婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

家人有子宮息肉要做微創手術。私院做。
醫生强調好簡單手術。但仍担心。
請問有冇jm做過?
手術前要預早幾入院做什麼準備?如吃瀉药?
手術後痛嗎?幾多日可正常返工?
如果m吾準時,㸃約時間做手術好?
希望各jm幫忙。

別墅

I had mine surgery at Canossa Hospital, $30,000 for everything - doctor's fee, surgery fee, hospital fee (1 day - 6 people room)

男爵府

回覆 kamanq1109 的帖子

可否pm醫生資料? thanks !

禁止訪問

男爵府

kamanq1109 發表於 15-6-3 11:36
我舊年10月做完刮宫切息肉,好簡單,係陰道內鏡做,係私院訓一晚,醫生都ok ,收費18,000。醫生寫幾日假, ...

可否PM 醫生資料?thx

大宅

回覆:子宮息肉手術

我做完手術兩星期了.
手術好快做完. 冇乜痛. 只係麻醉藥剛過就想嘔同肚痛痛地, 但忍到, 呢啲反應係正常既.
住了一晚醫院, 醫生開了一星期病假.
這兩星期都有少少血, 中間停左兩天又黎過.... 現在仍未停, 唔知係m定係乜, 平時有m 痛同肚脹
... 唔知今次m有冇改善.
請問大家手術後流血多少天?

大宅

我做完手術兩星期了.
手術好快做完. 冇乜痛. 只係麻醉藥剛過就想嘔同肚痛痛地, 但忍到, 呢啲反應係正常既.
住了一晚醫院, 醫生開了一星期病假.
這兩星期都有少少血, 中間停左兩天又黎過.... 現在仍未停, 唔知係m定係也, 平時有m 痛同肚脹
... 唔知今次m有冇改善.
請問大家手術後流血多少天?

複式洋房

回覆樓主:

今早做了,監測下痳醉,過程一點痛楚都沒有,醒來有點迷糊,訓了兩小時,便可以進食,下床沒有暈,沒有唔舒服便可以出院,回家沒有特別休息,如常煮晚飯,現在狀況良好。住浸會六人房, 埋單19,800。 各位同道中人可以不用太擔心。

複式洋房

回覆:kamanq1109 的帖子

pm

複式洋房

manman333 發表於 15-11-15 09:32
手術後休息兩個鐘便吃東西,大小便無問題後就可出院。醫生有問我要病假嗎?但我覺得唔須要。等如你去照超聲 ...

請問你出院後身體狀況如何? 需要多加休息嗎? 還是一切如常?

大宅

回覆:minsheep 的帖子

手術後休息兩個鐘便吃東西,大小便無問題後就可出院。醫生有問我要病假嗎?但我覺得唔須要。等如你去照超聲波,照完唔須病假吧。

大宅

引用:我今天做了呀,痳醉比想像中輕巧,至少沒有

原帖由 manman333 於 15-11-14 發表
我今天做了呀,痳醉比想像中輕巧,至少沒有如照腸那種痳醉,醒黎頭痛又迷糊。
訓了二個鐘就全醒可吃東西了 ...
你好.
請問手術後要住院嗎? 還是可即日回家?
醫生給了多少病假給你?
謝謝

子爵府

回覆:manman333 的帖子

之後第一次來m可能多少少。
第二次正常番。

大宅

我今天做了呀,痳醉比想像中輕巧,至少沒有如照腸那種痳醉,醒黎頭痛又迷糊。
訓了二個鐘就全醒可吃東西了。下身又沒有任何異樣,
醫生話我知找到幾粒息肉,割了。法國醫院,4人房連醫生費23000埋單。
有樣野很好笑,一做完,痳醉醫生會馬上推醒我,我覺得過程似15分鐘左右,仲做了個夢呢!

別墅

引用:我近這1-2個月發現經期量多, 平時4-5日, 現

原帖由 ws_ada 於 15-10-26 發表
我近這1-2個月發現經期量多, 平時4-5日, 現在要7日左右先完. 白帶分秘物啡色, 間中有血絲, 所以上星期六抹 ...
我上星期二做咗。早上到醫院,之後開始禁食禁飲6小時。下午做手術,跟著護士自己行入手術室……吸了幾下麻醉藥,瞓著左,醒時已經做完手術,迷迷糊糊間意識到自己在手術室外,不久被推上病房。

過床後,意識開始恢復,跟著立即嘔,之後開始肚痛。嘔同肚痛都係手術的副作用。其實嘔完同去完toilet已經無事,當日黃昏及晚上都好好精神。

反而係第日早上個肚超級痛,好似平時m到時最痛咁。醫生來巡房,他說痛是正常,開了止痛藥比我。跟著便可以出院。

我的息肉2.xcm, 食了5天抗生素。醫生比了4天病假,連埋weekend, 我休息了6天才返工。但今日老細話我面色唔好,口唇倉白……我諗依個雖然係小手術,但都幾傷身。

子爵府

虎到金來勳章

引用:我近這1-2個月發現經期量多, 平時4-5日, 現

原帖由 ws_ada 於 15-10-26 發表
我近這1-2個月發現經期量多, 平時4-5日, 現在要7日左右先完. 白帶分秘物啡色, 間中有血絲, 所以上星期六抹 ...
2.6cm,想做

複式洋房

我近這1-2個月發現經期量多, 平時4-5日, 現在要7日左右先完. 白帶分秘物啡色, 間中有血絲, 所以上星期六抹片+照聲檢查到子宮內有一粒息肉0.9cm, 醫生見議2個月後M到第八日再去檢查.
你地子宮粒息肉手術後有幾大Size?
刮宮痛嗎?

複式洋房

回覆:我真係好傻 的帖子

原來都咁多人有息肉問題,我尋日睇醫生話我子宮口都有一粒,叫我儘快做刮宮,有d驚,唔知點算

我除左有息肉問題,仲有肌瘤,醫生唔敢比賀爾蒙我食,驚影響肌瘤

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我家姐發現有子宮膜息肉,醫生開頭話食藥可以去除,琴日去照仲係到,仲多左,要做刮宮手術,求醫生介紹,最好係法國醫院醫生,感激不盡

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HELRON 發表於 15-7-31 16:56
我前兩年子宮同子宮頸都生息肉,入左法國醫院做手術,住了兩日一夜好似用了2萬蚊 ...
請問你邊個醫生做?個醫生好唔好?

首頁
12345...6

尾頁

跳至