自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因99突然去世,但生前所有戶口都同62聯名,請問,是否戶口的所有錢都算遺產?62需要怎做才可在戶口提款?

bbq2006  係  發表於 14-9-10 12:38
Cutemom0808  yes  發表於 14-9-10 12:03

大宅

回覆:聯名戶口算遺產嗎?

Update下大家,遺產承辦處覆,聯名戶(單一方簽名能提錢)如銀行方面肯base on死亡證取消名,原則上是不當遺產,但銀行唔肯,就要當為遺產。

珊瑚宮

chriswanwan 發表於 14-9-11 09:44
如果叫朋友宣誓,係係搵遺產承辦處前做定,還是係約左佢地先,到時叫朋友到場係佢地面前宣誓?

...
宣誓係係民政署做, 只要你資料齊備, 約好時間, 即時做完俾返你啲。

遺產承辦處只接受合格嘅文件,及會見與遺產相關人士, 唔會處理其他爭議/疑慮, 例如有人係字條上寫啲資產俾邊個, 有簽名冇證人, 都唔會收的。

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 minnagirl0608 於 14-09-10

原帖由 chriswanwan 於 14-09-11 發表
如果叫朋友宣誓,係係搵遺產承辦處前做定,還是係約左佢地先,到時叫朋友到場係佢地面前宣誓?

...
嗰陣個職員話係要申請當日一齊去遺產辦事員宣誓,但我都唔太肯定,因為我家人有結婚證書。而我唔知會唔會因不同人的回答而有所不同,所以最好都係你幫62親自打去問一問比較好。

大宅

其實最簡單直接又合法,可以搵專辦理遺產律司,如果只係普通SAVING AC,幾個月就會比返D錢你62. 只要你提供99有邊幾間銀行 AC NO都唔駛,律司會出信比個間BANK 佢個人有幾多個A/C幾多BALANCE都會SHOW曬比62睇. 跟住如果CFM,律司會向法庭申請將呢D錢全部轉比曬你62. 法庭CFM文件齊全會有文件比你62,佢攞住呢份文件就可以去個D銀行全數攞返曬! 咁樣你全部手續就可以係律師樓一個地方攪掂曬唔駛四圍走,時間都係幾個月就OK(當然只限普通戶口,保險箱個D).

PS.個陣我幫我屋企人攪,只要係2夫妻,其中一個過身,法例係配偶全數擁有另一方資產(當過身個人冇立遺囑計)

而你62 99係冇結婚証明書,就問問律師,佢地有經驗知到咩手續.

我個陣全程都係用左幾千蚊,大半年,辦左3-4個普通SAVING AC同MPF

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

學到嘢!

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:chriswanwan 的帖子

男爵府

引用:算。如果你通知銀行話99 死咗,佢會freeze

原帖由 Dwmn 於 14-09-10 發表
算。如果你通知銀行話99 死咗,佢會freeze 個 a/c 同埋保險箱,之後要跟遺產方法分配。
我婆婆當年就係,公 ...
咁複雜架?

大宅

引用:Quote:原帖由 chriswanwan 於 14-09-10 發

原帖由 minnagirl0608 於 14-09-10 發表
之前我都幫家人攪過,你打電話去遺產承辦處問吓2840 1683,等佢話你知要咩文件點做。你6299無結婚證書的話 ...

大宅

我同老公有聯名戶口都係諗過萬一有乜事應該會方便啲啫,乜原來咁煩

bearclub  same.......  發表於 14-9-11 09:22

伯爵府

學到嘢!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 adam112 於 14-09-10 發表死

原帖由 chriswanwan 於 14-09-10 發表
但而家問題係,我老爺就咁提左d錢算唔算犯法呢?因為佢要安放我99係大陸,要買墓地個d要用錢。

...
為咗
買墓地,犯法可能都要?!

法理情,是否 入土為安 為重!

琥珀宮

引用:係互通,楼主問點解银行会知道99去世,我就

原帖由 HLDMaMa 於 14-09-10 發表
係互通,楼主問點解银行会知道99去世,我就想話佢知,出咗死亡証,政府會止付生果金,银行就知囉。

...
政府會止付生果金,銀行係唔會知原因,可以係老人家自己轉銀行轉賬都得,少咗一筆自動轉賬入數,銀行邊得閒主動去調查原因!其實無家屬通知,銀行係唔會知戶主C亡去凍結戶口!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 HLDMaMa 於 14-09-10 發表如

原帖由 cheung2000 於 14-09-11 發表
就算出左下個月都會扣翻

我爸爸身體突然轉差時喺佢啲戶口加左我做assignee (唔知中文點叫),授權我去動用 ...
我爸爸都授权我拎錢,但如果過世就會凍結户口。所有銀行户口加埋不多過五萬就简单好多,如超出手續會麻煩D同耐D。有立平安紙都要二個月先搞好。因律師要出信到各银行收取户口所有錢。

珍珠宮

引用:如果你99冇屋,會简单D,甘保險箱又联名,

如果你99冇屋,會简单D,甘保險箱又联名,就叫你62 去拎哂出黎,如果出咗死亡证,佢老人津貼或生果金就会st ...
就算出左下個月都會扣翻

我爸爸身體突然轉差時喺佢啲戶口加左我做assignee (唔知中文點叫),授權我去動用戶口啲錢,所以當我地知道時日無多就預先提款

水晶宮

回覆:小可愛11 的帖子

係互通,楼主問點解银行会知道99去世,我就想話佢知,出咗死亡証,政府會止付生果金,银行就知囉。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:如果你99冇屋,會简单D,甘保險箱又联名,

如果你99冇屋,會简单D,甘保險箱又联名,就叫你62 去拎哂出黎,如果出咗死亡证,佢老人津貼或生果金就会st ...
基本上好難繼續收,因為政府個電腦系統係互通。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:因99突然去世,但生前所有戶口都同62聯名,

因99突然去世,但生前所有戶口都同62聯名,請問,是否戶口的所有錢都算遺產?62需要怎做才可在戶口提款?

...
算。

大宅

畀面勳章

引用:因99突然去世,但生前所有戶口都同62聯名,

...
之前我都幫家人攪過,你打電話去遺產承辦處問吓2840 1683,等佢話你知要咩文件點做。你6299無結婚證書的話,要找一名認識你6299超過5年的朋友去宣誓,唔可以有親戚、血緣、姻親關係。同埋睇吓遺產(只限現金)係唔係多過5萬,少過5萬去民政署申請就得,多過5萬就要去遺產承辦處申請,同埋有無物業同保險箱都唔同做法。所以你一定要問清楚。我家人只有現金無物業無保險箱,所以申請遺產承辦書就得,申請之後5-7個星期就會收到信叫你去取遺產承辦書,去申請之前要打電話預約架,我個次都要排2個月先可以上去申請。

大宅

引用:Quote:bkfans 發表於 14-9-10 12:30 家人帶

原帖由 babytea 於 14-09-10 發表
如果係PA 呢,攞錢有無問題?
PA = power of attorney, 可以提款,不犯法。

首頁

尾頁

跳至