自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

lukelukeu 發表於 24-4-27 19:25
呢啲真係睇小朋友本身,我就唔認同大b 有著數,細b就冇好處!我個除咗讀書成績托賴,佢各樣都比同年好,甚 ...

佢又唔係學完再學,香港課程又快,點會因此無心機上堂呢?

別墅

回覆樓主:

男仔12月尾細B,由細到大無乜無學習問題。現已中學了

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我仔係12月細B,由幼稚園到小學都跟唔上進度,讀得較吃力,所以我非常後悔當時冇遲一年入學!
上咗中學就好啲喇,大B定細B分別不大,肯將勤補拙都可以考到好成績

男爵府

days.bb 發表於 24-4-27 01:00
想請問當初揀做超細b既家長 有無小朋友已經到中學?
一路以黎做超細b嘅家長係幼小生涯係咪都會跟得會好吃力 ...

我仔11月做細b, 一樣係寫字叫攰,但成績係唔錯,學習完全跟到,小一老師轉介佢去讀寫障礙,但政府見佢成績幾好都係等排期(應該有排等覺得佢冇急切性)

比佢學畫畫佢都麻麻地唔太鍾意揸筆,都係比佢玩下泥膠打下籃球,要佢正確揸筆比支粗筆佢,另一隻手要按住張紙,寫得整齊就比張貼紙儲夠可以換禮物,捱左半年今年佢七歲半最近覺得佢寫字開始快左同整體啲字都靚左

公爵府

Jumama2000 發表於 24-4-27 19:51
我個仔12月出生,當年我都有做大b定細b的煩惱。所以在幼稚園時諮詢幼稚園老師,由於我仔在全班成績唔錯,老 ...

我都覺得因人而異,我仔做細 b時,幼稚園老師唔建議佢重到一年,因為佢語言能力/思維比同齡女仔仲要好,係輸蝕身高/大小肌肉囉~ 老師話以我仔嘅學習能力,如果同啲大b一齊學習,佢會學得好快(有樣學樣),相反重讀一年同細b一齊,佢進步會慢啲咁,所以做唔做細b,真係因人而異 ~

伯爵府

香蕉煎餅 發表於 24-4-27 17:18
研究結果係咩?

未打完
外國研究做大B係有優勢
尤其當運動員
同自細會自信D
不過當然只是統計學

https://www.usatoday.com/story/life/allthemoms/2019/01/14/january-babies-more-likely-famous-and-other-reasons-for-them-to-brag/2571364002/

大宅

回覆樓主:

我個女係11月
其實佢反而有自信
返學後發覺好多同學大佢一兩年
我女成績畀佢哋好
而家去到中學下年dse成績中上
幼稚園嘅自理能力係差少少
印象幼稚園畢業已經追返曬
可以上台攞獎喇
到而家
佢覺得自己嘅全級最細嗰堆
反而係自信啲

公爵府

有兩個男仔,一個12月尾(做細B),一個1月尾出細(做大B)。 結果現在高中,細B係Band 1級10, 大B係Band 2 級 中間

其實主要睇天資+後天教育的分別

子爵府

其實大家都係適齡歲數,年頭同年尾分別,依家啲人多數年尾出世,就遲些開學/讀多年做大B。
湊過2個細B女,都係幼稚園時寫字比人慢、老師叫行東佢行西...,上咗小學之後成績一直上遊,溫書自動波,已經大學畢業。
朋友個細B女,成積麻麻,升到班,佢阿媽就覺得個女比人細學習比人慢,做返大B會叻啲,申請小一留級,重讀嗰年成績係好咗,升小二成績都係麻麻。
我覺得除因人異議外,家長心態,成日認住自己小孩係細B擔心學習問題,不如一早就做大B。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

亞仔11月細B, 幼稚園時好B B, 點知上到小一, 成個人變晒, 直到而家中學都未上過學校課程補習班。有去讀eye level數學同劍橋英文。
佢話見同學去補習,成績都未必好,唔想浪費時間,見佢成績唔差,所以就由得佢自由發揮。

子爵府

cara.mak 發表於 24-4-27 10:47
大細b都好睇個小朋友數學能力,如果數學思維差做細b佢會好吃力架!

已唔計語文!

「做細b好處係家長從不會休息會一步一步進法,會跟到好足!」

呢個真,因為會一直覺得無其他大B咁叻,去到K3 好多細B學術都勁,但說話能力呢啲softskill睇個人,有啲仲係弱,所以考小一優勢弱啲。

子爵府

annie133 發表於 24-4-27 21:25
未打完
外國研究做大B係有優勢
尤其當運動員

係有研究發現好大多數多成功人士都係大B

子爵府

睇人,我仔細B但認字及數感好,幼稚園已知,係講嘢差啲。由於考小學算順利,加上我仔較頑皮,跟年紀大嘅同學上課可學習定下來,因此冇考慮做超大仔,成績到高中依然keep到。

男爵府

2024年龍年勳章

我覺得k3下學期已經無左大b優勢,d細b一樣拎學業獎,但細b k2 開始揸筆寫字時真係辛苦既,要慢慢俾耐性追番進度。

同埋我覺得做超大b會有壓力

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

男仔一定做大B,細b追到氣咳,如果唔好彩唔夠天資仲慘,自信,機會少過人,社交語言又差。大B機會肯定好過細b, 班際校際比賽多數搵大B參加,就算班內比賽,老師搵幫手都係大B多。細B唔係冇機會,但會少好多

伯爵府

Jnam 發表於 24-4-28 03:21
男仔一定做大B,細b追到氣咳,如果唔好彩唔夠天資仲慘,自信,機會少過人,社交語言又差。大B機會肯定好過細 ...

正是,尤其男仔超細B和女仔超大B的分別唔止一年
大家只集中在學業方面,覺得成績好追到就冇問題
但其實好多軟技能例如自信,領導能力,社交,自我形象等,比成績對將來的發展更大影響。
如果天資好的大B, 用個優勢入咗教得快的名校神校,也不會悶,睇吓神校鐘意收大b就知點解,自制能力好D都好教D有效率D,表達能力高D又多D機會。
當然凡事有例外,如果自己的超細B生得特別高大成熟又資優就做超細B好。
不過有得揀其實做中B最好

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-28 00:25
係有研究發現好大多數多成功人士都係大B

根本做大b無得輸,唔計學業。
身型,體能,成熟度,大小肌肉一定係愈大愈好。除非個細b係天之驕子

男爵府

annie133 發表於 24-4-27 21:25
未打完
外國研究做大B係有優勢
尤其當運動員

唔計學業,身體能量發展應該係愈大愈好

珍珠宮

ilovemagao 發表於 24-4-28 01:50
我覺得k3下學期已經無左大b優勢,d細b一樣拎學業獎,但細b k2 開始揸筆寫字時真係辛苦既,要慢慢俾耐性追番 ...

如果係咁,名校就唔會只收大b la!

珍珠宮

香蕉煎餅 發表於 24-4-28 07:43
根本做大b無得輸,唔計學業。
身型,體能,成熟度,大小肌肉一定係愈大愈好。除非個細b係天之驕子
...

肌肉方面,天子驕子都追唔到

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊