自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

祝BB早日康復

子爵府

茶走 發表於 24-3-21 08:39
題外話,其實我都好想做社區保姆,不過聽人講要考個啲咩陪月牌?
同埋要有好好既情緒等等。。
可惜,因為 ...
不用讀陪月,有社區保姆課程,都係簡單,但之後開會、家訪,初頭幾個月check得好緊,間中會攪活動、聚餐、講座叫保姆參加,年尾會有感謝狀、照顧過的小孩家庭拍片感謝和送小禮物俾保姆…(可能間間機構安排唔同)

男爵府

真係諗極都諗唔明, 點解有d人可以忍心虐待小朋友同動物, 良心究竟去左邊??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

茶走 發表於 24-3-21 08:39
題外話,其實我都好想做社區保姆,不過聽人講要考個啲咩陪月牌?
同埋要有好好既情緒等等。。
可惜,因為 ...

有心去試下
我未結婚前有做
而家再上講座,再返出來做

不用陪月牌
要家訪,見社工傾下偈,上幾個講座,過程中有學嬰兒按摩/拍痰,少少實習

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

E_gold8806 發表於 24-3-20 21:06
我覺得個媽媽好似冇D咩咁 (個人感覺咋)
點解我同你感覺一樣,她超乎平伏。我隔住電視機都心情起伏,心痛。不過每人性格唔同,可能佢睇得開。

男爵府

點解可以在街上交收個bb?有無諗過,之後個保姆會帶個bb去邊度?就算有電話號碼都唔會放心,更何況依家係無佢個電話號碼!

子爵府

aigoma 發表於 24-3-21 09:32
不用讀陪月,有社區保姆課程,都係簡單,但之後開會、家訪,初頭幾個月check得好緊,間中會攪活動、聚餐、 ...

其實我建議有抑鬱唔好做社區保母,我自己做人阿媽都會忍唔住發小朋友脾氣,何況有情緒的人

伯爵府

volan 發表於 24-3-21 05:07
係囉 點解呢個post啲回覆要求個母親要俾觀眾感覺到好傷心
個媽媽唔係公眾人物和戲子 表達情緒未必到位 陳 ...

係囉,其實我本身都係越慌越傷心就越冷靜既人
而且其實咩都有得講,一陣佢喊到天崩地裂可能又有人走出黎話博咩之類...

男爵府

aigoma 發表於 24-3-21 09:32
不用讀陪月,有社區保姆課程,都係簡單,但之後開會、家訪,初頭幾個月check得好緊,間中會攪活動、聚餐、 ...

係未打去間機構申請就可以?

子爵府

littlefunpig 發表於 24-3-20 22:30
你可以睇埋佢上次呂校長個訪問
未出聲都喊左 差唔多由頭喊到尾
今次可能bb醒返識喊 媽媽終於定返少少

睇晒....好慘....我都陪佢喊

唔明系佢話醫生話無表面傷痕,究竟點樣先會搞成咁?如果跌落地都會有瘀傷,但又話唔系先天問題,會唔會長期搖晃個b?

男爵府

SOHOT 發表於 24-3-20 23:36
呢個post啲回覆有啲怪,好多人似乎怪責和懷疑嗰媽媽多啲,明明最錯喺嗰個社區保姆同仁愛堂!Blame the vic ...

好多人當自己睇緊戲,要演員演技好啲,要打動自己喊埋一份喎個媽咪發生啲咁嘅事都勇敢受訪,揭示仁愛堂嘅不足同行政混亂,政府對社區保姆的監管不足,有輿論大眾先會關注呢個問題,咁先至可以防止再有下一位受害者出現

但好多人嘅着眼點就係媽咪喊唔喊,媽咪喊得激唔激動,自己有冇睇住跟埋一齊喊,九唔搭八咁

子爵府

茶走 發表於 24-3-21 09:56
係未打去間機構申請就可以?

啲社區中心門口有貼紙,入去問

子爵府

俙俙媽咪 發表於 24-3-21 09:55
係囉,其實我本身都係越慌越傷心就越冷靜既人
而且其實咩都有得講,一陣佢喊到天崩地裂可能又有人 ...

非常認同你嘅講法,呢度有啲人心地真係⋯

象牙宮

mickeyeva 發表於 24-3-20 19:50
睇到眼濕濕,無陰功,希望小雪兒有奇蹟!

屯門被虐B女小雪兒甦醒 半邊頭至腳癱瘓

小雪兒受虐命懸一線 恐癱瘓失明
小雪兒再歷開腦
女兒於第一次術後出現抽筋及反白眼,並同時遭病毒感染,至現在又再次受感染,正準備再次面對開腦手術。

目前,小雪兒的右邊腳出事後不能郁動,狀態如中風,「醫生話永久傷殘和癱瘓,腦癱的狀態」家人找來中醫針炙,舒緩腳掌的張力,令情況稍為緩和。
可是最令人擔心的是,小雪兒還將接受大手術,包括放回自己真正的頭骨,但係會有生命危險,雪兒媽媽泣說:「要重新開個腦,個頭骨會溶,會自我吸收;溶咗,要再開腦放人工物料, 全身麻醉要落好重的藥,要控制得好好。呢關阿B都未必捱到,都未講落刀嗰下。」

保母該終身牢。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

ychan^ 發表於 24-3-21 10:10
睇晒....好慘....我都陪佢喊。

唔明系佢話醫生話無表面傷痕,究竟點樣先會搞成咁?如果跌落地都會 ...

大力搖BB
令BB腦出血

嬰兒搖晃症候群發生的原因很多,睡搖床或是照顧者為了安撫哭鬧的小寶寶而大力搖晃,或是將寶寶往上拋接、玩耍時從高處墜落等,都容易造成嬰兒顱內出血。 一般嬰兒搖晃症候群,以硬腦膜下腔出血與蜘蛛網膜下腔出血最為普遍。 如果嬰兒有顱內出血的情形,通常會以眼底檢查做為判斷的依據,之後仍需要進一步檢查確認,進行綜合判斷。

大宅

我覺得依啲XX堂, 都是上流貴族多錢出風頭, 實際咪同清潔公司外判一樣, 裡面的管理有幾黑暗, 行政有混亂, 邊個知, 有冇人理? 唔好以為慈善機構就一定信得過

大宅

祝福佢地一家人,小朋友健康成長

子爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 24-3-21 10:23
屯門被虐B女小雪兒甦醒 半邊頭至腳癱瘓

小雪兒受虐命懸一線 恐癱瘓失明

睇到都心痛,希望小雪兒冇後遺症,健康康復!

子爵府

2024年龍年勳章

Gud567567 發表於 24-3-21 10:41
我覺得依啲XX堂, 都是上流貴族多錢出風頭, 實際咪同清潔公司外判一樣, 裡面的管理有幾黑暗, 行政有混亂, 邊 ...

台灣虐兒案 剴剴之死又係呢啲慈善機構攪

死咗3個月,大選完咗,新聞先曝光
又慈善機構,又政治操作,痴線

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0YbSB2zb8VNs39UVMJj62bCVkioKveTKRip2io9GXwYJ1q7YGEvDLk1iQCG1BFmT5l&id=100000624639458

侯爵府

TingTing 發表於 24-3-20 19:59
拉左個衰保母未?

同問, 我估未多, 如果拉咗, 事主未必可以講內容住..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊