自由講場

跳至

首頁
45678...23

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 18:09
佢家姐己死左好耐,同埋佢地唔一起住.而且姐夫也再婚.那會比錢呢.

無話叫姐夫俾,問題係兩個仔要俾錢,係事實,點會只問你男友呀!即係咁講,兩兄弟大家都有另一半入嚟住,齊齊俾多啲錢先合理。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 18:15
佢又無甘諗過,男友也說佢太捻善...我只講得婉轉小小.佢姐夫也是直說的人.
...

捻善唔代表諗嘢唔會諗埋一邊,都係嗰句,人哋真係頂唔順既,佢哋自然會開聲講,只係佢哋一家人文化係比較容忍而已,忍到邊個點會爆呢?你只能耐心等,而唔係由你自己去引爆佢。
另外其實都有啲奇怪啦,佢家姐已故,姐夫都已再婚,仲管到佢哋一家之事咩?你應該同姐夫避嫌,唔好同佢一唱一和咁囉,其實有啲難睇。

伯爵府

chole_bb 發表於 24-4-7 18:23
得公屋得天下以樓主嘅功力一定鬥嬴

應該未必,對方係大陸精英,要鬥過先知

978212    發表於 24-4-7 18:57

水晶宮

mercurycc 發表於 24-4-7 17:59
佢媽最叻自己唔開口搵你做醜人,
你唔係度就話我無出聲係佢講呀!
我試過,不停搵你呻,

我自己媽媽或我奶奶都係呢類。所以聽完算,否則衰野入晒心抱/女朋友條數。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 17:37
佢係孝順仔,唔會搬出黎架...我也不會收留佢.

如果結婚了,我加名入佢間屋.

完來大家都係為間屋

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Astra00 發表於 24-4-7 18:14
不好理佢地點計,我會叫個男友同自己搬出,自立門戶,然後男友象徵式比家用,完。
...

認同

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都未嫁入去唔好多事出聲。

咁嘅情形仲搬入去?你男朋友搬出嚟你先好考慮一齊住啦!相見好同住難,仲要個個斤斤計較

子爵府

Macusmama 發表於 24-4-7 17:37
佢係孝順仔,唔會搬出黎架...我也不會收留佢.

如果結婚了,我加名入佢間屋.

其實你咪一樣咁自私
最緊要你驚男友開支多咗,影響到同你拍拖洗費

點解結咗婚就一定係你加名入佢屋?
佢一定要收留你?但你講明唔肯收留佢

水晶宮

fivebeanrice 發表於 24-4-7 18:16
男友講明一定唔會搬,所以樓主一定會搬入去,變成1家5至7口
生活downgrade晒,我會覺得愛情真係好 ...

哦。我看到後來知阿樓主原來有個仔咁大而且人到中年。佢本人都有樓。

咁情況就費事理咁多野啦,直程費事簽張結婚證書,間中拍下拖見下面算了。樓主不好咁傻搬埋入去呀,盞自尋煩惱。

978212    發表於 24-4-7 18:58

琥珀宮

魔怪媽媽 發表於 24-4-7 18:24
完來大家都係為間屋

搬入去,大鬥法,唔覺得有必要咁做。

侯爵府

Astra00 發表於 24-4-7 18:28
哦。我看到後來知阿樓主原來有個仔咁大而且人到中年。佢本人都有樓。

咁情況就費事理咁多野啦,直程費事 ...

樓主覺得男友因為細佬個女友而開支大咗(阿媽問男友拎錢多咗),繼而影響到佢同樓主既拍拖/旅行/結婚洗費儲蓄少咗,所以樓主就覺得自己好似養埋佢男友細佬個女友咁,好煩惱。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 24-4-7 18:28

咁情況就費事理咁多野啦,直程費事 ...

咪係囉,拍拖算啦,鍾意去下旅行週末上下大陸,唔好有束縛。

水晶宮

YuYuMother 發表於 24-4-7 18:33
咪係囉,拍拖算啦,鍾意去下旅行週末上下大陸,唔好有束縛。

如果我係樓主的情況,一定費事結婚,起碼同男家啲人沒關係先。自己間樓都費事比人分埋。

閒時短聚下,旅行下就算。反正已有一個仔就成年。唔通仲想同而家男朋友再生多個由頭來過咩?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會比意見, 人地阿媽唔出聲叫佢細佬比多啲就算

珍珠宮

Astra00 發表於 24-4-7 18:24
我自己媽媽或我奶奶都係呢類。所以聽完算,否則衰野入晒心抱/女朋友條數。
...
其實無需要我也唔理啦...影響唔到我生活就無問題.

水晶宮

hfl2000 發表於 24-4-7 18:32
樓主覺得男友因為細佬個女友而開支大咗(阿媽問男友拎錢多咗),繼而影響到佢同樓主既拍拖/旅行/結婚洗費 ...

佢自尋煩惱者。個男人負擔不到就自己會同佢媽說的啦。

侯爵府

stagea 發表於 24-4-7 18:28
搬入去,大鬥法,唔覺得有必要咁做。

樓主自己層樓已過咗名俾佢個仔,咁個仔第時都會結婚有家室,我估可能樓主都驚自己第時老咗無屋住,所以要黏男友間公屋。

象牙宮

Macusmama 發表於 24-4-7 18:17
佢細佬唔生得架.第一個老婆離婚也是呢個REASON.
好複雜喎!
佢地有無家庭group?
一於攞伯母個電話去同細佬傾,睇佢點答。

大宅

Astra00 發表於 24-4-7 18:35
如果我係樓主的情況,一定費事結婚,起碼同男家啲人沒關係先。自己間樓都費事比人分埋。

閒時短聚下,旅 ...

樓主層樓已過戶俾佢個仔。
公屋加伴侶要另一個子女簽字放棄加入佢自己嘅伴侶;所以只要樓主男友同佢細佬鬥耐性,睇吓邊個長命

大宅

hfl2000 發表於 24-4-7 18:37
樓主自己層樓已過咗名俾佢個仔,咁個仔第時都會結婚有家室,我估可能樓主都驚自己第時老咗無屋住,所以要 ...

咁恨住公屋,不如早啲結婚,排公屋(假如低收入)

首頁
45678...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊