婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

一開始我好憎我6299,因為我上年17歲就大肚,男友21歲,6299要我地落左個b.如果吾落,男友無得番屋企

講真,我真係好嬲,我好堅持吾落,仲因為咁個心對佢地有偏見同介意
到今年7月生左個b女,6299好關心同好開心.
99仲日日三餐送飯送湯比我.我同男友無地方住,大伯主動話訓廳讓間房比我地搬番去6299度住,每次去到99度,佢咩都吾洗我做,仲好錫我,出街仲幫我拎袋抱b.又話買袋比我,又煮飯比我收工食,每日問我想食乜
講真個句,我同男友無能力比家用佢,但佢仲對我親生女咁,佢番完通宵工仲幫我湊個b..
但我個心仲係介意佢地一開始逼我落...所以我成日諗埋一面,...有冇人可以教我點相處
我知佢地宜家對我好好,我係知但我吾識點相處,我少小野就會發脾氣,生完身體情緒好差,仲比轉介左精神科...
我可以點先控制到自己情緒?

大宅

你真幸福有個好奶奶。

大宅

回覆:kidkid2010 的帖子

妳奶奶真系辛苦!

別墅

情緒差就keep住睇醫生,不過醫生都只係引導你諗野正面d咁。
主要你自己要改變心境,心存感恩,知足常樂,唔好執著於小事,學懂放下。

伯爵府

引用:一開始我好憎我6299,因為我上年17歲就大肚

原帖由 manshunhing 於 14-09-04 發表
一開始我好憎我6299,因為我上年17歲就大肚,男友21歲,6299要我地落左個b.如果吾落,男友無得番屋企

講真 ...
提自己佢地對妳好既野!

別墅

回覆:其實我6299真係好好

生女都對你好應該係真心
(我好衰 覺得有d 6299本身叫人落bb但
見係孫仔又覺好係好黑人憎)

公爵府

回覆:manshunhing 的帖子

佢哋叫你落,就係怕你哋冇能力照顧自己同bb。其實你真係要生,佢哋應該都係冇所謂,再加上而家bb都出埋世,要擔心都冇用,實際d開開心心咁過重好。

水晶宮

唔好話6299啦!就算係親生父母,都可能叫你落,你得17歲,都怕你一時衝動揀錯路行,日後後悔,佢哋而家對你咁好就算啦!唔好變公主癌

子爵府

你都要體諒下做佢地既心情,大把人後生生完拍拍羅柚走左去,留低個B要兩老執手尾。佢地養完個仔不特止仲要養埋個孫。為自己個仔亦係為左你。做人好現實,有情飲水唔夠飽。佢地咁幫你兩公婆,仲想點。

水晶宮

放鬆自己,努力經營家庭,睇多D幼兒教育類嘅書,一般有佐文化,修養脾氣都會跟住好

男爵府

hashtag影視迷勳章

佢地當初勸你唔要,其實都係怕你地湊唔掂,大家仲咁細驚你2個唔識負責任!

大宅

應該話你奶奶真辛苦。
養完個仔仲要養個孫同新抱。
不過你知佢好,
就以後叫老公對佢好啲。
生生性性啦!

子爵府

放假陪佢地飲茶,無錢都俾小小,俾老人家買野食,就萛人地唔使你做家務,但自己都整齊清潔,唔好俾手尾人

別墅

冇錯呀!你老爺奶奶當初決定,相信li度啲姐妹都認為非常正確的,别無他選

男爵府

其實你都好心水清,你感受到6299對你既好,但你放唔到過去佢地曾經對你既傷害,呢啲都係你荷爾蒙作怪令你執著過左去既事。老套啲講,人係向前看,你都唔好再回頭望了。事實擺在眼前,眼前呢兩老係攞個心出黎對你地,你知道的。人誰無過?6299講錯過一句說話,念在佢地宜家所做的,你就當果句說話由頭到尾都冇講過啦。放過人地放過自己,俾個充滿愛既環境俾bb長大吧。

珍珠宮

唔好怪老人家, 你得17, 男友21, 講真, 聽到有左o個刻, 邊個會開心??
自己個仔得21, 又冇經濟能力, 又未孝順過自己, 仲要養埋你地3個, 你99冇欠你地架~

算啦, 生左人地仲對你咁好, 多謝都來唔切啦!

Hippo323  做人奶奶真難  發表於 14-9-4 19:03

侯爵府

你仲想點,要唔要佢哋跪地斟茶認錯?

大宅

我明你宜家生完個幾兩個月, 情緒係比較飄忽,

呢個係荷爾蒙失調, 遲啲情緒會好好多

另外佢地當初叫你地落bb其實都係怕你地太細, 仲未定性兼養唔掂bb姐..

咁佢地宜家對你好就唔好想太多啦, 開心咁照顧阿囡啦

翡翠宮

其實已經過佐去喇,可能果時覺得你哋細個,未必有能力照顧bb,所以先叫你哋落,依家都對你哋好好喇,唔開心嘅事就唔好記住

男爵府

17歲,,佢個仔21歲,要你地落bb都係現實正常既事。你地養得掂bb?宜家對你地好就得啦。
做人,5好難为自己

首頁

尾頁

跳至