自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 Debbie0331 的帖子

1萬個贊成!

男爵府

yuyueng 發表於 23-8-16 09:35
認同公務員人工太高,人工真系全球之冠

重點是人工高又做唔到實質有用既野出來。bk上應該有好多公務員,佢地就同你講“香港是咁架啦,你又要平又要服務好呀?” 佢自己收緊離地既人工就梗是冇所謂啦,仲一年去好多次旅行梳乎,又有呢樣津貼果樣津貼,人地大陸公務員呢,就講緊減薪20,30%都冇聲出

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Dylanli2017 發表於 23-8-16 09:55
重點是人工高又做唔到實質有用既野出來。bk上應該有好多公務員,佢地就同你講“香港是咁架啦,你又要平又 ...

公務員人工高、效率差但又是鐵飯碗、根本就是英國政府、給香港埋下的、其中一個炸彈~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 23-8-16 09:57
公務員人工高、效率差但又是鐵飯碗、根本就是英國政府、給香港埋下的、其中一個炸彈~ :igiveu ...

好應該跟大陸公務員咁,減翻20-30%,等社會多翻d資源使用。大陸咩職級公務員講緊都是1,2萬一個月咋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 23-8-4 10:19
成班香港膠官根本係sales佬黎。 真係唔知邊個搵緊邊個錢。日日叫人上大灣區,人地畢業生20%都冇 ...

我都想講, 人地唔人工低 難搵野做多人失業..仲搏命叫年青人北上工作
又叫大陸d人落黎香港, 用萬幾蚊請佢地
乜野玩法?

莫非佢以為香港人真係賺錢買花帶, 所以唔使搵咁多?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Dylanli2017 發表於 23-8-16 09:59
好應該跟大陸公務員咁,減翻20-30%,等社會多翻d資源使用。大陸咩職級公務員講緊都是1,2萬一個月咋。
...

啱呀! 咁又可以慳一大筆
我朋友圈有個舊制公務員, 程度只值中3..., 普英唔識講 英文唔識寫email 電腦又唔掂, 月薪 2萬5

珍珠宮

ensureyip 發表於 23-8-16 09:50
但只要有錢,總有辦法補到,補唔到嘅只係窮人

所以係末嘥氣,管制呢啲

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mini122 發表於 23-8-4 14:02
係林鄭年代速成明日大魚

到時香港的儲備使曬,可能仲要欠債累累,真係連一個二三線城市都不如呀。

男爵府

bobo05 發表於 23-8-16 10:18
到時香港的儲備使曬,可能仲要欠債累累,真係連一個二三線城市都不如呀。邊個贊成明日大魚嘅都係賣港賊。
...

而家大陸樓價下行,係深圳劃塊地比香港起樓咪得囉。d錢拎來起多幾間醫院比市民睇病好過啦,社會民生都未搞好,仲係度掏空庫房

翡翠宮

Lilyforest 發表於 23-8-4 11:42
一樣還一樣喇,加印傭費係印尼要加唔係政府加㗎。

作為一個政府係唔係要以市民福祉為依歸? 人地話加佢就加 佢係傳聲筒? 政府唔係要把關咩?
佢一講好多都話: 有冇搞錯! 佢唔覺有問題咩? 仲乜仲要 ok 仲要向公眾宣報?

翡翠宮

Myluckybaby 發表於 23-8-4 11:44
小紅書d深圳人都講,鮑師傅和四大商場都係開關後俾香港窮鬼救活。俾佢哋笑死:一邊賺你錢,一邊叫香港窮鬼 ...

但仲有好多小紅書口中既 死窮鬼走上去, 係邊度? 好抵呀 好平呀 快d去..

翡翠宮

superkingdom 發表於 23-8-16 09:15
講起消費券
新移民又派,黎讀書又派,移左民又派,唔係派佢自己的錢,派納稅人錢,佢更happy,都唔量入為出 ...

對中高產 返工搵到2餐既就兇狠 乜稅物稅 借d兒係咁加, 乜支援都冇
低層一句 歧視..關愛對住鏡頭 喊2下, 就乜都比晒佢地

其實係 香港生活好困難, 冇基礎經濟真係要慎重諗諗

水晶宮

bobo05 發表於 23-8-16 10:18
到時香港的儲備使曬,可能仲要欠債累累,真係連一個二三線城市都不如呀。邊個贊成明日大魚嘅都係賣港賊。
...

唔係喎,呢度好多jm贊成起大魚架

大宅

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-8-16 09:57
公務員人工高、效率差但又是鐵飯碗、根本就是英國政府、給香港埋下的、其中一個炸彈~ :igiveu ...

佢哋會話你係妒忌,如果你有本事咪自己都入去做囉

伯爵府

selinako^^ 發表於 23-8-16 10:49
對中高產 返工搵到2餐既就兇狠 乜稅物稅 借d兒係咁加, 乜支援都冇
低層一句 歧視..關愛對住鏡頭 喊2下, 就 ...

心有同感,傾埋一邊,講到大人大義,就係攞納稅人錢去做大好人

翡翠宮

superkingdom 發表於 23-8-16 11:02

佢咁做法, 冇辦法唔分裂
我地努力為香港, 有d人就坐享其成
我地乜都冇, 佢地好似老馮咁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

8000 發表於 23-8-4 09:21
收入減少,支出大增,發債度日,完全違反了基本法原則,呢個財爺真係打算敗晒前朝留下的成副身家。到時我哋 ...

攞晒啲儲備去搞明日大嶼先恐怖!大陸都係要擸晒香港人啲錢先甘心!停晒啲大陸新移民真係咁難?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

superkingdom 發表於 23-8-16 11:02

攞納稅人啲民脂民膏去派,膠官扮到成個聖人咁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊