婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:媳婦不如女係真架!(長篇)

樓主,你搬,講真你話要慳錢,根本慳不到。家中所有錢都是你老公比。我寧願住擋房。

公爵府

回覆:伊莉C 的帖子

係人地屋企住 (仲要無比家用)你唔可以要求人地就你的生活
人地一向要咁耐時間用洗手間 改黎就你 就人情 唔就亦只係唔改變自己固有生活
唔好又話邊個親戚 點話姑仔
人地係人地一家人同你無關
自己的野唔想比人用就收好 去家僱版你就知要放入房內一個有鎖的櫃
姑仔唔洗衫唔收衫。而你又全日係屋企 佢可以借你衫著 佢真係勁
你一直講嫁入黎人地點對你唔好 又唔鍚你又唔就你 唔開心只有自己
一係放開d 睇開d 一係搬
唔好要求人地改就你

angelasky77  Agree  發表於 14-1-5 10:42

公爵府

我唔係人地姑仔
我亦有一個姑仔 亦試過同住男家
佢都好無手尾 食完野唔收野 衫亂放
食飯例遲 用成個鐘廁所
唔比家用仲要人資助同男朋友旅行
我比足家用亦幫手打掃 我仲有返工

但我明白
人地幾十年都咁生活
無理由因我呢個外人而改變
又唔係自己屋企 理佢咁多做乜?
佢嫁左就有人整治佢 做乜咁早教精佢?
佢唔領情自己又勞心

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

駛咩理佢!
你一樣嘢都唔好旨意佢會幫你。
屋企嘢,你做到既咪做吓,做唔到、唔舒服就唔好做,佢嘈佢黑面你唔好理佢。
請陪月你自己俾錢既,有需要就請駛鬼理佢。
買嘢個D你自己買,佢話要買個5千既又好、5萬既又好,你咪買個5百既算囉!
你明知佢個人係咁既,你宜家又大肚,盡力做左就算,唔好理佢咁多啦!

公爵府

伊莉C 發表於 13-11-12 16:25
回覆 fwsaefong 的帖子

唉...如果出聲話姑仔唔執野!佢仲大聲過你"我而家有話唔執咩?!我擺住先之嘛!"但係佢 ...
嘩!你姑仔真係禮義廉呀!
屋企兩個大男人係度都可以咁!

別墅

引用:樓主,+好老實吖今時今日搵間啱自己心水嘅屋

原帖由 ky0416 於 13-11-13 發表
樓主, 好老實吖

今時今日搵間啱自己心水嘅屋嚟住
講得好好

禁止訪問

回覆:伊莉C 的帖子

伯爵府

引用:回覆+kalonice+的帖子而家個肚都七個幾月就

原帖由 伊莉C 於 13-11-12 發表
回覆 kalonice 的帖子

而家個肚都七個幾月就黎八個月喇!要搬都搬唔到啦!
又係, 甘妳好好安胎啦!
如果係要搬, 依家plan定都得架啦~

伯爵府

引用:回覆+kalonice+的帖子而家個肚都七個幾月就

原帖由 伊莉C 於 13-11-12 發表
回覆 kalonice 的帖子

而家個肚都七個幾月就黎八個月喇!要搬都搬唔到啦!
又係, 甘妳好好安胎啦!
如果係要搬, 依家plan定都岩架啦~

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

搬啦~~~
問題解決唔倒~~

禁止訪問

回覆:null

大宅

畀面勳章

講真你比我已經好好多,個時我個肚8,9個月仲要比人指去買傢私,又要搬屋自己執晒全屋既野

我個62自己都搵得多過我老公,但佢係到住一蚊都唔會出,仲要食我地用我地,.我地有多餘錢真係唔介意,但我地都係得老公一個人搵錢.幾把口食.

你62都叫比下管理費,電費,買下餸,又會煮下你食

我整埋比佢食,生左兩件,做好屋企野,對佢尊尊敬敬,但佢仲可以周圍數臭個仔同新抱.
最pk,係佢係我d女面前,數臭我,好彩我個女大個,明白咩係黑同白咋:pppp:

大宅

我自己覺得6299對女好過新抱好正常,但係當新抱係妹仔就绝對唔得.

大宅

回覆:0o...雯雯...o0 的帖子

原來呢個世界上呢d人真係大有人在架!@@
本來我自己都覺得62錫佢個女好正常,都唔關我事!但我62個問題就係,姑仔好人好姐,有手有腳乜嘢家務都唔做,仲要整到間屋污污漕漕,62就只幫佢執嘢!但就留返佢d嘢俾我執!佢成日受完佢個女d氣就黎呼喝我,ee哦哦我⋯-_-#
做新抱嫁得入去,住埋一齊要做家務我絕對認同!但唔該真係唔好洗到盡囉⋯我都係人黎的⋯
我有咗開始到依家,今個月尾要生了,入院都入咗5、6次,62唔關心我,我都唔在乎,但係每一次出院後返到屋企都係要我煮飯俾佢食⋯抖都唔俾抖⋯令我感覺佢個女就係公主,而我阿媽個女就妹仔咁⋯:

大宅

回覆:mamacy 的帖子

我都明白⋯但係我62就係會洗到盡咁囉⋯

大宅

你62當正你係妹仔咁使好過份

大宅

我都有個有公主病既姑仔, 99又係縱到顛, 新袍不如女就一定嫁拉, 雖然我由細到大都無感受過比人縱, 因為我娘家係重男輕女既.

比你好彩既係我唔使同姑仔一起住, 因為一定嘈, 我過年返去佢地鄉下, 姑仔都會擺主人款點我做野, 指指點點, 呢樣要咁, 個樣唔好咁洗, 要咁咁咁...

平時99係唔洗佢做野既, 62係大陸住, 姑仔過年要係62面前扮乖女, 就會主動係旁邊做下樣, 不過D硬野就梗係我做拉, 要濕手濕腳個D 99一定唔洗姑仔掂, 之後出廚房又大大聲講個女好幫得手, 我呢係透明人.

99係縱個女縱到只報喜不報憂, 衰野例如做傳銷個D, 老爺唔會知GA, 讀HIGH DIP可以講成U-GRAD, 仲係OXFORD 銜接既CERT, 笑死, 其實係oxford brookes而唔係名校個間OXFORD LOR.

般走係你唯一方法, 62, 99 呢D觀念改變唔到, 就算你做的幾好, 佢地都只會覺的自己個女係最親, 新袍只係個外人. 我99係認為全世界既女仔都不如佢個女咁靚咁叻咁成熟本事既. 佢係日日掛口邊, 所以, 你沒必要再去討好佢地, 呢D人, 你做幾多, 都只會吃力不討好.
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10098517&extra=page%3D1

比埋我個件事個LINK比你, 你就知道呢D怪獸家庭幾咁多.

大宅

回覆:flawless 的帖子

其實我姑仔有公主病我真係冇得理,都唔到我理!但最賤嘅係佢會偷我d貴嘢用!洗頭水、護髮素、沐浴露嗰d佢有本事可以一個星期用咗2/3,但永遠都唔會買!嘢飲唔買,成日攞我買嗰d,然後開到一支支咁又唔飲曬就咁擺到成間房都係⋯個廳好多時張飯枱佢有本事擺m巾喺度⋯喺個廳食完嘢乜都唔執,食到成張枱都係又唔抹!廁所紙巾用完永遠都唔會換!搞到下手去廁所冇得用!
我喺做冬嗰日出完院返咗去同62當做節食咗幾啖飯就返咗娘家⋯但係喺我返娘家之前姑仔竟然半夜返屋企鐵欄只關一半,大門又冇關實!

首頁

尾頁

跳至