自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

C6話每次帶阿仔返學經過附近報紙檔,個檔主都會特登望住佢同阿仔,面露奇怪面情,有一次個檔主更加叫埋一齊看檔嘅兩位老人家(應該係檔主父母)一齊望,c6話覺得好尷尬

我亦都試過早幾年帶大仔去健康院打針見姑娘,姑娘一見到我就一輪咀不停講:你幾歲呀係咪teen mom呀bb爸爸喺邊? 我當時一臉驚訝話我已經29歳,姑娘望一望我d資料即刻好唔好意思咁:你生完完bb個樣仲咁後生係咪好開心呢?,但我只覺得有d嬲嬲地

其實而家90後年輕父母大有人在,我c6打扮比較young,而我就生得細粒d,可能望落個樣有d細個,但我地實際年齡都3x歳,已經好ready做人父母,有時比人咁人望或誤會真係好尷尬,以前我地阿媽阿婆果代1822就結婚生仔,而家因為結婚生仔平均年齡推遲左所以一般人見到年輕父母會覺得奇怪??

大家有冇d類似嘅尷尬經歷

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-17 發表29

原帖由 pingpingchoi 於 15-05-18 發表
咁賤格都有?整親肚入面個個佢咩唔咩得起
佢一定無諗過咩

我是一隻喵

水晶宮

我試過同個仔去釣魚,有小朋友見到問佢媽咪:個姐姐同個小朋友係度釣魚呀?

如我唔帶阿仔出街,d小朋友會叫我做姐姐,d媽咪都是咁叫d小朋友叫我做姐姐架....

朋友個女都是咁話,話我成個中學生嘅樣,但我已經三字中啦!

男爵府

引用:Quote:原帖由 hilaryashley 於 15-05-17 發

原帖由 Fancyelf 於 15-05-17 發表
當已經做左人父母,但仍然因為外貌而比人指指點點咁就唔係好事啦
有時唔係話介意人點睇,不過真係覺得香港 ...
哈哈…我帶住個仔d人都唔信我係阿媽~但我真係暗自好開心呀

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:C6話每次帶阿仔返學經過附近報紙檔,個檔主

原帖由 Fancyelf 於 15-05-17 發表
C6話每次帶阿仔返學經過附近報紙檔,個檔主都會特登望住佢同阿仔,面露奇怪面情,有一次個檔主更加叫埋一齊 ...
我都早生,成日比人問係咪媽媽定家姐?
上星期帶住2女,7歲睇醫生,一入去醫生話你媽媽好後生,我心想講我仲有個12歲喇

珍珠宮

Fancyelf 發表於 15-5-17 11:49
C6話每次帶阿仔返學經過附近報紙檔,個檔主都會特登望住佢同阿仔,面露奇怪面情,有一次個檔主更加叫埋一齊 ...
比我開心都黎唔切, 生完仲有人以為自己係少女喎

我個樣其實唔後生, 但好外人唔信我有兩個仔咁大個, 有一次有個同學媽同我講: 你生左都仲係KEEP 到, 咁未生仔未嫁時咪癲倒眾生....我覺得佢咁講太誇張, 但我又好心甜

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

畀面勳章

回覆:外貌打扮年輕父母係咪會比人望多幾眼?

我26第一胎,28第二胎,陀住第一胎去健康院比d姑娘問,小姐你媽咪有冇陪你來?第二胎直頭比姑娘話,你d細路女識唔識避孕?生埋呢個唔好生啦。

e十諗返都好笑

男爵府

bb1901 發表於 15-5-17 12:03
我早生,但都合法年齡了,帶住小朋友食野,幾個8婆隔離檯,一見到我地就停左本身既對話先,望望我地,跟著 ...

果幾個8婆D說話好難聽

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Fancyelf 於 15-05-17 發表C6

原帖由 siumeow 於 15-05-17 發表
29歲大住個肚搭火車,俾變態爭位男話我係0靚妹,眼睥睥,想伸腳kick我,我望佢驚佢再出招,佢仲話我好睥佢: ...
咁賤格都有?整親肚入面個個佢咩唔咩得起

子爵府

我23歲生b , 成日見到d 叔叔年紀嘅爸爸會好尷尬咁叫佢地仔仔女女叫我做姐姐,可能佢覺得唔好意思叫我做姨姨

珍珠宮

咁可能因為大部份人見中,做左媽咪GE會好肥LA,而且成日著D同花紋GE衫連褲(我阿麻都成日咁著),而且NG保養又NG化妝,所以......就搞出E D誤會

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我慣左了 無人會覺得我有個8歲大既女
成日覺得妹妹係我第一胎

大宅

引用:咁…既然你介意人地點睇你,你地一於打扮得

原帖由 queeniesuen 於 15-05-18 發表
咁…既然你介意人地點睇你,你地一於打扮得成熟啲囉,好簡單姐
關事咩?就算一個師奶衣著後生d都唔會望落去變返年青架!更何況好多媽媽都話自己著得成熟喎!如果靠衣著就解決得到咁簡單就唔會有咁多媽媽喺度呻啦

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

好多唔熟我既人唔知我有兩個細路,我冇所謂,唔覺有特別,宜家好多都生完 keep 得 ok,唔係刻意裝嫩就得啦。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

引用:我個同事四十歲先生仔,個樣又生得老,次次

原帖由 MAYON888 於 15-05-17 發表
我個同事四十歲先生仔,個樣又生得老,次次都畀人話個孫好得意,你話畀人話老定後生尷尬D? ...
你朋友好慘,但D人都問得好冇技巧

大宅

陪月勳章

我都3x,無特登扮後生,但出街d阿婆都會話\"嘩,咁後生就生左個囡\"
試過帶個囡去公園玩,同其他父母傾閒計,傾傾下人地話\"我以為你得20歲\"
雖然外表後生係好,但個樣細,仲帶住個細路,人地一定有特別目光。

珍珠宮

我媽幫我湊仔, 初初去食野,飲茶都比人眼金金咁望, 以為佢咁老先黎生.

有一次係酒樓, 我媽又係湊住我仔, 跟住隔離檯有個師奶就黎問我阿媽, 係咪好辛苦, 我媽話係呀, 湊孫係辛苦D, 跟住個師奶先話下, 孫呀, 我媽好開心咁答佢, 我對仔女好大架啦

男爵府

畀面勳章

我因為經常自己一個湊仔出入,成日都俾d厚多士大媽話「陰公咯,咁細個就生,爸爸係邊呀」開頭聽到都會嬲,後尾睇化左當俾人讚下後生囉

My Dear Son, CaydenMama love you forever

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我會當人讚我, 理得佢

大宅

引用:有次食隻飯見對父母衣著,係會令人多望2眼

原帖由 小紅梅 於 15-05-18 發表
有次食隻飯見對父母衣著,係會令人多望2眼,媽咪吊帶超短褲帶帽唔帶實,爸爸短衫短褲帶帽又係唔實加耳環。
...
點樣係帶帽唔帶實

首頁
12345...11

尾頁

跳至