自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只能唔理佢,除非你呃咗佢好多錢,否最大責任一定係佢身邊嘅人

伯爵府

san0906 發表於 24-4-5 15:17
他是經朋友介紹認識 一直都只是用電郵聯絡 沒有見過面 昨天我拒絕了他約會之後收到他壞消息就是他自殺了 我 ...

你個朋友有古怪,網友係佢介紹,家人指責你又係佢講。隨時可能個網友係你朋友分身扮。
你要小心你嗰個「朋友」,係咪想利用你同情心(emoji)帛金,或者有更大的陷阱。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

san0906 發表於 24-4-5 15:37
回覆 docomo 的帖子

介紹我朋友還問打算怎樣還會見他最後一面

哩個所謂朋友 應該係騙子之一

複式洋房

他是經朋友介紹認識 一直都只是用電郵聯絡 沒有見過面 昨天我拒絕了他約會之後收到他壞消息就是他自殺了 我 ...

終於明白點解騙案日日都有人中招,樓主唔好怪我講野直,你所謂既朋友見你咁on9唔呃你都對唔住你啦,完全欠缺自我分析能力

1。宜家邊有人用email聯繫到比人拒絕去自殺

pls:開個email 有幾困難,其實你有冇諗過係你朋友自編自導自演去呃你呢?

2。如果電郵講到有幾愛你,正常香港人或地球人都會問拎電話或通訊方式,wht apps fb ig 乜都無單單文字同你交流,佢講乜你都信,你真係需要自我檢討下

3。佢問你見唔見佢最後一面,你咪叫個fd直播你睇,反正你個fd同佢咁熟,佢唔會唔見佢最後一面吧?你還要講到唔死都死左唔通還條命比佢,如果你咁都信,真係抵你比人呃

公爵府

san0906 發表於 24-4-5 15:30
回覆 是是但但 的帖子

我會選擇離開這世界,是你令我覺得世界上還有色彩,但你很快就取走了,是你要把我的 ...
如果真有其人而佢真係妳拒絕他而自殺,咁只係佢嘅問題,我覺得妳無需要自責/理會。

水晶宮

回覆樓主:

佢有病,不能怪責任何人
如果係你叫佢去死,你就唔啱

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

見到無見過算係朋友?

別墅

個朋友擺到明呃你啦

侯爵府

幾時自殺?點樣自殺?跳樓?邊單新聞?貼出嚟睇吓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

面都未見過, 你唔洗出「外待」,
會被罵、 被打、 被屈賠錢

就算拍過拖, 之後散左, 對方家人也冇權要「交待」.

自殺或找個新女友, 是他自己的決定,
可能他原本已有抑鬱症,
所以人生觀才咁「灰」

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

如果你send張靚相俾人,然後叫人入錢俾你,之後人哋想約你進一步見面,你拒絕,咁你就有啲責任,可能人哋屋企人都懷疑你係騙徒

如果以上都不是,即係你係呢位「網友」嘅心靈寄托,呢樣嘢誰也控制不了,佢身邊人都幫佢唔到
,只能怪佢自己玻璃心

子爵府

2023年兔年勳章

留名學野,好多JM都講得好好

珍珠宮

alau2021 發表於 24-4-5 17:43
幾時自殺?點樣自殺?跳樓?邊單新聞?貼出嚟睇吓

開完post就潛水,尼度d. Jm都好心地

大宅

angiehouse 發表於 24-4-5 17:05
用email同朋友聯絡都可能系虛構
吾用WhatsApp, fb ig都吾系香港人啦
KK園都識用fb, ig, 小紅書啦 ...

唔好話呢d
好似網游,大把男人扮女人呃錢,又貼性感圖又flirt,啲蠢仔又落搭,最後「唔覺意」畀人聽到係把男人聲(可能唔小心開mic)....

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

見都未見過,唔算識囉,係咪騙案嚟㗎,騙徒手法層出不窮

複式洋房

乖寶寶布布 發表於 24-4-5 17:59
唔好話呢d
好似網游,大把男人扮女人呃錢,又貼性感圖又flirt,啲蠢仔又落搭,最後「唔覺意」畀人聽到係把 ...

網遊真係一堆又呃蝦條又騙財既人,哈里王子同你談情,要娶你做王妃都有人信,有時見到哩d真係忍唔住想點醒佢,可惜當局者迷

https://topick.hket.com/article/2136236/%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E6%B1%82%E6%84%9B%E7%B6%B2%E6%88%80%E3%80%8C%E5%93%88%E9%87%8C%E7%8E%8B%E5%AD%90%E3%80%8D%E4%B8%8D%E4%BF%A1%E6%98%AF%E9%A8%99%E8%B2%A1%E3%80%80%E5%A9%9A%E8%A8%8A%E6%9B%9D%E5%85%89%E8%BF%BD%E5%95%8F%E7%82%BA%E4%BD%95%E6%96%B0%E5%A8%98%E4%B8%8D%E6%98%AF%E6%88%91

複式洋房

謝謝大家安慰意見我會聽你們報警或自首怎樣都好 真的很不安樂怎樣都要做d野 他們要我出來交代

複式洋房

san0906 發表於 24-4-5 18:19
謝謝大家安慰意見我會聽你們報警或自首怎樣都好 真的很不安樂怎樣都要做d野 他們要我出來交代 ...

其實你要自首d咩呢?報警就一定需要啦,你唔好單獨去見果堆所謂既父母,直接去警署,你同果堆人講,我宜家去報警就係比你地最好既交代,咁就完唔駛再理班人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

自殺從來都是個人選擇,別人跟本沒需要為別人的選擇負任何責任,真係唔明點解會想到要負責任,每個人選擇自殺必有原因,全都要別人負責,那樣公平嗎?何況你未見過此人。

大宅

2024年龍年勳章

san0906 發表於 24-4-5 15:37
回覆 docomo 的帖子

介紹我朋友還問打算怎樣還會見他最後一面

有冇睇孤注一擲?睇完就知朋友都要有介心

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊