自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

meowmeow34 發表於 23-12-24 11:37
有個咁鵪鶉嘅老公,值得自豪咩
有依啲咁嘅老婆寧願唔娶好過
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

睛靈勳章

emilylam 發表於 23-12-23 23:59
無錯,要分權AA一人一半,仲要寫遺囑
而居屋只得一個人名,假設男方老咗被人騙簽立遺囑比外人或另外有小三 ...

居屋同私樓一樣,如冇遺囑,都係按遺產承繼條例分配,你所指安唔安全,睇你點睇,如果長命契,枕邊人都可以獨吞,斗令都唔比子女
一句講晒,分權持有業權,再按自己意願立遺囑,保障你想保障既人,人生流流長,至親同枕邊人都話唔埋 ,所以要讚下啲鬼佬簽婚前協議書

珍珠宮

睛靈勳章

esmehouse 發表於 23-12-24 10:18
BK 好多 JM 都好自豪話老公一出糧就俾晒成份糧老婆管,再由老婆俾零用錢老公用,聽到真係都覺得痴線 :igive ...

阿哥真係咁,阿嫂留幾千比佢駛

侯爵府

hellomiki 發表於 23-12-23 20:11
已經當佢唔存在啦

我意思係點分身去見不同女人?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jollyma 發表於 23-12-24 14:39
咁你阿哥要好好保護自己啦,不過個老婆係佢自己揀。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

睛靈勳章

esmehouse 發表於 23-12-24 14:50
咁你阿哥要好好保護自己啦,不過個老婆係佢自己揀。

唔止保護自己,而家係要設法保障子女, 早排個老婆仲叫佢寫定遺囑,因為間居屋得我哥名

寶石宮

jollyma 發表於 23-12-24 15:02
唔止保護自己,而家係要設法保障子女, 早排個老婆仲叫佢寫定遺囑,因為間居屋得我哥名
...
佢想全數攞晒 如果係就只寫俾仔女

伯爵府

我對這世界任何一個人都無期待,所以,當我給傷害或出賣。會失望,崩潰,但應該還可以承受。

水晶宮

jollyma 發表於 23-12-24 14:39

我有朋友都係咁,但我朋友話佢老公喜賭博,輸過好多錢,自始全數入佢戶口,再比數千零用佢,而家生活好好

題外話,好耐之前跟團去日本,聽導遊講日本都係咁,老公出糧全數由老婆管,日本婚姻政策對女性保障好大

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

男人靠唔住,係我一世信奉嘅名言

男爵府

Hopuco 發表於 23-12-23 22:16
呢個問題係想問乜?一個人靠唔靠得住首先同性別無關,男人同男人之間既差異隨時比男女之間差異更大,由成功 ...

喜歡依靠人的,都是懶,和貪。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

現實好多此情況
一來女人重心以子女行先,二來女人年紀大左男人未必會揀年紀大嘅女人
男人則不同,幼兒時依賴母親,長大後依賴老婆,生活上男人大多依賴女人打點生活,所以老婆走咗,男人80歲依然想找個女人返嚟照顧自己起居飲食,男人只要有屋有d錢,不愁無女,so...女人走先嘅話,好多男人都會再娶,仲好快嗰隻
attach0/tmp/php9nx8gR

已刪除用户

男爵府

如果一生只埋首去想男人/另一半/子女靠唔靠得住,呢d人應該一世單身就算。

如果我人都死左,我唔會理另一半點處理我留下既野。重要既係,我未死既時候,佢點對我。

大宅

一人一讓步 發表於 23-12-23 16:47
聰明女人係唔會結婚的,自己一個仲開心。

大宅

長琦良美 發表於 23-12-25 16:07
如果一生只埋首去想男人/另一半/子女靠唔靠得住,呢d人應該一世單身就算。

如果我人都死左,我唔會理另一 ...

同意

珍珠宮

叮妹 發表於 23-12-25 16:05
黃日華都系

黃日華唔係澄清左唔係同關寶蕙結婚嗎? THANKS

男爵府

我死左,老公再娶都好正常?我expect我仔女會有自立能力自己搞掂。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我99都講,如果佢死先,會將錢留比仔女,怕62再娶到時候咪個女人洗佢啲錢。好多時女人死先,男人會再婚,因為男人想搵人照顧,相反如果男人死先,女人唔再嫁,因為嫁多次又要再照顧人。我自己諗,如果我另一半走先,我一定唔會再咁蠢再搵男人,因為照顧人太辛苦,一個人自由自在多好

yeung_ma    發表於 23-12-26 20:50

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

活C人 發表於 23-12-26 03:17
我99都講,如果佢死先,會將錢留比仔女,怕62再娶到時候咪個女人洗佢啲錢。好多時女人死先,男人會再婚,因 ...

講中我心聲,玩吓閒談吓就可以,不需要再婚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊