親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Skytree1000 發表於 24-4-29 14:38
聽過人話個條樓梯似耶鲁大學内一個library...
miss jor唔緊要 下次再去.

應該幾震撼
去過首爾嗰個,都靚
attach0/tmp/phpJnxMBt

Skytree1000    發表於 24-4-30 21:11

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5 山王駅

冇地方去... C6臨急臨忙話,去中川區山王 Sports Depo,睇運動衫褲。

到咗山王駅附近嘅所謂「景點」,依然冇咩睇,失望而撇!所以今集,將3個地方,撈埋一齊寫,希望多d睇頭!

Donki 山王店,唔理激安の殿堂,定係驚安の殿堂... 入去冇耐,忍唔住閃返出去。唔知點解,日本d分店,貨品好亂,唔太吸引!

轉移去 Sports Depo... 曾幾何時,我地一家四口,喺沖繩店,買~ 買~ 買~ 買得好開心!

今趟得兩條老野黎,感覺好冷清。我係指 Depo 環境&氣氛,完全係李清照筆下,冷冷清清淒淒慘慘戚戚 feel。

既然又冇乜啱買,咪嘥時間,過隔離珈琲店 (カフェヨシノ) Cafe Yoshino,嘆返個 tea。醒吓神,從長計議下一步,應該點搞!
(按:食第3餐)

(待續)
attach0/tmp/php2AF9ZK
attach1/tmp/php4GrSAK
attach2/tmp/phpY9WLbK
attach3/tmp/phpWyIeOJ
attach4/tmp/php6sZxtJ
attach5/tmp/phpYTpP9I
attach6/tmp/phpqvksSI
attach7/tmp/phpiaWWBI
attach8/tmp/phpmoiqoI

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-30 21:03
下次幾時出發?

肯定你快過我

伯爵府

日本donki 真係比較亂,
令人冇咩心機睇..
18禁 lotion 幾可亂真, 飲錯大鑊,
Yoshino咁大條毛巾係抹手布?

公爵府

Skytree1000 發表於 24-4-30 21:15
肯定你快過我

(咳) 呢d野,話唔定
好似我同事,突然挑起條筋,即買機票,話走就走,黃金週期去日本

公爵府

Skytree1000 發表於 24-5-1 10:42
日本donki 真係比較亂,
令人冇咩心機睇..
18禁 lotion 幾可亂真, 飲錯大鑊,

香港 Donki 好行好多,我通常都買到野
係,大大條抹手毛巾,熱㗎

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5 晚餐@ 別邸豚道 泉

Tea time 後,兩老兜去栄松坂屋,買手信,向同事致敬。秤返酒店,難題又黎~ 跟住去邊?

Last night in 名古屋,絕不能 hea 住搵食... 要食餐好嘅,力挽... 對那古野嘅印象!

叮~ 有計... 西鐵 Croom 大堂有介紹,幫到忙。兩條老野摷到間,豚肉料理專門店...

「機會黎嘞,飛雲!」

唔係牛店,我終於可以擦餐勁... (咳) 其實有邊晚,唔係捧住個肚返酒店?!

別邸豚道 泉... 喺泉區,近酒店。豚道名物,有Shabu Shabu,d 豬肉 come from 岐阜県瑞浪市、山県市、揖斐川町,3個農場... 信心保證。

火鍋嗌咗呢幾款肉~
リブロース(稀):
稀有霜降豚肉,油脂分佈平均
2人前 ¥5,016 (税込)

ロース (上):
脂身少赤身多,肉質柔軟
1人前 ¥1,848 (税込)

外モモ (濃):
啖啖瘦肉,盡享赤身旨味
1人前 ¥1,738 (税込)

肩ロース (旨):
食感多汁,旨味好咬口
1人前 ¥1,958 (税込)

バラ (甘):
三層赤身脂身,肉味帶甘

内モモ (柔):
口感極鬆軟,瘦得黎爽

新鮮豚肉,甘味旨味美味出晒黎,總之好味。滾到最後嗰滴,湯底依然清,唔濁冇起泡... 滿足晒!

唔涮涮鍋,有套餐:
一人様由4,000~6,000円,加多千五円,有任飲放題。

再食得刁鑽d,柯打豚肉焼物,既「驚」又「喜」:
豚... 毎日新鮮提供,由豬頭、耳仔、豬腳,甚至內臟~ 豬心,胃袋,子宫 (形容食感鬆脆),横隔膜 (話脂身甘味一絶)...

夠嘞~ 頂唔順投降,恕兩老無福消受。

想食晒人地隻豬,黎別邸豚道... 啦!

(待續)
attach0/tmp/phpKSAVo5
attach1/tmp/phpkqd6Xt
attach2/tmp/phpQOJRyS
attach3/tmp/phpGyTM9g
attach4/tmp/php6MrLLF
attach5/tmp/phpYjymo4
attach6/tmp/phpuiYc2s
attach7/tmp/phpathbGR
attach8/tmp/phpC84rkg

伯爵府

Marked.
D 豚肉靚到 拍得住和牛.

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

Skytree1000 發表於 24-5-2 11:14
Marked.
D 豚肉靚到 拍得住和牛.

真心覺得好食... 推介

公爵府

Kiana_H 發表於 24-5-2 12:35
兩老遊名古屋,好似好開心咁樣。即使天氣凍凍又落雨,佢哋仲係玩得好盡興。睇佢哋分享既相,好似過得好開心 ...

多謝!
都係嗰句,如果 plan 得好d,仲開心

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5 Oslo Coffee 栄店

旅程 last 一夜,有冇試過焦慮?例如~
唉唉唉~ 不停放負,慨嘆話咁快,就玩完?喺條街度,死磨爛磨,硬係唔躝返去酒店?

兩條老野,想搵個地方,好好同名古屋告別... 揀咗 オスロ Coffee,喺中央公園 (セントラルパーク) 地下街。

珈琲館內,洋溢北歐の風... 因為見到小肥肥一族!C9仔對北歐嘅認知,唔單只得宜家傢俬... 我都好熟 Moomins 架!嗱~ 姆明好鈍... (咳) 係純;阿美藐嘴藐舌... (滴汗) 係精靈可愛;史力奇似返人樣,冇尾飛砣咁去流浪,不羈呀!仲有... (下删角飾分析百餘字)

佢地鄉下嘅 Oslo Coffee,可以品嚐來自 Skandinavian の果実,皇牌必選:
King (キング),深煎咖啡,苦中帶甘。Queen (クイーン),淺煎咖啡,果香花香帶酸。Errr~ 點解男仔要藍色?女仔一定粉紅?

北歐好滋味,加件丹麥芝士 pancake (デンマークチーズ パンケーキ)... 大家趕時間冇?因為起碼要20分鐘,等班戟脹卜卜,呈円形先上碟!

煎餅平平無奇,但外面酥鬆脆,裡面撈咗 cream cheese,熔熔地香香地... 好芝味最高。

我平時唔「好」甜野;啱啱同C6反轉,佢港女到暈,自助餐例牌捧幾廿件甜品蛋糕,selfie 打卡!最恐怖係... 全部食得晒!

Oslo 件 pancake,我 buy 佢!

(待續)
attach0/tmp/phpC7mg65
attach1/tmp/phpAHI8wR
attach2/tmp/php2qXhYC
attach3/tmp/phpe6FIpo
attach4/tmp/phpuYmhR9
attach5/tmp/phpilVXiV
attach6/tmp/php2t2MKG
attach7/tmp/phpiCAJcs
attach8/tmp/phpqJyOEd

侯爵府

buklaylay 發表於 24-2-29 21:47
29/2 (Thu) 抵達

唔係眼花~ 兩條老野冤魂不散,唔斷氣咁,繼續喺度出 post 徘徊!

你好呀,唔好意思,我未去過名古屋,多數去東京同大阪,請問名古屋係咪可以直飛去名古屋機場㗎。

公爵府

cibewong 發表於 24-5-3 22:14
你好呀,唔好意思,我未去過名古屋,多數去東京同大阪,請問名古屋係咪可以直飛去名古屋機場㗎。
...

香港直飛去名古屋呀!
機場出市中心,約半個鐘車程,好方便

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cibewong 發表於 24-5-3 22:14
...

可以,叫中部國際機場

侯爵府

buklaylay 發表於 24-5-4 01:31
香港直飛去名古屋呀!
機場出市中心,約半個鐘車程,好方便

好呀,唔該晒你

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5 夜景

「仲有?唔係寫晒咩?」

寫得九九十十,接近尾聲嘞!摷埋d漏網夜景相,分享夜幕低垂下,名古屋嘅魅力。再快快趣趣搞掂埋 Day 6,就收得工... 然後開新 project!

宿幾宵嘅西鐵 Croom Hotel,非一綫酒店,勝在方便閃去散步。好似兩老咁,唔願返酒店,但商場舖頭打晒烊... no problem~ 飯氣攻心後,拖慢腳步去周邊靚靚打卡夜景,漫步!

例如 Oasis 21 水之宇宙船,開到九點鐘,如果食閉門羹入唔到去,轉影名古屋電視塔,都係必影之一。

(待續)
attach0/tmp/phpRT2aGQ
attach1/tmp/phppZQVpr
attach2/tmp/phpBpNS91
attach3/tmp/phpXJ81TC
attach4/tmp/phpPX3jEd
attach5/tmp/php3IGIoO
attach6/tmp/phpvySe9o
attach7/tmp/phpNPxUTZ
attach8/tmp/phph73IEA

伯爵府

“死磨爛磨, 硬係唔願返酒店”⋯我明吖
祝樓主 新project 開心順利 !

公爵府

Skytree1000 發表於 24-5-8 10:20
“死磨爛磨, 硬係唔願返酒店”⋯我明吖
祝樓主 新project 開心順利 !
...

多謝多謝!等我呀

Skytree1000    發表於 24-5-10 09:27

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊