自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女兒9歲,讀緊四年級。一向乖巧順從,我亦一直對佢循循善誘。但慢慢佢自身性格開始浮現(其實哩種性格特徵一向都有,但唔強烈),令我開始覺得唔知應該點去開導佢。所以,想向大家請教⋯⋯⋯⋯
聖誕節前,有個朋友邀請我哋去參加一個教會晚餐,我高興接受邀請,帶同女兒出席。
晚餐期間,小朋友同大人會分開進餐,到整個餐聚完結要走時,我先見到個女。

男爵府

回覆:餃子妹妹 的帖子

餃子妹妹:

關於阿女對D同佢溝通唔到嘅人唔耐煩嘅問題,我今日同佢傾過。講完之後,我覺得佢好信服⋯⋯
我用咗咩方法而會咁呢?唔知點解我好想同妳分享。
阿女有個今年先同班嘅男同學,佢姓吳。阿女似乎同佢好傾得埋,經常會提及哩位同學言行。根據阿女平時分享學校生活所得,哩位吳同學應該係一位數學小天才,腦袋轉數相當快。
今日同阿女去完圖書館行去搭車時講開哩位同學⋯⋯
我:吳同學喺數學方面咁有天份轉數又快,佢會唔會同妳溝通唔倒㗎?(阿女數學科並唔突出)
女:唔會~我都有嘢叻過佢㗎!佢上次教我玩個遊戲,左手做哩做手勢✌️,右手做哩個手勢👉。然後快速對換位置(即換成左手由✌️轉👉,而右手相反)佢一教,我即刻做到。激到吳同學跳起,因為佢話自己練咗成個星期先做到⋯⋯
我:係喎!妳都有嘢會叻過佢㗎喎!如果吳同學覺得妳數學冇佢咁叻而唔同妳玩,妳估吓妳仲有冇機會顯示妳有另一方面比佢叻呀嗱?佢有冇機會向妳好嘅方面學習呀?每個人都有自己叻嘅地方。所以,我哋要比機會人哋顯示自己叻嘅嘢,互相學習同鼓勵。
女:⋯⋯
我:咁吳同學會唔會對其他小朋友唔耐煩㗎?
女:唔會㗎!佢對個個小朋友都好有耐性㗎!(我暗喜)
我:嘩!我好欣賞佢喎!自己叻都唔會覺得人哋同佢溝通唔倒!
女:係呀!佢有一次話要同我講一D好高深嘅問題。講完問我明唔明,我話我明,佢即刻好驚訝,但係我真係明呀嘛!我發覺佢要表達同一樣嘢,對唔同嘅人會用唔同嘅方法表達㗎!
我:(大喜)嘩!吳同學果然係一個聰明絶頂嘅人呀!佢識得用哩種方式同唔同嘅人溝通,媽媽真係出自真心地佩服佢呀!
女:(點頭認同)
我:但係我都好佩服妳有留意到佢有哩樣特長。妳可以好好向佢學習⋯⋯
後來,說話又拉扯到某位完全同阿女完全唔啱Channel嘅人,我舉咗個例子比佢⋯⋯
我:一位科學家同一位農夫,彼此有自己嘅專業。如果科學家要同農夫講佢自己專業,甚麼納米呀、懸浮呀等等字眼,農夫跟本唔會明白,科學家如硬要令農夫明白咩係納米嘅話可能要花好長時間同耐性,況且,農夫都未必有興趣想知。相反,如果農夫要科學家學識點去養牛同揸手奶,一樣係有困難同埋科學家都未必有興趣。但農夫需要科學家提供嘅技術令農作物豐收,而科學家亦需要由農夫提供食物。冇話邊個叻D,但彼此互相需要同尊重。如果科學家要同農夫溝通,可以大家講一D日常生活嘅嘢,閒話家常咪得囉!
女兒聽後微笑點頭⋯⋯
教咗個女咁耐,我好易分辨阿女係真心認同定還是應酬過去就算。

我明白作為父母需要長期作戰,要不斷喺生活例子中提點及穩固孩子價值觀。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:bellelau 的帖子

thanks

男爵府

回覆:固執孩子如何教?

喺度,我衷心多謝各位真心回Post嘅JM。我覺得BK姊妹真係見識廣博,每次我有疑問上嚟問嘢,BK姊妹都能夠幫到我,非常感激。
以後,我有咩疑問上嚟問嘅話,請各位姊妹繼續多多關照。
妳哋比我嘅留言,我會好好記住(唔記得會再睇返D留言)並運用。謝謝!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表冇

原帖由 miffymiffy 於 14-01-10 發表
有咩特質?我懷疑我小朋友都有,遲啲同佢去做評估
又名亞斯伯格症候群或阿斯伯格綜合症,是一種泛自閉症障礙,其重要特徵是社交困難,伴隨着興趣狹隘及重複特定行為,但相較於其他泛自閉症障礙,仍相對保有語言及認知發展。亞斯伯格症患者經常出現肢體笨拙和語言表達方式異常等狀況,偶爾會發出怪聲音,但並不作為診斷依據。

被診斷為亞氏保加症的兒童,必須具有以下三種徵狀[11]:
社交困難(Social deficit)、
溝通困難(communication deficit),和
固執或狹窄興趣(rigidity or restricted interest)
頭兩項可以綜合為以下幾個現象:
對常規無法理解或僵化規則。
對突如其來的轉變感到不安,甚至出現不穩定的情緒。
患者的情緒成熟度只有年齡2/3左右。
執著一種或多種特定且不具功能性的行為。
在分辨真實與虛擬世界上有困難。

就咁睇,我女就係中咗固執一項。

男爵府

引用:Quote:原帖由+kingkingtc+於+14-01-10+發表

原帖由 Happymom2004 於 14-01-10 發表
其實我覺得,人和好重要,工作上要懂得team work同尊重人,條路會好走好多。

...
絕對認同!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+ChristieMing+於+14-01-10+發

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
冇做過測試。有某D特質似,但並唔明顯。
有咩特質?我懷疑我小朋友都有,遲啲同佢去做評估

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+13:57+「佢

原帖由 kingkingtc 於 14-01-10 發表
係呢度有時真係學到野架~
我公司有個女仔, 年紀俾我地細, 但佢學歷高過我, 而且佢好識投資, 人仲好聰 ...
其實我覺得,人和好重要,工作上要懂得team work同尊重人,條路會好走好多。

大宅

自己好難教,因為通常佢聽其他人講,唔聽媽咪講。

男爵府

個性冇得改,並非大事大非,如果你能對他們的爭執,一笑置之,相信是最好身教,耳濡目染,她漸漸明白各人有獨立思考力,是與非,可以討論,無需執著。

男爵府

引用:我細仔一樣唔受教

原帖由 小詠 於 14-01-10 發表
我細仔一樣唔受教
同路⋯⋯

珍珠宮

我細仔一樣唔受教
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表「

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
真係夾!!
Yeah~

男爵府

引用:Quote:原帖由+餃子妹妹+於+14-01-10+發表應

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
都未必㗎。我最近睇咗好多有所亞氏保加嘅書,患高智能嘅亞氏保加症兒童,未必有呢項特徵。我見佢囡囡當鍾意 ...
我明白!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表冇

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
你有冇睇過【星星小王子】?或者佢可以幫你了解你囡囡嘅心態。雖然書中係一個亞氏保加症嘅小朋友所寫,我剛 ...
冇!但我會去搵哩本書嚟睇。多謝你!

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+13:57+「佢

原帖由 kingkingtc 於 14-01-10 發表
係呢度有時真係學到野架~
我公司有個女仔, 年紀俾我地細, 但佢學歷高過我, 而且佢好識投資, 人仲好聰 ...
我就係最驚係咁!
妳幾叻又有咩用?自視過高嘅人,往往會衰喺自己手上。哩個係群居嘅社會,同人相處唔到嘅話,會係一件痛苦嘅事。
多謝妳鼓勵!

男爵府

引用:媽媽,你仲有無keep+住同佢講故事呀?

原帖由 JJMumMum 於 14-01-10 發表
媽媽,你仲有無keep 住同佢講故事呀?
冇啦!自從佢識自己睇書之後。

伯爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 ToopyBinoo 於 14-01-10 發表
東方三博士vs賢士事件: 女女同姨姨一樣固執. 有宗教信仰嘅人通常對於自己嘅信仰非常固執, 認為自己嘅信仰先 ...

大宅

引用:「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先係咁,對老人家小朋友後輩,我係超級有耐性。我都唔知點解會咁」
...
真係夾!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ChristieMing+於+14-01-10+發

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
應該唔係,亞氐保加會做d 重複性既野,例如每日都要8點起身,興趣狹窄,同埋理解唔到人地既情感需要,剩係 ...
都未必㗎。我最近睇咗好多有所亞氏保加嘅書,患高智能嘅亞氏保加症兒童,未必有呢項特徵。我見佢囡囡當鍾意嗰樣嘢,會作極度嘅深入研究,再加上情緒上易受影響,是非黑白要好分明,所以我先會咁問

首頁

尾頁

跳至