自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

pomanlife 發表於 23-8-8 22:11
個個唔同,有啲游到上去,有啲蘇x考第一,轉去讀可以唔合格,唔知問題出左係邊度
...

咩科不及格?英文?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都係官校,書單除咗有 ISBN, 部份書仲註明舊書可重用。樓主嘅書單連 ISBN 都冇,似乎係學校問題。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Vengerov 發表於 23-8-8 22:15
咩科不及格?英文?

有幾科主科都唔合格,詳細冇問得咁清楚

子爵府

pomanlife 發表於 23-8-8 22:20
有幾科主科都唔合格,詳細冇問得咁清楚

thanks for sharing

男爵府

QQ_panda 發表於 23-8-8 18:54
你試下派到英皇書院,睇吓有無人唔要

如果派咗皇仁,直頭開心到暈

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Vengerov 發表於 23-8-8 22:20
thanks for sharing

好似英文係其他一科,但好似蘇既英文深過軒

彩鑽殿

Sebastian@ 發表於 23-8-8 22:21
如果派咗皇仁,直頭開心到暈

軒官精英班嗰班仔好大機會架

侯爵府

我都有親人做教師,和校長,和大學教授!有冇heart 就真係見仁見智!學有位JM 話齋,睇彩數!

男爵府

littlehoneymum 發表於 23-8-8 22:05
姑仔係官校小學老師,由7月13號放到8月23號,佢13號晚已經上機去歐洲,佢話大部份官校小學同事都係放起碼一 ...

嘩!咁爽
幾個朋友教普通津校, 一般都係 21、22/7放到17、18/8返工。
佢哋話學校日日都有老師返去當值,所以唔會真空

大宅

大臭臭 發表於 23-8-8 21:54
又咁講,岩岩出嚟做嘅老師真係好有火嘅,但做多三五七年對住班奀皮學生怪獸家長真係會熄晒,依家嘅老師都 ...

其實老師冇變,係家長學歷同要求高咗啫!想要老師質素就最好比錢讀啦!又要免費又要質素好,等同住公屋但又要環境隣居都好咁天真囉!

伯爵府

半生緣 發表於 23-8-8 22:29
其實老師冇變,係家長學歷同要求高咗啫!想要老師質素就最好比錢讀啦!又要免費又要質素好,等同住公屋但又要 ...

莫非你係老師,何解咁大怨氣

公爵府

Sweetkiki 發表於 23-8-8 22:27
嘩!咁爽
幾個朋友教普通津校, 一般都係 21、22/7放到17、18/8返工。
佢哋話學校日日都有老 ...

係呀,津校老師一向放假少過官校老師!始終官校老師都係公務員,官校通常當值嘅係書記!通常都答你老師放假!有特別事先會通告校長!

有親戚教官校,有親戚教津校!
佢哋時時問我一唔一齊去旅行,
我做文職,唔會同佢哋一齊放暑假啦!
留返啲假平時放!

珍珠宮

mandy952 發表於 23-8-8 18:40
所以官校係做老師嘅dream work
做又36唔做又36

班老師除人工高外,仲有房屋津貼。

男爵府

如果書局會做優惠,有可能學校條例要求老師報價時要申報,又要出tender,所以唔聯絡書局直接出書單係行政上比較方便。

男爵府

chanti 發表於 23-8-8 21:56
公務員就係、津校老師唔係呀

睇下係合約定常額

彩鑽殿

Astra00 發表於 23-8-8 21:56
我那個年代,(差唔多三十年前),如果由官小派到band one英中,去到中學就知人外有人。加上官小一般程度 ...

但呢間好似係英文官小「官立嘉道理爵士小學」又唔係聯繫皇仁喎,真係奇怪,都係同區既官小

子爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:37
官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

我女學校是津校,都一樣唔會幫學生訂書,自己可以上一本訂或出去書局買。我去中華書局買書時,有唔齊既書可以訂喎,早前已取了所訂的書,好方便。

子爵府

licpd 發表於 23-8-8 19:11
甘既文化, 好老師都被帶坏!
絕對會,做又36, 唔做又36, 好老師見身邊同事咁HEA 咁懶,又無勤工獎既。。。

子爵府

ms.aeroplane 發表於 23-8-8 19:19
咁快D轉校啦!
計劃緊出外國讀喇,就係多得你呢D人,香港教育只會繼續做爛蘋果

子爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:37
官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

我仔都係官校,但佢學校訂書同拎書,有92折。

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊