自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

belle_0828 發表於 24-1-5 10:19
原嚟隻狗已經已經多次犯案,但是漁農處點解會唔強制執法?
口頭警告避風頭係唔係唔想做嘢?

我住附近,呢隻狗不理人,你經过佢隔離佢都不理你。但不可以摸。有一年間舖休息幾日,狗就是門口,我見佢慘慘,拎零食比佢,想摸佢,都想咬我。但經過就冇問題。可能自我保護。

男爵府

siu-miu 發表於 24-1-5 11:08
要教小朋友唔可以隨便摸狗,文章下半段講小朋友之前有扯狗毛和狗尾。唔好話狗,你試吓街上被陌生人扯你頭髮 ...

象牙宮

belle_0828 發表於 24-1-5 10:19
原嚟隻狗已經已經多次犯案,但是漁農處點解會唔強制執法?
口頭警告避風頭係唔係唔想做嘢?

隻狗已經已經多次犯案, 狗主該 綁实。 索帶綁口
好狗死, 不見惡狗死。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章

要摸人地隻狗要問過主人,我唔仲意陌生人摸我隻狗,唔知佢隻手乾唔乾淨

男爵府

小朋友摸狗係唔啱
不過隻狗就咁放飬,掛住個no牌,狗主都有責任
條路係私家路?如果唔係,個個都可以經過,有機會踫到狗仔

大宅

siu-miu 發表於 24-1-5 11:08
要教小朋友唔可以隨便摸狗,文章下半段講小朋友之前有扯狗毛和狗尾。唔好話狗,你試吓街上被陌生人扯你頭髮 ...

講得啱,認同

男爵府

goldpiglet 發表於 24-1-6 02:35
但舊聞
流浮山村屋鄰居藏獒犬多次吠人
吠傷女地勤毀容及失去工作能力

刑事罰款同民事索償係兩回事

刑事係律政司控告

之後事主可以經民事要求賠償

子爵府

LovelyStar1314 發表於 24-1-6 08:58
小朋友摸狗係唔啱
不過隻狗就咁放飬,掛住個no牌,狗主都有責任
條路係私家路?如果唔係,個個都可以經過, ...

睇嗮所有留言,我最認同事理就係你嘅觀點,先唔好講小朋友有冇主動去整隻狗,路過行過唔小心掂到都有機會俾佢咬,代表隻狗惡會咬人,就應該帶口罩同牽繩!
反而依家大部分人覺得係小朋友唔啱主動去摸隻狗抵死,好涼薄
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊