自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

kl1 發表於 24-4-12 11:20
二十分鐘食嘢,呢間餐廳當人係狗咩食完就想人哋走,不如改賣兩餸飯,五分鐘內必走。
...

但又講唔出邊間食店喎
二十分鐘趕客走?我有保留
不過總有人信

伯爵府

rebeccalin 發表於 24-4-12 02:31
我地一家平時其實好少北上食嘢,一年都冇幾次上深圳,費事過關多人要同人逼,多數係屋企煮,不過午餐就因為 ...

20 分鐘?

伯爵府

睇樓王 發表於 24-4-12 09:35
真心差
利申我唔北上的

完全明白,
時常遇到,
再加上而加可以四圍去,
一比較之下,
日韓台泰⋯甚至深圳
都 fight 低 hk.

睇樓王    發表於 24-4-15 17:28

伯爵府

20162016 發表於 24-4-12 11:50
呢啲態度都好普遍,仲有抺枱嗰條布,大部分都係抺完再抺再抺….冇消毒冇洗嘅
...

見佢地抹都係求其抹,
如有客巳坐吓,
佢地都掃埋d 污糟落客身上,
抹完就放埋一邊,
沒有 ‘lor ’ 布,
一陣又再抹另一張枱,
然後隨即又‘第‘食物比客

公爵府

牛年勳章

Png 發表於 24-4-13 02:00
但又講唔出邊間食店喎
二十分鐘趕客走?我有保留
不過總有人信

唔開店名都係想保留返D面子俾間食肆。間食肆係港島區都有幾間分店。可能祇有當中一間分店咁樣,其他分店唔一定係咁,留返條生路俾人地。明未?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最近去一間小餐廳, 個菲律賓姐姐好得, 成間鋪得佢一個人, 除咗廚房之外, 其他都係佢做, 包括冲咖啡、幫客人影相、所有招呼都係佢, 餐廳有兩層, 走上走落, 無面黑, 好有passion

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

duplicate

子爵府

2024年龍年勳章

rebeccalin 發表於 24-4-13 11:11
唔開店名都係想保留返D面子俾間食肆。間食肆係港島區都有幾間分店。可能祇有當中一間分店咁樣,其他分店唔 ...

其實人地只能比出20分鐘比顧客
你地又有冇諗下可能有某些原因呢?
你都話呢間店有幾間分店
平日點會咁做生意?20分鐘係一個唔合理既數字,人地一定有原因

呢度有班人成日踐踏香港食店
不問因由咁鬧
我都想講留返條生路比香港人啦

侯爵府

樓主講大部係都是連鎖快餐店。里d真係算保持到。
大部分人講既餐廳,唔係講里d快餐店,真係其他中餐廳西餐廳之類。
我最近都有一單好深刻體驗。
星期一夜晚美孚某酒樓,5個人叫半席晚餐大約$1800左右。眼見全場得三幾張枱有食客。點知都俾無禮職員招呼。個半圍餐包汽水或啤酒,我哋話要啤酒,來了是不認識個牌子,家人笑笑口問職員係咩牌子,佢好串咁話啤酒咪啤酒囉。其實如果你唔識或唔知道,咪禮貌回覆一句,唔好意思,我都唔清楚就可以了。客人想飲茶問佢攞茶杯,又話,用酒杯飲茶便可,唔想俾茶杯。真係去食餐飯都要受氣。而且5個人食1800蚊都唔算好平呱,美孚酒樓咋,如果唔係要就年老長者唔想佢行咁遠真想永久black list 佢。我都同席上美國回來探親的長輩講 ,香港有d食肆真係唔爭氣,抵佢哋冇生意,令香港人咁多北上消費。

大宅

Gopher_Lo 發表於 24-4-12 02:02
平日返工,早餐成日麵幫襯大家樂/麥當勞,2間都係手機落單,到店自取外賣,啲姐姐都好客氣,問攞茄汁、胡椒 ...

超認同,我真係唔覺得香港飲食業有啲人講到咁差,我亦有北上消費過,同你一樣感覺,服務正常但完全唔會有嘩然感覺,每個地方情況都唔同亦都有好處與壞處,唔可以吓吓樣樣都拉埋一齊嚟比較,認同有問題要改進,但唔係吓吓都講死香港 一面倒盲目嘅唱好同唱衰都令人好反感。

大宅

幸福花 發表於 24-4-12 07:25
香港其實便宜。。貴也有!去玩咪去玩囉!有些講到香港一文不值!不喜可值搬上去!這是我們的根!!下一代還 ...

講得好
香港固然有自身問題,但亦有好多好嘢,喜歡北上消費無問題係個人選擇,但唔好吓吓拎踩香港,真正香港人係會愛惜同珍惜香港。

珍珠宮

平日返工,早餐成日麵幫襯大家樂/麥當勞,2間都係手機落單,到店自取外賣,啲姐姐都好客氣,問攞茄汁、胡椒 ...

咁有好招呼嘅餐廳又唔代表無差招呼嘅餐廳嘅

香港好多餐廳真係貴得來難食都係事實。

一般lunch (非連鎖餐廳) 5-70蚊不等,真係好離地。連鎖快餐係平d, 但真心做得唔好食。

講唔好食都係講事實啫!又唔可以話有心唱衰香港。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實就算係茶餐廳同冰室,好多嘅服務其實都唔錯,都好友善又有笑容。

伯爵府

阿笑 發表於 24-4-13 11:41
對 講得好
香港固然有自身問題,但亦有好多好嘢,喜歡北上消費無問題係個人選擇,但唔 ...

咁如果啲餐廳做唔掂無生意唔好再賴人北上,某啲人唔好怨北上既人唔留港消費既話,唔提香港食肆有乜所謂。其實人地講事實點算係踩,好差都唔比講,唔肯改進,執笠都唔好怨啦

大宅

這個咪故步自封,咁點會有進步空間!咁又唔係全部人一面倒去唱衰飲食業,如果飲食業做得好,點會咁多人北上呀?我唔係話全香港人北上,一陣又俾人插話代表佢,連小小討論區都容納唔到其他聲音就話人唔愛香港唔珍惜香港,就係正正愛香港想飲食業做好D先講下,我唔會阿姐閙完又或者服務態度唔好,就走去投訴佢哋,調返轉快快脆脆食完埋單走人廢事同佢嘈,最多下次唔幫襯。又唔係得佢一間食肆。

侯爵府

Sumyeema1 發表於 24-4-12 07:22
限時20分鐘... 又創新低

200分鐘真係好難,去澳牛快手食完都15分鐘,已經講緊落完單即刻上,即食嫁喇喎,諗下食咩,等下個餐,20分鐘真係唔得
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

babybaby071 發表於 24-4-13 13:30
這個咪故步自封,咁點會有進步空間!咁又唔係全部人一面倒去唱衰飲食業,如果飲食業做得好,點會咁多人北上 ...

係呀反映出黎都係想香港進步,而唔係講死香港,係而家d 人連善意提醒及飯後食評都話唔岩食咪唔好幫襯,我唔覺咁係為香港好囉

大宅

mimi987 發表於 24-4-13 14:20
係呀反映出黎都係想香港進步,而唔係講死香港,係而家d 人連善意提醒及飯後食評都話唔岩食咪唔好幫襯,我 ...

Agree,我地又唔係人身攻擊,只係講出事實真相。

侯爵府

你無遇到真係你好好彩,我幾乎個個星期都會遇到。

就講岩岩星期五,去食連鎖上海老X, $41 三隻鍋貼,一上台係爛既,即時同佢講拒絕佢,重做。好,等既期間隔離枱叫待應,話食到個拉麵唔熟,待應話因為手工做,所以有粗有幼喎搵藉口唔換,我忍唔到開聲幫口,話人地而家話唔熟呀,唔係粗幼問題呀,佢先死死地氣換

咁呢d唔係價錢問題啦,呢d應該係服務問題吧

侯爵府

mimi987 發表於 24-4-13 14:27
你無遇到真係你好好彩,我幾乎個個星期都會遇到。

就講岩岩星期五,去食連鎖上海老X, $41 三隻鍋貼,一上 ...

d料變變地,分量奇少,無出聲,下次唔去。宜家最興講係咁架啦

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊