費,起碼都有五六日留港消費。至於香港食肆質素參差是事實,以我這個無飯主婦為例,我一星期幫襯好幾晚屋企附近的食肆,通常都係來來去去味道好的店,那些又貴又味道差的真係食一次就算。就算一個月去一二次大陸,我都係買下比香港平好多的超市貨/淘寶貨,但大部分生活用品都係香港買,所以我屋企就算有返大陸消費,但真實消息額一定對得起香港經濟。
如果一定要鬧不留港消費的人,我覺得係咪應該鬧埋成日去外國高消費嗰班呀!

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊