自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ctmctmctm 發表於 24-1-6 23:12
我識得有D要父母資助才有D錢移民買屋買好校網,跟本冇人性

之前都同朋友講 為何父母得你一個女都可以阿女全家移民掉下兩老在港,
比我就做唔出。

珍珠宮

pistachio 發表於 24-1-7 10:20
移左民果批後待唔應該仲有丁權分地。

有呀,佢啱講最近個次賣地,所有男丁少少地都分到一人幾萬

珍珠宮

wln 發表於 24-1-7 02:43
非常多!我識既,都表面話無所謂,仲話仔女係香港無發展。其實係無奈,無得改變,唯有接受
...

講無所謂,通常年紀末夠大,末有病痛。上一代學識少,又節儉,又比較怕事。如果不在長老身邊,佢哋唔去及早醫治,後果真係不敢想像。阿媽雙眼白內障,加埋手術,都要陪10次。如果佢自己在港,一定吾肯做。牙托都好多次…….

我同C6會睇住家中長老,另到佢哋可以安享晚年!

珍珠宮

tung0409 發表於 24-1-7 10:34
我80幾歲阿爸幾年前已不斷問我有冇移民打算,2個中學生女兒會唔會岀國讀書之類,成日叫我要好好計劃。佢對 ...

我都有同仔傾過,如佢想移民我絕對冇問題,係佢暫時冇咁打算。
我只係想佢知道,如果佢想移民,我唔會反對,最緊有需要同做好計劃。我仔好似你咁,雖然冇咁打算,但話一切在心中。
利申,單親得一個仔。

大宅

全世界大把人離開父母去外地打工或者出城市生活嗰啲唔通全部都冇人性同不孝咩。
係香港先比較多一家幾代都留在同一成市。
古時話父母在不遠遊,父母先遊守孝三年什麼都不能做,咁依家大把人都好不孝。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

朋友爸爸長期住公院,佢响醫院識咗另一院友移咗民既仔,個仔去探佢阿爸只報稱係朋友,唔敢報父子關係,因為驚醫院要佢帶爸爸出院,佢驚爸爸出院後無人照顧,仲同我朋友呻公院衰,想趕人出院。呢d人真係賤,唔認老豆不特只,明明老豆已好返,仲隔梗將佢擺公院霸住個床位,要納稅人幫手養,自己又唔駛响香港交税,又要當香港公院係私人護老院!

子爵府

親戚兩個仔都移哂

珍珠宮

anna59 發表於 24-1-6 19:25
總好過啃老

咁我信「啃老」比例可能唔少。喺香港靠父母買樓原本都唔係少。
凡事不能只睇表面,好多時係老人家唔肯移民,唔係仔女想留低佢哋喺香港。

男爵府

身邊好多朋友結咗婚都唔生小朋友,其實同仔女大咗移民差不多,仲慳返養大佢哋嗰筆錢同心血。

別墅

Moonlight819 發表於 24-1-6 21:27
真係得啖笑我先覺得好在生一個,可以用最多的資源培育他,是好的一個已足夠!而且就算兄弟姊妹 ...

十分認同

珍珠宮

天天天藍 發表於 24-1-7 11:29
身體好多朋友結咗婚都唔生小朋友,其實同仔女大咗移民差不多,仲慳返養大佢哋嗰筆錢同心血。 ...

有分別,其實有仔女,到父母年老,有病時有些都可能會返香港照顧,佢另一半要有心理準備,到時一齊返或分隔兩地。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sugarbean 發表於 24-1-6 22:02
香港係-個小城市大家先可以成日見,中國同外國好多時仔女都離開去另-個城市工作或移居,好多都係最多-年 ...

同意,昨日睇電視改造工x,就係有對夫婦同仔響天津打工同生活,父母及婆婆住在老家,唔知係咪四川果邊,每年或大時節先可以返去睇父母,個仔揾到錢就幫長老重新裝修間屋,整曬適合佢哋三個老人家生活嘅設施/地暖,父母非常開心亦可以響自己熟悉嘅地方生活,安享晚年。

響BK呢度通常一講移民啲人一定好負面,一係就不停踩, 仔女其實都係一個獨立嘅個體,有權選擇自己想過嘅生活,並非選擇移民嘅就一定係衰人.不孝, 有偏見嘅講都無謂,算把啦

伯爵府

tung0409 發表於 24-1-7 10:38
借問聲個位院友係咪港人?
深圳老人院住院費用多少?
如何可以參觀老人院?

院舍超過一半係港人入住。

如果你行動自如可以自我照顧,仲可以入住佢啲別墅,500幾呎,全私人,包三餐一小食。我同佢地講將來都要入住(員工有折)。

蓮唐口岸過關後15分鐘車程到達。係山上面嘅,空氣好。

因為我係機構香港職員,我認識嗰度院長同職員,知道佢地好用心照顧院友,尤其Covid嗰時!

你可以向香港政府買位,入住四人房,大約半年度就可以入住,全部費用政府俾。

我pm資料你!

珍珠宮

回覆 mickeyeva 的帖子

男爵府

回覆樓主:

如果子女要移民,作為父母點都會支持吧。這就係為人父母嘅天性吧。
孩子小時候,有能力嘅父母不也是千方百計想為孩子教育移民?
不惜千金,放洋孩子留學,不少父母不也是希望孩子可以趁機持有他國護照或居留權?
到孩子真係成人,有機會移民了,不也是實現為人父母當初嘅夢想?
不忘初心,而且孤獨寂寞本就是人生的必修課。
為人父母,要睇開啲,冇咩值得唏噓。

洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-7 12:15

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

一人之下 發表於 24-1-6 21:12
我隔離屋,三個仔女都走晒,得返兩老係香港,我見到都覺得心酸。

一樣,我隔離座又係3個仔女走晒,同我仔係舊同學,我仔話比我聽佢fd 話佢呀媽話冇所謂佢地鐘意。但我係街見佢成日自己一個,個樣係唔太開心。我同我仔講點會冇所謂丫,唔講出口姐。

子爵府

teresayan07 發表於 24-1-7 09:32
我媽好想我移民
但我想留係香港 佢因為咁嬲左我十幾年
我都好無奈

想你移去邊?

珍珠宮

breadcheung 發表於 24-1-7 12:12
想你移去邊?

外國 (澳紐美加英 任何一個地方)
總之離開香港

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

之前去做義工探訪 遇到唔少呢啲老人家

伯爵府

MM2005 發表於 24-1-7 10:40
之前都同朋友講 為何父母得你一個女都可以阿女全家移民掉下兩老在港,
比我就做唔出。
...

人各有志
我自己就真係做唔出, 人哋個個話我好孝順, 話我陪到佢而家九十幾歲, 但我好感恩, 我幾十歲人, 佢仲可以陪到我先真, 我老豆成日都講, 如果冇一齊住, 佢應該冇咁長命, 而家四代同堂, 佢做太公不知幾開心。
年紀大咗, 點都要搵個後生嘅幫手,
例如去覆診講比醫生聽佢近況
例如要換身份證, 老人家點識上網book
例如佢有濕疹, 敏感, 原來係因為食咗某啲嘢, 我會逐樣同佢拆解, 工人理得你死
即使有錢請工人, 自己都要跟得好足。
自從佢90歲嗰年開始, 我都唔去遠遊, 最多返大陸玩兩, 三日就算。

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊