自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

micsin 發表於 23-10-31 10:59
不同股票 樓價跌 可以出租 等升番先賣 有d 樓盤跌百幾個 至幾百個不等 連埋 傭金律師費 咪好溶
...

我以前都係蝕住賣樓,兩房換三房,平賣平買吧。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇錢!點止賣樓,鋪位都有賤賣!上星期睇灣仔鋪,人流高舖面企理,業主好等錢週轉嗰價係呢幾年新低,agent仲話有心買有信心可以再鋤低d,陰功!

子爵府

afterall 發表於 23-10-31 11:19
正打算換樓,因為目標屋苑跌得金啲,對我嚟講係時候可以換樓

跌市換樓有着數。

子爵府

Carol999 發表於 23-10-31 13:06
移民、換樓自住、平買賺左怕再跌… 呱

有時候,因為本身層樓樓齡舊,覺得即使日後升市都未必受惠的,就會賣左先/換馬。

子爵府

消閒活動 發表於 23-10-31 17:12
其實有人賣真係唔出奇
移民plan好晒
檔俾買路錢

公務員,政府高官,醫生律師呢D 咪會買樓lol

子爵府

回覆樓主:

因為仲會跌

男爵府

HL7646 發表於 23-11-1 08:12
跌市換樓有着數。

冇錯,正常升市大換細,跌市細換大

不過依家好多人睇跌唔敢入市;收租佬冇回報唔肯入市;換樓客仲要交額外印花稅所以唔換樓;結果造就超低成交量

男爵府

肯賣嘅通常都係早年買落,俾你要抬錢先可以賣樓,你會唔會蝕錢去賣?

侯爵府

laithin 發表於 23-11-1 09:44
肯賣嘅通常都係早年買落,俾你要抬錢先可以賣樓,你會唔會蝕錢去賣?

tart 訂都有啦 budget 都不少

水晶宮

回覆 laithin 的帖子

近來蝕讓個案都多,始終人人情況唔同,等錢使無辦法。
好似尋日有單奧運站龍璽,面積1463呎,賣3950萬。內地業者持貨12年,蝕過千萬。但呎價仍然近2萬7,係咪好抵,見仁見智。

洋房

yiqiyihui 發表於 23-10-31 11:08
樓價仲貴得好離譜喎
話跌都係講緊太古城15000 一呎,奧運站龍壐30000一呎
好癲喎呢啲價錢

我估半年就可以跌三成

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

"移民急放"4個字係agent 既引客招數
邊有咁大量移民盤?
有既早期放哂啦
加上有些移民係年青/中年 BNO er
根本冇樓,帶住十零廿萬似走佬
而且移民潮開始退

另外,市場有好多唱淡因素
小心政治因素, 係乜都唱衰架
想買/賣樓既JM小心分析

而家樓市跌緊
多人看淡後市抛售
有心入市自往既,我會建議而家睇定樓先
寧買當頭起!

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 23-10-31 12:21
講真, 自從政府n手辣招, 真係冇乜人炒樓, cost 太高了.

買來收租算唔算係炒樓?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

nobodyfool 發表於 23-11-1 02:16
冇錢!點止賣樓,鋪位都有賤賣!上星期睇灣仔鋪,人流高舖面企理,業主好等錢週轉嗰價係呢幾年新低,agent ...
你個 agent 真好,我個個同我講施政報告後好多成交量,啲價位好硬正
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

micsin 發表於 23-11-1 09:51
tart 訂都有啦 budget 都不少
新樓撻訂係多左,Agent 話現在俾之前已經平左 $10000 尺
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

agnesbee 發表於 23-10-31 21:10
跌成點?個價仍然在不合理水平
都係,好多年青人都係負擔唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章

之前唔少用呼吸plan買樓, call loan 先攞命。
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E8%83%A1%E8%AA%AA%E6%A8%93%E5%B8%82%EF%BD%9C%E8%B2%A0%E8%B3%87%E7%94%A2%E5%86%8D%E5%8D%87%EF%BC%8C%E8%B2%A1%E4%BB%94call-loan%E6%98%AF%E5%90%A6%E5%B7%B2%E6%88%90%E5%B8%B8%E6%85%8B-020012997.html

水晶宮

panda361 發表於 23-11-1 11:04
之前唔少用呼吸plan買樓, call loan 先攞命。

講真. 要入市高成數不是大問題, 但至少要有等同樓價既4-5成先好去馬....

男爵府

Png 發表於 23-11-1 10:38
"移民急放"4個字係agent 既引客招數
邊有咁大量移民盤?
有既早期放哂啦
好多心大心細移唔移 , 但見今年傾斜南亞和出年通過法案 , 出年會再出現移民盤 , 樓價再跌一跌 。

子爵府

2024年龍年勳章

bkpokk 發表於 23-11-1 11:31
好多心大心細移唔移 , 但見今年傾斜南亞和出年通過法案 , 出年會再出現移民盤 , 樓價再跌一跌 。
...

咁呢個只係估計
就睇下後事如何
但相信而家既移民跟兩年前既不同
唔會咁唔理智
亦唔好忘記可能會有回流潮
所以有人賣亦有人買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊