自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1分

子爵府

Ritzmary 發表於 24-2-20 19:21
青山又走犯

笑佐

大宅

pochario 發表於 24-2-21 08:50
x2,陰質真係over咗,不過都唔認同牧師,冇話佢錯,但作為嫲嫲朋友,唔多唔少都應該知道人地情況啩,點解 ...

我都明樓主意思,報咗警,基本家破人亡,爸爸可能會冇咗guardianship

不過睇清楚,媽媽原來唔係太太,只係女朋友
抑鬱搞到完全照顧唔到小朋友,仲要唔可以住埋一齊,幫吓眼都唔得
令我懷疑兩人的男女關係可能好混亂,兩個爸爸媽媽都唔方負責任得去邊
尤其男人,搞唔掂啲仔女,就劈俾阿媽照顧算數
報警,令呢三個小朋友至少有人理,可能係好事

男爵府

凍頂烏龍妹 發表於 24-2-21 08:34
如果牧師唔報警,直接揾個案社工跟, 社工知道獨留兒童在家中係犯法, 會否幫助隱瞞然後作出支援? 還是先 ...

至少社工都叫「專業判斷」,牧師呢?佢有冇問吓佢朋友先?

大宅

dolala 發表於 24-2-21 10:07

你都識講社工係專業判斷,咁你覺得社工會唔會報警? 一邊支援一邊報警?

子爵府

即是要小朋友出意外,樓主才開心有人幫他們。

水晶宮

新聞話牧師係老人的朋友,可能老人家有同佢講,佢覺得報警先幫到呢個家庭。

呢件事已經持續咗6個月,根本已成常態,係需要處理。

水晶宮

dolala 發表於 24-2-21 10:07

去到見到獨留兒童,社工咪一樣要報警。

大宅

廢柴孖條 發表於 24-2-21 08:54
同你諗法一樣,再唔掂就爸爸辭工湊細路囉,住公屋,做文員(斷估唔會好似bk咁搵六萬蚊一個月掛),攞綜援四 ...

之前睇yahoo新聞又話爸爸係工程師, 上面果段又話係文員, 都唔知邊樣先係真
我一睇到果時諗, 做到工程師啦喎, 都唔請工人照顧下有長期病患嘅呀媽同d仔女嘅?!

侯爵府

幸福花海 發表於 24-2-20 19:12
牧師報警可能救咗三條命,係人都應該咁做,照顧唔到獨留兒童在家中,試得一次就有下次,边個担保啲細路會無 ...

同樣類似事件。
我舊教會有位朋友突然癌症唔夠半年死咗,
佢老公又半崩潰,又留底兩個new born bb and 幾歲大小朋友。老人家年紀大又湊唔到兩個。

舊教會有立即搵教會內弟兄姊妹幫手,有啲家庭主婦幫手,有動用教會童工暫時幫手,有人幫唔到手 就捐款只供兩位小朋友生活讀書。暫時那姊妹死後兩年都有人幫在地上她照顧兩位子女,可安息在天堂。

我覺得唔少教會人都麻麻地假仁愛。
教會都係間公司,牧師都係打份工 每個月讀下聖經俾聽眾聽,會眾有多時都係博攞分數入學 或當每星期消磨時間活動令自己加光環。人本性就係甘
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

唔一定係真牧師

侯爵府

harihari 發表於 24-2-20 22:00
其實太多人好幸福
唔明白好多貧困/屋企有病人嘅屋企嘅日子係幾難過

所以香港地冇錢唔好結婚&生仔

諗唔掂 住屋就唔好結婚 同對方講一世拍拖就算

算唔掂一頭家 就唔好生小朋友出黎 陪佢捱

個男人自己條收入開支都諗唔掂 帶dom喇,可憐個老人家和小朋友
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

2024年龍年勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊