自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:櫃員機過錯錢比人,問咗銀行,答案有啲頂住

你自己過錯錢,點解係銀行不負責任?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

angel510 發表於 13-6-29 16:59
我諗有部份人誤會我講嘅嘢,我係覺得滙豐銀行只用一個月時間,之後就唔再理會係不負責任,如果那個人出了國 ...

無得咁多如果既啦。下次小心。
不知所謂的乙陸!!!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

銀行係按樓主指示存入收款人戶口, 果筆錢已經係收款人既資產, 當然要收款人同意才可以比番樓主.

銀行只係中間人, 唔可以亂來, 而家只係樓主片面之詞, 銀行冇法証實.

假設:
樓主原來係同收款人買貨, 過完款通知收款人放貨, 收到貨又話比銀行自己過錯數要銀行取消交易, 銀行照做豈不是變成 "串謀詐騙"?

禁止訪問

珍珠宮

建議報警先mouth:

水晶宮

hashtag影視迷勳章

你要明白,銀行無權未經客戶同意,扣除客戶錢……

珍珠宮

自己錯推落人地樹。請問係咩道理。

子爵府

銀行無不負責任,只係跟程序做,到最後收款人如不肯歸還款項,樓主妳就去報警啦,因收款人表証干犯咗盜竊罪

]

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我過錯後,打去銀行問,回覆係要去分行處理

原帖由 angel510 於 13-06-29 發表
我過錯後,打去銀行問,回覆係要去分行處理,冇問題,要比$20手續費都算,因係自己衰,但銀行話寄信比那人 ...
有得追架?

子爵府

引用:Quote:原帖由+angel510+於+13-06-29+發表我

原帖由 彭三順 於 13-06-29 發表
有得追架?
梗係有

]

珍珠宮

我前幾日 atm 過錢俾 fd 都擔心....
但好彩出收據時有我 fd 個 name

mouth:

大宅

嘩, 自己過錯錢俾人, 然後話銀行不負責任? 你無責任自己對清楚架? 而家D人真係好奇怪.....

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我老爸試過~報左警都追唔到

侯爵府

hashtag影視迷勳章

只有銀行自己攪錯就自動扣返…

老餅會員上科林只求開心!

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

我過錯後,打去銀行問,回覆係要去分行處理,冇問題,要比$20手續費都算,因係自己衰,但銀行話寄信比那人 ...
過錯銀,銀行無權過番比你架!

男爵府

引用:好心樓主你自己反省啦,+仲好話人不負責任.+

原帖由 mrsright 於 13-06-29 發表
好心樓主你自己反省啦, 仲好話人不負責任. 見到bk 個個炳你, 你先話覺得一個月後唔理就係銀行有問題.

你諗 ...
x2
absolutely!

伯爵府

其實bank can only assist .. But if 過錯户 ge 户口主人拒絕退返$, 你可以報警告佢theft.因為佢take 咗唔係佢 ge $, even u are the one who made the mistake.

侯爵府

銀行做得對的,你試想想,你過錯數俾人銀行唔知你係咪真係唔識果個人,亦跟本銀行無權去扣人哋戶口,要等果位客戶同意簽名才可轉番俾你。

男爵府

引用:Quote:原帖由+angel510+於+13-06-29+發表滙

原帖由 macca 於 13-06-29 發表
匯豐過匯豐肯定有出名!
係!

淡而無味

大宅

比$20手續費咁大把,銀行要幫你跟到底?有冇可能有咁既人力物力呀?樓主你個要求唔make sense 喎!

佢地肯幫你出信follow up 已經係蝕做架勒……冇得怨人地不負責任,因為責任100%在你自己

首頁

尾頁

跳至