自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

轉工,上司同同事初初黎做已禁樣,就算夾硬頂都會影響心理健康

水晶宮

chamomile23 發表於 24-5-3 13:21
份新工返左一星期,第一日埋位已經想走,因為同上手完全冇交接,啲野唔係自己睇自己摸就做到,上司又非常高 ...

想走就走啦

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

份新工返左一星期,第一日埋位已經想走,因為同上手完全冇交接,啲野唔係自己睇自己摸就做到,上司又非常高 ...

新工,最少3個月先適應上司及工作。加油!

我之前返新工又係咁,剛做滿1年。上司驚我走,加咗15%人工俾我
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

有冇家庭負擔?如有就搵左新工先走

男爵府

我朋友都係咁,捱左 個半月,頂唔到,都係決定走囉

男爵府

回覆樓主:

未真正決定要走前,可唔可以同上司傾吓先,睇吓佢幫唔幫到你?俾個最後機會自己同佢,唔得先走

子爵府

我都有嚟個諗法,
朝朝都唔想返工

水晶宮

會捱過試用期,唔會咁早話自己唔得。

到時你唔掂,公司都唔會留你。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我會即走,無謂難為自己。

子爵府

我試過返工半日,諗諗吓lunch 走左,打返去唔做

子爵府

出糧俾你果個如果都唔介意,
樓下主又唔使太自責,冇可能新上任就會完勝所有任務。

如果係我,會再试吓先,大不了過試用期前遞左辭職信。

子爵府

呢啲事如果發生我身上,我會選擇走
自己能力搞唔掂,自己都叫自己走,返工有壓力,心情抑鬱 .....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果唔係等錢開飯就唔好死頂,明知唔能夠勝任,壓力太大勉強死頂嘅話隨時捱出病。

男爵府

回覆樓主:

我幾份工都無交接,初初係有點吃力但其實過咗一排都OK,反而上司難頂先係離職的真正原因

大宅

即走,浪費時間

複式洋房

回覆樓主:

我經歷過,第一日想走,但果時都比自己一星期觀察下先,等錢都咁話

後來涯左一個月,都搵到其他工

返工唔適合就唔適合,我以前都驚成日咁樣住咪咁好,但係如果勉強做一年又走,個cv反而唔靚仔

可能即走反而會搵到更加岩自己的工作呢

男爵府

樓主肯定自己是能力不能勝任, 而吾係未適應?

只係返左一星期, 就算工種係自己做開嘅, 都無可能無逢交接, 一開始就做得妥妥貼貼呱?! 畢竟每間公司工作流程不一樣。

老闆要求高未必係壞事, 佢有能力嘅我吾怕佢要求高, 自己學到野總好過跟住個廢柴。老闆表達左交貨嘅要求, 吾等如係對一個新人(現時嘅你)嘅要求, 有無跟老闆溝通過?

心態好重要, 日日諗住 "做吾掂, 渡日如年" 真係慘過死, 調節吾到自己心態就早走早著, 精神健康最重要!! 工作只係生活一小部份。

俾我就會再試下, 反正未過試用期, 咁易放棄我會覺得自己好失敗, 亦怕好難再在工作上"更上一層樓"。捱過左呢一刻, 你會自豪自己嘅強大!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果同事各顧各既, 好難挨得長, 唔好計教唔教做野幫唔幫手, 淨係氣氛已經

大宅

我以前都試過返新工,無人交接,同事只教到我一部分,老細又唔會教我其他,要我自己諗點做,加上我又未摸熟公司既文件,所以頭半個月我交唔到完整既report比老細,佢有不滿。

到第2個月,我自己慢慢摸索,終於知點去做,亦交到功課比老細。不過我自己返工都一直唔開心,同事關係疏離,經常要OT,10-11pm前收工都比人覺得我太早走,趕deadline果日個個都仲要留到凌晨1-2am

最後我做左4個幾月,老細突然話我唔適合,婉轉咁叫我自己走,大家都唔洗補錢比對方

有得揀,我應該一早就quit, 因為真係返工唔開心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊