烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家 wingon 做緊特價, 連蓋賣 $1398
sogo 賣 $1712 !

我見佢下個月全線加價,
所以今日心思思去 wingon 睇睇,
個 sales 姐姐話呢個鍋下個月會加到過 $2000
搞到我又想買黎做鑊,
佢話炒 2 斤瓜菜都冇問題架喎,
但我見容量得 4.5L, 咁咪同我個高速 pan 一樣大 ?

因為我用開傳統果種大鑊,
所以 ... 想請問有冇媽咪用過種鍋呢 ??
會唔會太淺唔好用呢 ????
thanks 大家唷 !!!

男爵府

隻耳仔雖然係不锈鋼, 但又唔算好熱喎...
不過就算熱都無所謂, 反正我都唔識抛鑊

原文章由 Pretty2036 於 07-8-14 23:27 發表
but 耳仔都係不秀鋼,都好辣手wor~~

$13xx,都抵用既.

男爵府

我用木杓炒餸架.

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-14 22:19 發表

我都係咁覺得, 所以我唔買 lago 囉!!

咁你依家用緊咩鑊鏟架 ???

男爵府

but 耳仔都係不秀鋼,都好辣手wor~~

$13xx,都抵用既.

大宅

原文章由 emmyfok 於 07-8-14 22:02 發表
我都係用緊呢隻鑊, 用左年幾兩年啦. 都幾好用架.
我當年係西田買, 價錢一樣 $13xx.
當年無買 lago. 係因為隻鑊果兩隻耳仔係黑膠, 而我比較喜歡 fissler 成隻都係不秀鋼.

我都係咁覺得, 所以我唔買 lago 囉!!

咁你依家用緊咩鑊鏟架 ???

男爵府

我都係用緊呢隻鑊, 用左年幾兩年啦. 都幾好用架.
我當年係西田買, 價錢一樣 $13xx.
當年無買 lago. 係因為隻鑊果兩隻耳仔係黑膠, 而我比較喜歡 fissler 成隻都係不锈鋼.

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-14 21:31 發表

我係想買呢個款既 32 cm 煎鍋,
佢一 set 賣 $1398 配全不秀鋼高身蓋架 !!

大宅

原文章由 Helen617 於 07-8-14 19:59 發表

我知道樓主係講緊32cm的平底雙耳煎鍋(呢個係pan黎),佢想知道好唔好用,唔知買唔買好,而我第一篇文章已說我係用緊28cm的平底雙耳煎鍋,我將自己用過的經驗和買的時候碰岩特價的事說出而已,我並沒有搞錯size.

多謝哂你既意見 !!
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

大宅

原文章由 syc204 於 07-8-14 10:59 發表

唔好意思,想問下28cmFissler是否有一條長柄楂手的煎pan而不是中式鑊?

樓主:

你係咪問緊32cm類似中式鑊連玻璃鑊蓋的東西呀?

真係開始搞到我有d亂!

我係想買呢個款既 32 cm 煎鍋,
佢一 set 賣 $1398 配全不秀鋼高身蓋架 !!

[ 本文章最後由 monkeyyyy 於 07-8-14 21:36 編輯 ]

洋房

原文章由 syc204 於 07-8-13 22:41 發表
Helen617

唔好意思,樓主係問32cm的雙耳鑊,你張單係28cm 的pan,可能pan都 = 鑊,但size有冇搞錯?

好似Fissler 平底雙耳鍋只係得1個size,but呢樣就唔肯定,因為我用咗都7年lu,可能真係有其他s ...

我知道樓主係講緊32cm的平底雙耳煎鍋(呢個係pan黎),佢想知道好唔好用,唔知買唔買好,而我第一篇文章已說我係用緊28cm的平底雙耳煎鍋,我將自己用過的經驗和買的時候碰啱特價的事說出而已,我並沒有搞錯size.

[ 本文章最後由 Helen617 於 07-8-14 20:00 編輯 ]
Helen的方家小廚http://hk.myblog.yahoo.com/helen-leung

男爵府

28cmFissler是雙耳的.
原文章由 syc204 於 07-8-14 10:59 發表

唔好意思,想問下28cmFissler是否有一條長柄楂手的煎pan而不是中式鑊?

樓主:

真係開始搞到我有d亂!

大宅

原文章由 Bambi 於 07-8-14 10:09 發表
我之前都compare過Log & Fissler煎pan, 最後買左Fissler 28cm, 因為貪佢個蓋高身d, 蒸雞都得, 而且其他用途同Log一樣.
而家我有一個真空煲, 2個高速煲,  ...

樓主:

真係開始搞到我有d亂!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-14 11:00 編輯 ]

男爵府

我之前都compare過Log & Fissler煎pan, 最後買左Fissler 28cm, 因為貪佢個蓋高身d, 蒸雞都得, 而且其他用途同Log一樣.
而家我有一個真空煲, 2個高速煲, 1個煎pan&1個buffalo鑊, 查實各有各好, 唔可以話邊個代替邊個, 最緊要係個用家自己啱用.人家話好唔代表你都啱.

男爵府

原文章由 Helen617 於 07-8-13 21:47 發表

那時我用過幾隻價錢幾貴d易潔pan,全都用到甩皮,問個sales有無保用,佢話無,叫我買個第二隻,我真係很激氣,說以後都不會再用易潔爐具,於是想改用不锈鋼鑊,果次都係睇啱套fissler 煎pan之 ...

不過佢而家做緊優惠
(1) FISSLER 德 國 藍 點 高 速 煲 套 裝 6 公 升+2.5公升
$1998

(2) FISSLER 8 公 升 藍 點 高 速 煲 + 4 公 升 煎 板 套 裝
$2198

另sale 講明9月3日會加價 - $300 , 咁永安會幾時做vip呀

男爵府

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-13 22:59 發表

你 d 形容詞真係笑死我啦 !!!!

我都好欣賞佢 d 形容詞~~

大宅

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-13 22:59 發表

Thankyou Thankyou Thankyou...........

大宅

原文章由 syc204 於 07-8-13 22:53 發表

係呀,我Amway同fissler都用過,但我覺得小家庭用Fissler好d,因為佢morden d 靚仔d而 Amway就岩d務實派的媽媽用。其實Amway唔係真係咁堅,佢真係好似99個面口咁---好易黑,而且我媽咪買左全套Amway煲,講真點會全部用晒,佢將其中1隻pan放左係鋅盤的去水喉下面,點知去水喉漏水,浸住左個pan,成個pan好似生cancer咁凸左"舊"野出黎!

[ 本文章最後由 monkeyyyy 於 07-8-13 23:01 編輯 ]

大宅

[quote]原文章由 syc204 於 07-8-13 22:53 發表

係呀,我Amway同fissler都用過,但我覺得小家庭用Fissler好d,因為佢morden d 靚仔d而 Amway就

大宅

原文章由 Helen617 於 07-8-13 22:30 發表

我都有用過Amway的皇后七層中式鑊,但覺得好容易變黑,每次煎完野或炒完餸,個鑊底都變黑,差不多每次都用沙粉散煲,用到無心機,後來淨係用嚟蒸餸,而家用了fissler高速煲之後,都唔使用 ...

係呀,我Amway同fissler都用過,但我覺得小家庭用Fissler好d,因為佢morden d 靚仔d而 Amway就啱d務實派的媽媽用。其實Amway唔係真係咁堅,佢真係好似99個面口咁---好易黑,而且我媽咪買咗全套Amway煲,講真點會全部用晒,佢將其中1隻pan放咗係鋅盤的去水喉下面,點知去水喉漏水,浸住咗個pan,成個pan好似生cancer咁凸咗"舊"嘢出嚟!

大宅

Helen617

唔好意思,樓主係問32cm的雙耳鑊,你張單係28cm 的pan,可能pan都 = 鑊,但size有冇搞錯?

好似Fissler 平底雙耳鍋只係得1個size,but呢樣就唔肯定,因為我用咗都7年lu,可能真係有其他size啦!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-13 22:55 編輯 ]

洋房

原文章由 BeautyPinky 於 07-8-13 20:58 發表

我唔知原來amway都係名牌bor....我以為fissler勁DY麻, 一個高速煲都要2千幾蚊!

不過我睇過logostina示範個鑊都勁下...鑊..你就一定要買嫁la, 我諗你的確好難決定到

我都有用過Amway的皇后七層中式鑊,但覺得好容易變黑,每次煎完野或炒完餸,個鑊底都變黑,差不多每次都用沙粉散煲,用到無心機,後來淨係用嚟蒸餸,而家用了fissler高速煲之後,都唔使用佢黎蒸野,放係度都幾晒.
Helen的方家小廚http://hk.myblog.yahoo.com/helen-leung

首頁

尾頁

跳至