自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

無話可說 發表於 24-1-15 12:05
生果金係少,生活津貼拎到既有4000,仲唔夠多?以前根本唔會津貼咁多交通費,而家老人越來越多,咪更加做 ...

你口中已過身的好奶奶,在生時出入都係揸車無搭公共交通工具嗎?你咁講嘢嘅?$2交通津貼本身原意係希望鼓勵長者或殘疾人士,唔好因交通費用貴而怕外出,可以多外出走動,遠一點地方走走動。

大宅

未通關前夏天某朝早返工時間, 我紅磡上東鐵, 已見一阿伯著背心拖鞋向坐位上睇報紙中 (即係佢香港島已上車啦), 去到尾站上水人人落車唯獨佢依然印印.腳歎住份報紙。好明顯係等坐返倒頭車繼續打發時間。用2蚊優惠炎炎夏日遊車河涼冷氣非常化算, 但人地沿途上車返工唔夠瞓打工仔又被呢班$2 大哂黨霸住哂D坐位罰企。 一把年紀兩蚊黨上乜交通工具都有壓力D 少壯讓座俾佢地, 佢地真係無得輸!!

男爵府

jollyma 發表於 24-1-15 10:24
為方便搭1個,仲要搭架十幾蚊入將軍澳既,咁樣慷他人之概,要納稅人埋單,好嬲
...

大把人。用2蚊坐車,可能傷殘都係2蚊,跟本大家都唔知。政府應該加強改善!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mlcbb 發表於 24-1-15 13:31
咁旅客一樣可以買老人八達通卡

60-64 歲依家都係2蚊搭車, 正常都未退休

呢個位先更嚴重既濫用,潛在非合資格受惠人士到底有幾多呢個先係疑問!

呢啲長途20幾蚊車車搭1-2個站都叫做合法,你吹佢唔漲

侯爵府

littlefunpig 發表於 24-1-15 13:26
其實推行左咁多年, 都唔止一個話D 呀婆去7仔一買買10張老人八達通,
我成日見D 中年呀叔呀嬸行得走得日日返 ...

一查完報告一出,可能統計處都奇怪,點解香港啲老人家咁多嘅?之前做人口調查時都唔覺嘅!

公爵府

虎到金來勳章

我要passion 發表於 24-1-15 13:05
有 d 人個樣好後生,似 4x 咋,都兩蚊乘車,擺明濫用,好嬲。
你係咪睇得出佢有病? 我就係你所講嘅4X而行得走得, 外表正常, D人以為我濫用, 但我就係用緊傷殘, 真心, 我情願好似你地身體健康, 都唔想有呢個福利.

珍珠宮

luvkaka 發表於 24-1-15 11:15
其實依啲錢對比起一d假難民真係蚊比同牛比,一班真港人一班唔知咩人仲要包打官司包食住,其實你都會有一日 ...
係囉!吾明梗係有人咁吾抵得班老人家,話曬絕大部份老人家都有為社會貢獻過,香港先至走到今日繁榮路上,搭多幾蚊車就俾人嫌棄,做香港老人家真慘。遲d可能有人嘈話,有乜理由老人乜都吾做,就個個月有千幾蚊生果金,賺錢交稅俾班廢老食生果,個心好吾舒服

子爵府

+5熱血勳章

yuenpoo 發表於 24-1-15 10:41
大陸政府補貼車費 或是 行政指令交通機構唔準收費 ?

深圳果D應該唔係政府補貼, 因為佢哋地鐵係開閘俾人入, 完全冇計有幾多人頭

子爵府

回覆樓主:

大家要平心靜氣,凡事不要看表面。

象牙宮

sogreen 發表於 24-1-15 13:35
你口中已過身的好奶奶,在生時出入都係揸車無搭公共交通工具嗎?你咁講嘢嘅?$2交通津貼本身原意係希望鼓 ...

我奶奶有享受到$2,不過佢只會同區活動,如果要出九龍自然有我老公或叔仔車,有無呢d福利對佢影響唔大!原意係好,但唔應該實行咁耐,亦唔應該可以坐去關口巴士!一直都話半價已經足夠,有能力有錢,唔使$2都會周圍去啦

水晶宮

十一哥 發表於 24-1-15 11:27
講得好岩, 他朝君體也相同, 樓主有必要咁去留難自己人嗎?

我都係想覆他朝君體也相同,對香港人都咁

十一哥    發表於 24-1-15 14:15

水晶宮

無話可說 發表於 24-1-15 11:25
睇見仲實行$2就嬲,已經有長者津貼,仲使咩比咁多優惠,連返大陸既關口巴士都$2,繁忙時間又同d返工返工既 ...

嘩,咩同人爭車坐呀 。人地有權選擇自己咩時間坐車㗎其實唔好咁博啦啲老人家真係交咗咁多年稅,到老有少少福你都要俾你哋咁樣講,唔係淨係返工先需要8:00出門口去政府醫院複診都要8:00出門口㗎!

水晶宮

無話可說 發表於 24-1-15 11:25
睇見仲實行$2就嬲,已經有長者津貼,仲使咩比咁多優惠,連返大陸既關口巴士都$2,繁忙時間又同d返工返工既 ...

同埋你哋要明白就算佢哋去咗大陸都好,其實你知唔知老人家當出外走動佢哋其實真係可以令個人心境都開朗啲當運動,我身邊老人家,因為有兩蚊車特登喺港島搭車去深水埗樹記買荳品,又多咗去搵唔同地方嘅朋友飲茶,其實呢啲對佢哋精神健康有好大幫助!可能你哋眼前淨係見到嗰啲錢但係其實長遠對整個醫療體系都係有作用!我唔係要逼你係睇到我睇到嘅嘢,不過你連老人家出門口時間都要鬧爭車坐, 真係不敢認同你嘅講法!

水晶宮

loved 發表於 24-1-15 13:48
係囉!吾明梗係有人咁吾抵得班老人家,話曬絕大部份老人家都有為社會貢獻過,香港先至走到今日繁榮路上,搭 ...

人哋用兩蚊車話阻住佢返工時間,
爭位坐,大佬政府醫院都8:00要搭車去複診啦,咁你唔好同啲人有病嘅爭車坐啦! 我唔明啲人點解可以講到啲咁嘅說話出嚟,不過我曾經真係見識過一個女仔唔係因為兩蚊車,係佢直程話啲老人家咁老就唔該唔好出街阻住個地球轉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shobi 發表於 24-1-15 13:41
一查完報告一出,可能統計處都奇怪,點解香港啲老人家咁多嘅?之前做人口調查時都唔覺嘅!
佢都唔敢出啦
出完咪解畫到時話一個老人家用幾張咁上下既藉口含糊略過算數
一係加多句日日有職員抽查...而家轉用樂油卡XYZ....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jollyma 發表於 24-1-15 10:24
為方便搭1個,仲要搭架十幾蚊入將軍澳既,咁樣慷他人之概,要納稅人埋單,好嬲
...
係,佢唔對.........其實唔多呢種人士,到時你用時候記著唔好學佢甘浪費

大宅

好嬲好嬲連豬叫喊斬

政策已過時
一早要取消啦

好多老人已/會去大陸住
又有啲同仔女移咗民
剩啲無聊濫用嘅留港

一於四月一次過同
大嘥鬼一齊大進擊就更超精彩

依家立即立法絕對做得切

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

loved 發表於 24-1-15 13:48
係囉!吾明梗係有人咁吾抵得班老人家,話曬絕大部份老人家都有為社會貢獻過,香港先至走到今日繁榮路上,搭 ...

係囉,上一代建設社會,先有依家既香港,雖然近年經濟轉差,大環境因素,咁都唔洗扣減老人福利去減少赤字,其實可以從其他方面去減開支

侯爵府

puitan 發表於 24-1-15 11:39
老人家腳痛行唔得耐,一兩個站都搭車好正常

侯爵府

我又唔會介意,亦唔會同D老弱者咁計較

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊