自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我中學就讀天主教學校,有跟朋友返過幾次教會。雖然我並唔抗拒返教會,但又冇辦法說服自己去信。
我女宜家讀緊天主教小學,對於個女是否信任何一種宗教(當然不包括邪教),我係持開放態度,等佢自己發掘。
琴日放學同佢傾計,佢話佢唔想信任何一種宗教,佢話宗教會局限住佢思想自由⋯⋯
各位JM,妳哋又點睇呢?比D指點呀!

為人母者  好識唸抵讚  發表於 14-6-11 13:15
mara  叻女  發表於 14-6-11 11:43
mrhappy123  外國d 人大部份都信基督教,唔見佢地有問題  發表於 14-6-11 10:48
shareholder  你個女簡直係天才, 佢領悟到好多人用幾十年先領悟既野  發表於 14-6-11 10:16
amazing  叻  發表於 14-6-11 08:52

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-06-11+發表多

原帖由 eeb 於 14-06-11 發表
其實"唔同" 會令佢有乜感受同影響? 每個人都唔同,當然我明佢唔係指呢d, 希望佢可以張佢既特別之處成為優 ...
佢話有時會懷疑自己嘅諗法唔啱。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-6-11+11:38+多謝

原帖由 ninjarabbit 於 14-06-11 發表
其實我無小朋友實在無資格講太多點教小朋友,以下説話可以當做廢話:

以我所見所聞,小朋友好留意父母行為 ...
你雖然未有小朋友,但你講得好啱。細路仔係好察顔觀色,都有討好大人心理。我覺得自己對個女有一定影響。所以,自己盡量持平去睇佢提出嘅每一件事,以朋友形式去傾談。當有D自己唔肯定,有疑惑或唔擅長嘅題目,我會去問人。問朋友容易引起朋友覺得你曬命(老實講,我唔覺得自己小朋友特別聰明。但就好奇心強同鍾意閱讀。)嘅問題,所以我會選擇喺BK問。
多謝用心解答。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 eeb 於 14-06-11 發表我覺得

原帖由 bellelau 於 14-06-11 發表
多謝你用心嘅回應
阿女有D困擾咁同我講:「唔知點解,我同人哋諗嘅嘢飛好唔同⋯⋯」

...
其實"唔同" 會令佢有乜感受同影響? 每個人都唔同,當然我明佢唔係指呢d, 希望佢可以張佢既特別之處成為優點同良好品格既一部份,只要佢唔介意同其他人唔同,佢都可以好享受being different.

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

bellelau 發表於 14-6-11 11:38
多謝你!
其實,我冇將我嗰套強加比佢就係因為我想佢自己去了解同多D去認識。阿女好奇心強,樣樣 ...
其實我無小朋友實在無資格講太多點教小朋友,以下説話可以當做廢話:

以我所見所聞,小朋友好留意父母行為同説話,好識得觀言辨色。當小朋友做ロ岩時,父母自然會表露高興,所以當小朋友表達出你認同既立場,你既body language語氣已表現俾女女知。

所以尤其係你女女好奇心強又明顯係主觀思想型既小朋友,一定要教導女女去了解其他人既角度,呢個係幫助自己多角度思考,亦係尊重其他人既第一歩。好似你女女既教友同學,係好朋友自然係思想相近,女女有無花時間去了解下點解宗教對呢位好朋友既重要性? 如果只係因為朋友立場同自己唔同就否定宗教,一樣係局限自己既表現。

記住宗教本身同教徒行為亦不一定等同,如果唔係就唔會有咁多教派。

申利:我唔係教徒,但我有花時間去了解各大宗教。

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我中學就讀天主教學校,有跟朋友返過幾次教

我中學就讀天主教學校,有跟朋友返過幾次教會。雖然我並唔抗拒返教會,但又冇辦法說服自己去信。
我女宜家 ...
我覺得會係,我都係讀十幾年教會學校都冇信

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-06-11+發表阿

原帖由 eeb 於 14-06-11 發表
我覺得信教唔等同定咗個思想框框,只係定咗個道德框框,而且好多時聖經同科學係無矛盾,只係d人唔用不同既 ...
多謝你用心嘅回應
阿女有D困擾咁同我講:「唔知點解,我同人哋諗嘅嘢飛好唔同⋯⋯」

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 wonderlulu 於 14-06-11 發表

阿女咁講係有佢自己嘅諗法⋯⋯

1)佢有個虔誠基教徒嘅朋友仔,品行良好、讀書成績佳。阿女同佢都玩得埋, ...
我覺得信教唔等同定咗個思想框框,只係定咗個道德框框,而且好多時聖經同科學係無矛盾,只係d人唔用不同既方式去思考,反而著重去保護或攻擊一個宗教。

例如你既例子一,基督教信創造論,但唔可以當聖經係科學教科書咁睇,六日創造,咁係咪恐龍同人係同一日? 係, 但一日又係咪24小時咁解? 如果第一日係有光,第4日係有日月星,咁連太陽同月亮都未有,到底第一日有幾長?

科學又係咪真係解釋到自己? 計算恐龍喺幾耐之前出現,靠carbon dating 推算,但我地對radiocarbon 既認識其實講緊係近一百年既事,推算幾百到幾千年既嘢好ok, 因為仲有其他參考資料去對照,但推算遠古,其實又有幾準確? 中間有無d自然現象或天文地理影響c-14 變c-12 呢?

現今宗教唔係阻礙一個人去多方面思考既主要原因,而係香港教育唔鼓勵人用腦,有d人話信進化論,但連進化論係咩都唔知,亦唔知道當發掘出恐龍骸骨後對進化論既衝激。

我想帶出既係,有無信仰同去唔去思考係無特定關係,有信仰既人一樣可以從唔同角度去認識事物,無信仰既人亦可能會放自己入一d框框去拒絕新知識,vice versa。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珊瑚宮

bellelau 發表於 14-6-11 08:32

1)佢有個虔誠基教徒嘅朋友仔,品行良好、讀書成績佳。阿女同佢都玩得埋, ...
首先, 這不是哲學討論吧? 如果是, 下面可以不看。LULU的人, 只怕把學者氣死。

我看你的例子, 感想是

1) 把孩子送進有宗教背境學校的家長, 大多認同的該宗教背景吧? 一個小學生在這樣的環境中長大, 我覺得他們的反應只反射了他們至今的認知程度, 用 "局限思想嶺域、局限自己知識或好奇心" 這樣標籤他們, 合理和公平嗎?
現代資訊發達, 能局限自己思想自由的就是自己劃定的框框。 如果小朋友拒絶入佛堂, 我好明白, 那真些陳設真的不太吸引孩子; 我會問他看"一休小和尚"嗎? 如果孩子說不喜歡入天主堂, 那不必勉強呀, 聖誕節意義就在吃喝玩樂參加派對嗎?

2) 我不知道你會不會帶女兒去廸士尼, 或你女兒愛不愛那些童話故事、卡通人物, 那些不局限思維嗎? 很多人認為有啟發 , 係創意之作呀, 我從來不明白過街老鼠為何可愛? 給牠穿上小禮服、小花裙就OK了?
阿仔告訴我那是因為美國的老鼠沒搞出大鼠疫, 所以米奇就比其他的老鼠"可愛"了, 不過NEW YORK人可能不太認同他的說法。

3) 很多人認為中國有五千年深厚文化, 在世上是老資格。但現代中國建國只有6X多年, 就算加上革命那筆, 也不過12X吧?
有個美國孩子對我說, 中國比我們年輕, 能簡單地評他"對"還是"錯"嗎?

對我, 信仰的價值在面對困惑時有個一個靈性的指引, 擇善固執。

申利: 我不是教徒。

bellelau  多謝用心回覆^_^  發表於 14-6-11 12:35

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-06-11+發表阿

原帖由 ninjarabbit 於 14-06-11 發表
如果呢D係你女女下結論既基礎,而我如果係媽媽,就反而會鼓勵女女去多認識唔同宗教同信教既原因。凡事都要 ...
多謝你!
其實,我冇將我嗰套強加比佢就係因為我想佢自己去了解同多D去認識。阿女好奇心強,樣樣都想知。我好珍惜佢哩份好奇心。喺度問,係想集思廣益⋯⋯
你提醒咗我一樣好重要嘅嘢,阿女對哩個宗教產生疑問,我應該鼓勵佢更多去了解依個宗教。但我當時著重咗叫佢搵多D資料關於埃及法老如何對待傳教士嘅資料(可能我潛意識認為聖經似乎可信D)。

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bellelau 發表於 14-6-11 08:32

或者我用我知道的試解釋一下, 未必一定最岩, 只是以我知道的說出來參考一下

1)佢有個虔誠基教徒嘅朋友仔,品行良好、讀書成績佳。阿女同佢都玩得埋,但阿女有好多時唔多認同佢某D宗教論。例如:佢話恐龍同獅子都係同時出現喺哩個世界,因為天主一次過創造萬物。
阿女話:「咁即係人類同恐龍同時出現喺哩個世界啦!既然上帝創造咗人類,咁科學家唔需要去研究探索人類嘅起源(即局限思想嶺域或好奇心)⋯⋯」

聖經說神用了7天創造萬物, 但1 天的定義不是因地球自轉1圈(24小時) 為定義, 這1天是神自己定義的1天, 如以人們的量度單位可能是數百/數千萬年才是神的1天, 如此可以知道人類同恐龍係同時出現在神1天的定義(即數百/數千萬年內).
世上有好多人都唔信神, 如果有科學家去研究探索人類嘅起源, 會令人更加容易明白神的創造, 進化論等只是最近似的, 不代表是確定了. 我個人覺得不會局限思想嶺域, 反而會增加好奇心.

2)寒假功課要做一個專題去介紹香港一個景點,阿女簡咗大佛。喺網上搵資料,比佢搵到一D印度濕婆神嘅資料,好有興趣。了解咗印度嘅宗教,仲想了解其他宗教⋯⋯
返學嗰陣,佢想同哩位好朋友分享功課成果:「原來大佛⋯⋯」阿女未開始講大佛幾高幾重等資料,佢嘅好朋友回應係:「我信基督教㗎!」而拒絕。(局限自己知識範圍同好奇心)

了解多一樣野, 就會知其好/壞處, 你女女有興趣是好事, 但佢同學仔冇興趣亦都逼唔到, 如果以我小小意見係小朋友可以去了解, 但唔可以拜, 拜代表自己完全信服.

3)另外,聖經裡面記載埃及法老對傳教士嘅迫害。根據埃及記載,佢哋十分尊重哩班傳教士,仲將賀魯斯(埃及其中一位神)喻為耶穌。喺埃及嘅壁畫都有記載,我唔明點解聖經要寫到個法老咁衰。仲有天父比埃及嗰10種懲罰喺自然現像(埃及地勢及天氣等形成現象)係可以解釋㗎⋯⋯(即對聖經所講嘅嘢有懷疑)

埃及法老對傳教士嘅迫害我自己就唔係好熟, 請恕我未答到, 但十災就聽過, 亦都聽過自然現象可以解釋, 連分割紅海都可以解釋, 但偏偏呢D自然現象就正正响神預言之後發生,到今日為止科學儀器都不能準備預測以上的自然現象,只可以在發生時快速探測到。(有如天文台預報都不是100%準確),紅海分開時間剛好,再合上又剛好,對聖經所講嘅嘢有懷疑就可以去探索引証,翻查紀錄,配合事件/人物/天氣/種族/習俗/過去歷史/將來發展... 當一件歷史事件去研究. 無論得出答案是如何, 對小朋友好奇心有好大幫助.

『孩子說大人也未必有能力洞悉的哲理,可能是個啟蒙,也可成為拒絕不同思維的框框。』——好認 同你哩句,所以請各位有哲理嘅JM指教,等我可以指點一下個女。

小朋友有好多潛能係我地未能察覺, 如佢有興趣就放膽去尋根究底. 以上都係以我所知道的去答, 我都會用呢個態度去教小朋友, 可能你會覺得唔比小朋友拜其他像係我專制, 呢點我認的, 因為每一個媽媽都唔會指一條自己認為錯的路給子女行, 事物可以研究, 不可以拜是我的底線, 將來大個佢有自己思想就由佢自己去決定。 

bellelau  多謝你解説!  發表於 14-6-11 11:42

水晶宮

引用:+本帖最後由+shareholder+於+14-6-11+10:22

原帖由 shareholder 於 14-06-11 發表

宗教會局限思想自由? Yes, 這是真的
宗教環境下產生了文藝復興和工業革命,誰的思想更自由

少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

冇一個宗教話自己導人向惡架, 個個都話善架啦, 但你睇下佢地做過D乜野
就係將人分化, 標簽, 除左種族性別之外, 再多個圈子

宗教, 唔信就最好

子爵府

引用:你女好利害,+有無+check+過佢會唔會係+\"+靛

原帖由 maymaggie 於 14-06-11 發表
你女好利害, 有無 check 過佢會唔會係 " 靛藍小孩 indigo child " / " 水晶小孩 crystal child " ...
咩黎咖?

公爵府

舉個好簡單的例子, 基X教要你十一奉獻(請你唔好同我講話俾唔俾都得, 牧師講道講話要俾, 咁仲算係俾唔俾都得?), 這是維護教團的利益, 但同你自己的利益, 就有明顯衝突, 但如果你要做到所謂愛主, 又唔俾唔得, 咁樣你養BB, 供樓, 日常開支又點算?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:宗教信仰會局限思想自由?

會,所以應該多接觸不同宗教,自己選擇,所以會覺父母迫小朋友信教的,等同洗腦,局限思想自由不是想引起罵戰,不喜敬請勿回。

woodpecker  agree  發表於 14-6-11 17:57
bellelau  我好認同。  發表於 14-6-11 11:15
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

你女好利害, 有無 check 過佢會唔會係 " 靛藍小孩 indigo child " / " 水晶小孩 crystal child "

公爵府

claudia 發表於 14-6-11 10:27
我個人覺得會, 因為我見某些教徒滿腦教條, 呢樣唔得果樣唔得, 潛意識已經困住自己思想在某個地方. 事實上 ...
金剛經講的「應無所住而生其心」就係講緊依樣野囉, 就係起心動念唔好有預設的立場
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

回覆:宗教信仰會局限思想自由?

如果無宗教信仰或其他contraints下,任由自由思考發展會可怕。無局限去思考會touch到一D不正確的想法而唔會有罪咎或危險感覺。
以哲學角度,覺得宗教會局限思想自由,依個想法已經係一個contraints

首頁

尾頁

跳至