自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

嚟緊呢個星期盡慳,記錄使費(同日用品用量),計下幾錢,X4 就大概知道啦

男爵府

ivycwl 發表於 23-8-11 15:15
要包括返工車錢,不包小朋友校車。
一家四口加姐姐只計伙食同日用品。
(不包括供樓,水電煤,姐姐人工,小 ...

香港啲物價真係好貴,一萬蚊一家四口伙食早幾年都ok, 今時今日就要好慳喇,如果自己有做嘢,加多幾千蚊落pool會好使好多

複式洋房

好忟水

男爵府

yuyueng 發表於 23-8-11 16:39
要非常之精打細算,早餐屋企煮,中午各人帶飯,姐姐食隔夜飯,晚餐麻婆豆腐,番茄蛋,肉碎蒸蛋,洋蔥炒蛋 ...
只計食,我1家4口仲有錢剩
就好似你寫咁,煮足3餐
中午只有C6係街食,阿仔就1星期2日,阿女喜歡帶飯
每日晚餐有魚,有肉,有瓜,有菜
另因健康極少買燒味,加上唔食牛 & 唔太煮海鮮
(分別有家人對某些海鮮敏感,有人怕腥+食大部份海鮮都會肚痾)
我年中慳唔少

珍珠宮

回覆樓主:

慳D洗

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bambi 發表於 23-8-12 01:13
香港啲物價真係好貴,一萬蚊一家四口伙食早幾年都ok, 今時今日就要好慳喇,如果自己有做嘢,加多幾千蚊落p ...

除左食仲要預埋日用品同車費,一家四口+工人呀

水晶宮

sofima 發表於 23-8-12 00:46
嚟緊呢個星期盡慳,記錄使費(同日用品用量),計下幾錢,X4 就大概知道啦 ...

其實小心啲用錢,買野group埋有折那日才買(如等得);因多數有時有92折之類。想想急買邊度多數平?又找找屋企是否仍有庫存先?

真係要買又用左信用卡積分之類。慢慢就會小心用錢。例如我出門點都帶水,行到都行當運動。慢慢會剩到錢而非虐待自己。

等於,我早出門坐地鐵有65折,又不用的士。啲人覺得坐的士返工叫正常。咁早起坐地鐵都得架。一樣都返到公司。

水晶宮

brother4 發表於 23-8-11 20:01
到期所以.特價才平

臨期沒問題,我都經常咁做。但要留意家中庫存。

象牙宮

固定的先计
伙食、日用品买cp值低。不零食。
伙食、买 frozen 魚/肉 & 魚、虾、尤魚(买小尺寸) 水果未必要食大只、吃時菜。街市那种菜多就吃。
工人費最大笔。加打褲头。吾识买。通常只买貴而從不买便
兴趣班一选社区、政府提供的
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

人均二千蚊生存大法一定得

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我可以,但唔會大魚大肉,有d家庭必需食新鮮雞,新鮮魚就唔得啦
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

winglung 發表於 23-8-12 10:41
只計食,我1家4口仲有錢剩
就好似你寫咁,煮足3餐
中午只有C6係街食,阿仔就1星期2日,阿女喜歡帶飯

香港出街食早午晚三餐都貴,自己煮少肉少菜多瓜果類其實唔貴,我前幾日煮砂窩雲吞雞,惠康$36 一隻雞,一打雲吞$36,一棵大既娃娃菜,一盒豆漿一盒細既史雲生,一大煲$100 搞掂又簡單又好食。

子爵府

1萬 4人伙食+日用品+樓主車費我覺得可以。食o既野唔會好名貴,日用品用平價貨

象牙宮

brother4 發表於 23-8-11 22:53
两餸飯有粟米班塊/鲩鱼/雞脾

而家講屋企煮呀!餐餐買呢d1萬都唔夠食啦…一家幾口喎

水晶宮

無話可說 發表於 23-8-12 11:45
而家講屋企煮呀!餐餐買呢d1萬都唔夠食啦…一家幾口喎

下午茶當晚餐佢好似至1800,揾D平價材料
attach0/tmp/phpx3Bxv2
attach1/tmp/phpKjJDSE

水晶宮

333s 發表於 23-8-12 11:22
固定的先计
伙食、日用品买cp值低。不零食。
伙食、买 frozen 魚/肉 & 魚、虾、尤魚(买小尺寸) 水果未必 ...

建議用工人考慮清楚,如其中一方只是賺一萬元左右,倒不如沒工人加自己兼職。二公婆要夾。一個工人真心令你白做。

象牙宮

brother4 發表於 23-8-12 11:56
下午茶當晚餐佢好似至1800,揾D平價材料

一家幾口呀…有大有細點捱到呀?搵平食材係岩,買就到期果d囉…要冒險

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

早餐自己煮慳錢、簡單又好味, 唔明點解d窮人咁鐘意買10元一個的麵包,一家4口每日食包40元, 不如買一包東莞米粉($10)、蕃茄($10有3個)、肉碎$20, 都係40元但夠煮2天, 仲飽肚過食麵包, 而且健康, 街賣的麵包好多添加劑和反式脂肪。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

要好慳,都有數得計,車錢600,得返1400食早午餐,即70蚊日都無,如果個日買左早餐40蚊,中午只可以飲杯珍奶咋。

剩返8千買送,5個人食,每日只有266蚊,即每日2百,一星期500買日用品,咁200一日早晚兩餐仲要有生果湯水,唔係唔得,睇送食飯,但都想得到唔會買到咩好食材。煲湯日就唔可以蒸魚買水果,但200蚊一日好多基層都係咁過。

伯爵府

Astra00 發表於 23-8-11 18:31
你下載個記帳app,一目了然。按個製望到晒成個月的支出收入。
我那app is”Moneysave “,好好用。
...

想問下是否要付款購買的?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊