自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

加菲貓3 發表於 24-4-5 17:43
海鮮就一流,比大陸好。。除河蝦外。河蝦別具一格

河蝦係好正,不過好似唔係好多地方有得食……山坑螺都正

複式洋房

DorothyTsang 發表於 24-4-5 19:33
香港就算$300/位,都唔見得好食, 又坐得迫,又限時間,環境仲衰過大家樂大快活

...

300一位梗唔得,樓上講個啲酒店米之蓮星級酒樓,1500一位差唔多。

珍珠宮

加菲貓3 發表於 24-4-5 17:42
西餐可能有好野食,中餐我唔覺有。。。單講特色食物,香港就難,例如滿山走既雞,野生蛇片。。香港好多肉都 ...

中菜,去過幾間酒店中菜,都好好喎
夏宮,海景軒,唐閣等

伯爵府

dolceee 發表於 24-4-7 02:46
我都係!同你一樣
fb關注組全民話香港茶餐廳服務同價錢,怨氣負能量爆登,睇到我反白眼
佢哋可以唔食架 ...

我都唔明點解講到好似全香港得茶餐廳,跟本我除了早餐都不會去食。
如果要平,香港好多其他揀,好似水門雞$50+蚊海南雞飯都幾好食,譚仔$50+碗,小熊貓雲吞等,其實好多選擇又唔見人講其他。
香港人都係中意人雲亦雲唔獨立思考

大宅

各位 gucci LV 阿姐,我講緊日常生活飲食,不是去吃 high tea。香港最低工資 40 HKD,比起韓國 9860 won per hour(53 HKD)、台灣 189 NT$ per hour 還要低。
人地最低工資的基層,餐飲選擇可以係多姿多彩,不用限定只可吃兩送飯。

連登巴打話過,香港餐飲業缺乏社會責任感,乜都要賺到盡。成本 10蚊,賣 50蚊都嫌不夠;只要有客來排隊,一直不停漲。

下面呢個小販,已經擺檔口超過三十年,父親退休兒子出來做,位於 KL Sentral 非常受歡迎。每日工作 4小時,日日都有附近白領來光顧,成日要排隊,真材實料,味道一流,香港根本吃不到内軟外脆,餡料甘足的油器。

2015年:一件油器 RM 1.2 (HKD 2)
2019年:一件油器 RM 1.4 (HKD 2.3)
今日: RM 1.6

“我地大馬華人好知足,夠吃夠住就得了,善心回饋社會,唔會獅子張大口”

香港餐飲界,你地d 良心去了邊度呀?房租、人工會否一年加三次呀?

2018 !!!

大宅

品質控制,香港餐飲業收費高,相對於最低工資,遠遠高於鄰近亞洲地區。品質控制如何?某龍頭快餐連鎖,海報就靚,但我每次去都要巡一次,最近個鹵水鴨套餐,真正製成品簡直不堪入目,同海報根本兩樣野,不要吃避免中伏。

下面某吉隆坡韓式便當,足料好味,韓國人老闆娘經常親力親爲,分店已經有三家,品控穩定,管理做得好。吃過 3次都好滿意。香港某些大商場都有呢d 韓式便當,收費當然貴 2.5倍,只可以講我不會在港買韓式便當因爲品質無保障。

香港餐飲業,你地專業去了邊度呀?出品不符宣傳海報,品質不穩,除了豪華裝修店鋪收費高之外,一無是處。

韓國人老闆經常親身落場

超滿意!!!比海報還要靚,味道一流又足料!!
更多海報照片在此:https://www.instagram.com/yeongsu4205/

男爵府

annie133 發表於 24-4-7 09:19
我都唔明點解講到好似全香港得茶餐廳,跟本我除了早餐都不會去食。
如果要平,香港好多其他揀,好似水門雞 ...

譚仔已經難食咗好多

珍珠宮

FeiLong 發表於 24-4-7 10:19
品質控制,香港餐飲業收費高,相對於最低工資,遠遠高於鄰近亞洲地區。品質控制如何?某龍頭快餐連鎖,海報 ...

最後嗰盒韓食幾肉酸,冇料到。
韓國人賣嗰嘅餐盒好少會咁肉酸。

去下金巴利道啦!

伯爵府

品質控制,香港餐飲業收費高,相對於最低工資,遠遠高於鄰近亞洲地區。品質控制如何?某龍頭快餐連鎖,海報 ...

次次睇你d KL 食物相都想即刻飛去食,
確係平靚正

伯爵府

我覺得賣相一般
不過呢啲韓式牛肉我自己都成日煮比仔女番學,其實好易買枝汁巳得,10min攪掂,所以好少出去食,因為出面煮得好油都冇自己煮咁好食

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JChan 發表於 24-4-7 01:57
我兩個女人 通常叫 C餐 (蛇羹+糯米飯+油菜) $97 + 細蛇羹 $52

一人 $75

我哋大食,要每人一個餐,飲埋佢個龜苓湯

你都喺灣仔食開,有間鈺膳食潮州嘢的都OK,不過上幾個月去食,好靜,全場得4枱客。

大宅

回覆樓主:

我覺得香港最優秀係高級西餐,但貴
其他中日餐,深圳做到平靚正,但西餐不及香港

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

0ooxoo0 發表於 24-4-7 06:25
河蝦係好正,不過好似唔係好多地方有得食……山坑螺都正

河蝦上次喺深圳蛇口見到

水晶宮

因為茶餐廳最多,返工食 lunch 最緊要快,去得幾遠食?放工收夜咗,喺附近食,除咗茶餐廳,要食飯都無咩地方選擇。我公司同屋企附近唔多食肆,體驗到嘅服務都係茶餐廳。

水晶宮

FeiLong 發表於 24-4-7 09:20
各位 gucci LV 阿姐,我講緊日常生活飲食,不是去吃 high tea。香港最低工資 40 HKD,比起韓國 9860 won pe ...

用入息中位數嚟比較可以嘛?我唔知你係講基層,係嘅我出返去。

大宅

$100樓下我多數外賣自取
香港低價餐廳啲環境真係不敢恭維,好污糟

推棋子燒鵝,長沙灣雞仔海南雞

子爵府

回覆樓主:

香港唔係冇野好食, 好食的通常貴, 唔通下下食千二千幾蚊落樓咩.
其實普通荼餐廳, 弱弱的說我以前好鍾意去翠華, 可惜宜家差不多執哂.
酒樓: 翠園, 美心d蝦斂好食過深圳.
西餐: 其實好多都唔差。 RubyTuesday食Lunch /Tea 性比好高.
差的通常係小店, 細碟又收得貴, 咩都要賺到盡, 一係環境惡劣, 咁不如返屋企自煮算

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見樓主標題~講真一句,如果願意比高少少價錢,香港到底有無好野食?

講到香港好似咩價位都冇好嘢食咁,點知樓主又貼張Subway嘅相出嚟,又咁講,我覺得大快活大家樂嘅早餐同下午茶餐都好食,又多選擇,不過前幾個月試過午飯時間喺中環站買大家樂嘅外賣焗豬扒飯,返到屋企發現米生的,哩個真係大打折扣,但早餐同下午茶餐就幾啱食。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-4-7 13:46
見樓主標題~講真一句,如果願意比高少少價錢,香港到底有無好野食?

講到香港好似咩價位都冇好嘢食咁:hap ...

同你一樣,睇完樓主啲相,嘔吐物意粉、亂七八糟subway、 乾爭爭雞飯、 爛蕉整嘅街邊炸物、 似食淨嘅韓餐盒。

對比下香港真係美食天堂。

大宅

gallygally 發表於 24-4-7 13:10
香港唔係冇野好食, 好食的通常貴, 唔通下下食千二千幾蚊落樓咩.
其實普通荼餐廳, 弱弱的說我以前好鍾意去翠 ...

深圳飲茶,強推:粵菜王府,唐宮
不貴,環境好質素中上

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊