自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

katherine.k 發表於 23-10-27 08:01
致各位合約老師們
我知道學生成積吾好
責任會歸咎係老師嗰度

你個女的時間規劃要從新編排, 請參考其他jm的留言

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

你女程度明顯跟唔上學校
咁嘅時間表根本就係惡性循環
建議你叫佢某些功課測驗hea 過
這兩個月留多啲精力上堂仲好
唯有等聖誕假,新年假盡力追番
否則中六將會係惡夢⋯⋯

goldpiglet    發表於 23-10-27 15:54

伯爵府

hfl2000 發表於 23-10-27 08:16
應該沖完涼趁沖精神就即刻做咗功課先,你又食飯又瞓覺,飯氣+眠意濃濃,起身仲邊有精神做功課溫書啊?
我仔 ...

可以小睡,不如一氣呵成快快搞掂仲好啦。
中五仲要默書?

子爵府

其實你可以幫個女轉校,學生的壓力大多數來自家長,如果你覺得佢壓力,可以直接幫佢請假系屋企休息下。因為吾系人人都覺得壓力大,可能其他學生可以好輕鬆完全任務,所以老師要求先高。我細個有機會入band2都決定入屋企附近的band3,對我來講吾洗搭車返學,輕鬆攞第一,又可以參加好多學會,成個中學都好開心,也不影響我之後一路讀到碩士。做鳳尾好難,但雞頭就會開心好多,有得選擇就選自己開心的

伯爵府

tingbb@mama 發表於 23-10-27 08:32
學校太多野 孩子應付唔黎 學校之前個幾年唔咁運作? 中五真係冇聽過要放學返屋企先瞓覺:surpris ...

都有,自我放棄嗰啲囉

水晶宮

2024年龍年勳章

katherine.k 發表於 23-10-27 08:01
致各位合約老師們
我知道學生成積吾好
責任會歸咎係老師嗰度

中五開始要準備DSE,我相信間間中學都會係咁,想問下中一至中四係點嘅呢?都係咁的作息時間同功課量?星期一至五放學後有冇參加課外活動?至於你寫比老師的信,我不敢苟同,學校行咩路線(催谷定唔催谷)係校長決定。而老師唔會單單為份工去push學生,我反而相信而家的學生,老師唔敢push,家長日見家長都極其量同家長反映下學生進度。你女的成績一向又係點樣?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

凌陵綾 發表於 23-10-27 10:09
睇樓主寫個時間
功課做到成點幾,都未做完
4點幾要起身溫默書
所以要改變習慣, 返屋企訓, 食完飯 做做吓又訓, 之後起身做做下功課又訓
點解唔一條呵成 返屋企就做功課, 咁佢就唔使咁辛苦

我讀中學時 交通配套係差, 元朗去屯門 由出門口計 巴士/輕鐵都成個鐘, 未計落車行返去
果陣, 6:15 起身 7點前要出門口.. 我哥家姐都未起身

其實係攰既 尤其m 前+m黎果幾日, 有日放假...我2哥成日話我不醒人事, 第一次 嚇到我媽以為我暈左係間房, 原來我只係訓左鬧鬼我2哥..........我哥話: 叫佢又冇反應 搖佢都冇反應嘛!

之後, 佢地成日用呢句笑我: 訓到不醒人事.. 到今時今日仲笑緊

不過, 閒日返學 我又好精神喎

子爵府

個女時間表錯晒, 追唔到要反省一下自己同諗解決方法, 唔評論老師好唔好, 但老師唔會因為一個學生而改變

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

clyl03 發表於 23-10-27 10:46
中五仲要默書?
...

我都唔明, 中5只緊張默書? 仲要阿媽担心
我有諗係唔係阿媽讀一句佢寫一句 好似小學咁

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

中五 仲要默書 ??

生佢出來, 就要你父母諗方法幫佢 , 唔係把讀書壓力 /責任, 交俾學校老師

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

vincat 發表於 23-10-27 11:04
個女時間表錯晒, 追唔到要反省一下自己同諗解決方法, 唔評論老師好唔好, 但老師唔會因為一個學生而改變 ...
讀唔掂就要汰弱留強 , 唔係點分高低 , 讀書壓力都受唔到 , 多少少功課又話辛苦,

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我認同樓主
依家既中小學生返學加補習再邊到屋企仲係做功課既時間
仲辛苦過大人返工
所以我其實無逼過自己仔女
身心平衡最重要
龍鳳媽

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

clyl03 發表於 23-10-27 10:46
中五仲要默書?
...

要,我女都要

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

yeung_ma 發表於 23-10-27 11:09
中五 仲要默書 ??

生佢出來, 就要你父母諗方法幫佢 , 唔係把讀書壓力 /責任, 交俾學校老師

要㗎

子爵府

回覆 I9528 的帖子

其實間學校根本唔適合佢個小朋友~

珍珠宮

時間管理問題,點解要食晚飯後睡一小時?係習慣搞亂身體時鐘
學校真係5點先放學?一般學校安排學習時間一日唔會超過6小時。邊間學校要求0700-1700咁誇張?
埋怨別人之前先自己搵出問題核心,自己嘅責任先做好檢討
話說到底都係個人選擇,搵一間學校理念同你和女兒嘅目標一致,將目標鎖定合理範圍

子爵府

致各位合約老師們
我知道學生成積吾好
責任會歸咎係老師嗰度

認真,個時間表有問題,沖完涼等食飯個時時間應該都有半個至一個鐘,個陣時休息,食完飯應該即刻做功課

我記得當年我中學功課唔多因為中5要準備公開試…..

珍珠宮

flowerw88 發表於 23-10-27 08:53
中學啲功課, 好少今日畀聽日交.

要趁禮拜六,日, 做功課同溫書.

尤其中五,其實功課通常有幾日或成個星期做,時間管理好緊要。星期五晚,六、日、假期清功課,溫書,平日做一陣,可以多些時間溫

其實開課至今,因天氣或假期,差唔多每星期只返4日,時間應該比較鬆動。

早睡,有規律睡眠時間好緊要,返來就不用再睡,上堂亦會有精神。為何要早起?我哋中五瞓到7:15.

珍珠宮

致各位合約老師們
我知道學生成積吾好
責任會歸咎係老師嗰度

你囡囡修幾多科選修?

子爵府

回覆樓主:

轉校啦,我姪仔間中學B1C,中二,半個鍾內做晒功課

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊