自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

414928 發表於 23-9-5 15:16
有人話揸筷子唔重要夾到就得,有咁ge思想真係無言,西方都有餐桌禮儀,難道又係吉到就得?失禮始終都是自己 ...

咪係
真係答佢都費事

水晶宮

AirLoretta 發表於 23-9-5 17:04
唔係你講我都唔會特登睇返

唔睇無損失

珍珠宮

曾經有人 發表於 23-9-5 17:47
講野九5搭八,你屋企好有家教

ok㗎!

大宅

147741 發表於 23-9-5 11:27
我都係一個揸錯筷子嘅人
其實我都唔想,因為好多嘢都夾唔到,唔方便
咁可以點?鬧阿爸阿媽唔教好我?自己長 ...

我都揸錯筷子,但我青豆魚蛋乒乓波都夾到
大個比人話過,試過所謂正確手勢,其實都成功夾到
但2個都夾到野,我就用錯的手勢繼續夾野,因為習慣左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BKsquare 發表於 23-9-4 21:04
初初見佢反手夾嘢都唔覺
我阿媽突然話 哎呀佢唔識揸筷子嘅!

上星期都見人揸得好醜樣,揸到筷子尾,揸筆咁
放下自在

大宅

做個靚太 發表於 23-9-5 18:04
其實我外公都好高要求,除左要識揸,仲要揸得直,夾餸食飯隻手唔可以“咩”(諧音),食一定不言,我媽話 ...

做人點解要甘辛苦?有幾多個人真正留意你?每樣野吾可以刻意強求,只能盡力,我細細個已經被父母打"手",因為揸筷子吾好,但都改變唔到,甘又吾系特別肉酸個種,還有,針線縫補我都好差,哋小朋友細個縫個名係件衫都肉酸.. 但又奇怪,我手字吾差,而且很整齊,記得以前去見工,哋老闆見到我手寫的履歷表,已經即刻收咗我,連畢業證都吾使睇.

大宅

我都係揸筆咁揸
習慣咗夾到嘢就得

珍珠宮

sandypanyu 發表於 23-9-6 18:21
做人點解要甘辛苦?有幾多個人真正留意你?每樣野吾可以刻意強求,只能盡力,我細細個已經被父母打"手" ...

其實做人對自己有要求係好事,對身邊人有要求,可能都係一份著緊,因為自己覺得好,都想你一齊做好,我覺得我都可以理解,學多一樣野,對自己唔係壞事,只係太嚴格,可能相處時會令人有份壓力~
你講得岩呀~做人可以輕鬆D,無人得閒成日留意你,你嘅人生亦唔需要圍住外人轉,勉強無幸福,因為一個姿勢或者動作做得好,而生出優越感,一樣可以理解,但優越到去亂侮辱人,就有D執著了 食餐飯都針鋒相對,負能量太強,我受不了。。。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

yauchuchu 發表於 23-9-5 11:36
我記得有次好嬲係去飲
有個朋友唔知係咪兩杯到肚發酒癲
大大聲對住成圍枱話我揸筷子揸得咁衰

最憎人借酒行兇,
我屋企人前年都試過
無啦啦突然就爆話如果真係醉已經搵佢出去跳舞
當時同枱嘅老公和其他人大部份行開咗。咁屋企人覺得有人趁機抽水食荳腐,咪還擊叫佢唔好亂嚟。講咗兩句對方粒水

結果係老同施加援手⋯⋯
唉,男人始終幫住男人,屋企人仲要俾人話咁少事都咁介意
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

做個靚太 發表於 23-9-5 17:13
我都覺得亂鬧人無家教,真係好肉酸!!

面對面話人無家教
真係挑釁性好強㗎!

別墅

其實有冇諗過有D人手肌唔好
所以一直做唔到正確揸筷子
我細個父母一直都有教我揸筷子
但我用大家認為所謂嘅正確方法
我係夾唔到餸
但所有餐桌禮儀我都好注意
所以唔好講到人哋冇家教咁嚴重

子爵府

有啲野睇唔順眼,心入邊諗OK,但直接指名道姓批評人就唔太好。

珍珠宮

sfll 發表於 23-9-7 06:00
面對面話人無家教
真係挑釁性好強㗎!

舉止優雅,但一開口噴糞。。。
大概就是這樣。。。

男爵府

回覆樓主:

話人冇家教/長輩式訓示令人反感,
自己想學又唔同

侯爵府

2024年龍年勳章

sfll 發表於 23-9-7 05:56
最憎人借酒行兇,
我屋企人前年都試過
無啦啦突然就爆話如果真係醉已經搵佢出去跳舞

咁你屋企人仲慘
被人抽水
啲人一句飲醉斷片就咩都唔使負責
唯有下次自己醒目鬧翻佢
保護自己

版主

yauchuchu 發表於 23-9-7 09:55
咁你屋企人仲慘
被人抽水
啲人一句飲醉斷片就咩都唔使負責

唔係呀,佢就係話自己冇飲醉

當時屋企人細聲同坐在隔鄰嘅太太寒暄左兩句,果個”老臘肉”顯然不忿個對話內容提及他,
見到屋企人嘅老公行開咗咁耐,
就把握機會抽人哋老婆水

屋企人對我講,估唔到一兩句說話就冒犯男人嘅尊嚴?佢係細聲講冇其他人聽到㗎! 其實對話都係幫人哋解釋一下啫,點知好人難做,個男人咁就要侮辱人地老婆啦

版主

nonololo 發表於 23-9-7 06:45
其實有冇諗過有D人手肌唔好
所以一直做唔到正確揸筷子
我細個父母一直都有教我揸筷子

侮辱他人嘅說話不要宣之於口。
有時是故意做 “出口商人”

侯爵府

2024年龍年勳章

sfll 發表於 23-9-7 11:43
唔係呀,佢就係話自己冇飲醉

當時屋企人細聲同坐在隔鄰嘅太太寒暄左兩句,果個”老臘肉”顯 ...

嘩!咁真係好賤
個男人擺明立心不良
鄙視佢同疏遠佢
希望你屋企人可以擺脫呢個陰影

男爵府

回覆樓主:

有次 youtube 超儀訪問,佢由細要學中, table manner。每晚要夾一盤波子。

版主

yauchuchu 發表於 23-9-7 12:40
嘩!咁真係好賤
個男人擺明立心不良
鄙視佢同疏遠佢

多謝你嘅祝福

俾人抽完水仲要俾其他男人嫌棄佢制造麻煩真係二次傷害⋯⋯

唔識揸筷子,人哋自己唔知咩,
硬要公然取笑等於 二次傷害啦

首頁

尾頁

跳至