夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

1。今日約咗朋友下午三點去會所游水,個囡今朝八點九起咗身,c6話俾佢瞓到9:30!ok, 9:30叫佢起身,例牌唔起,拖到十點半先起身,但話佢要減肥,所以唔會出去買早餐,叫我食返一至五都食開既粟米片!算, 但結果因為把罐頭刀壞咗,開唔到份鹽水吞拿魚,而因為我冇準備後備罐頭刀,佢冇得食最後要佢出去買,所以我錯!
2。11點半食完,我陪囡瞓午睡,佢做家庭,好似好好啦,但掃地抹地洗厠所都係一星期一次,更什係兩星期一次。洗厠所個定義係用花洒沖濕哂個地下就叫洗咗!結果係我執手尾,偷偷自己洗過!但都係我錯因為佢話我對佢做乜都有意見!已經做係佢做家務,仲想點?

3。1點半出門口,個囡沿路想自己行,看看花追下雀,我俾佢自由發揮,所以都係我錯,因為我浪費時間,應該直接抱過囡去車站,避免行得慢走架車!

4。去游水,c6催出門口,叫我唔洗落水,冇執我套泳衣,因為係佢約活動,我從頭到尾唔知咩事,最後去到先知係全部人都去會所游,咁我話想隨便買套泳衣落下水,咁要行多來回十分鐘路程,所以又係我麻鬼煩啦!

5。去到2點3,因為買泳衣,所以搞到唔夠時間食野,上去朋友屋企煮面食,係佢一直話唔餓,叫人煮一碗兩份就夠,結果我食咗兩啖,留咗大部份俾佢,佢話我食哂,肚餓一早出聲整兩碗!但佢唔記得個囡都要食架!

6。游完水搞掂哂5點半,下場係七點返99家食飯,諗住想行一陣買返對拖鞋,行到6:10去到quickxxxxx
我睇中一對拖鞋,佢就左選右選搞到六點八。但我對拖鞋次咗,又最後一對,所以sales幫我打去其他舖問有冇新貨,但用咗二十分鐘!所以又係我錯,著住對拖靯都遮咗個花架啦,邊個得閒睇你次咗!其實我想答我自己囉,點解明明見到,都要買返去著一次見一次先!我都係真係好鍾意先堅持買姐,花多二十分鐘我覺得好值喎!

7。7:35返到99家,但未齊人,應該冇位入我啦掛,好戲在後頭!

8。一返到去我即整飯餵囡,我呢d小角色當然冇人理我,大家同枱食飯,我邊餵囡邊食,但基本上到餵飽個囡既時候,我發現全枱餸都基本食清,而我個時只係食咗一件豬扒同一件叉燒,係基本上冇餸既情況下,我自覺唔可以乾食白飯,所以我食埋餸尾就算,諗住都有飯後果掛,點知冇,所以我只係要求返屋企前食糖水姐。9:45走,食埋糖水10:30。11:10返到屋企!爆發點到!

9。我連沖涼洗頭資格都冇!係我攞黎賤搞到咁夜,咁夜仲洗乜野頭?個囡返99到玩到痴咗,狂扭眼瞓,係我錯,我冇睇住個囡!我冇餸食係我錯,一早唔出聲,到食哂先怨(到然佢預計我係先知,會知道餵完個囡,成班家人係會清哂所有餸而冇留俾我囉)!我低低地先會浪費20分鐘等人confirm有另一對新鞋,仲要佢幫我去攞!早20分鐘返去咪可以餵囡食飯先,或者我可以出口叫99餵或者其他嫂嫂餵,更什叫人地個工人餵,所以冇餸食係我自取其辱,工人姐姐餵飯,主人都會留餸俾佢啦,其實我堅係覺得自己衰過工人姐姐

各位,我真心想知其實我係咪真係咁差,作為老公都留意唔到老婆冇乜食過野,我可以怨男家其他家人嗎?有時我覺得c6已經唔愛我,但佢唔係有外遇,真係我抱怨太多,稱讚太少?但我只要講任何一句說話,佢都自動幫我增加位場,我而家真係好怕同佢講野,我唔想成日閙交,怕會嚇親個囡,但忍氣吞聲,我真係唔知可以再吞幾次

翡翠宮

回覆:究竟係咪真係我錯?

我老公都唔細心,又粗枝大葉,但係我個人覺得係可以訓練既,但辛苦老婆囉,要好似教仔咁train,又要成日提佢~

話得佢多,提得佢多,佢依架改善左好多喇!!

翡翠宮

好似你呢個case
「3。1點半出門口,個囡沿路想自己行,看看花追下雀,我俾佢自由發揮,所以都係我錯,因為我浪費時間,應該直接抱過囡去車站,避免行得慢走架車!」

我會話「既然你覺得個女行得慢,咁你唔抱個女直接行去車站,我唔覺得趕係你覺得趕之嘛,你咁趕時間就應該自己諗辦法架喇!!」

翡翠宮

又試過我趁個女訓左去沖涼,點知沖沖下個女哭,佢抱住個女走黎廁所搵我,吹我沖快d~

我話唔好意思喎,我有排沖呀,個女哭你唔識安撫佢呀??你咪彩下佢做乜哭囉,睇下佢係咪濕片/便便左,係說同佢換片喇,又或者睇下佢係咪肚餓,係咪夠鐘飲奶,夠鐘就開奶比佢飲喇!!

點知佢黑面喎,我話點呀??唔係你以為做人老豆咁易呀??唔使做呀??你以為我平時好得閒呀??

翡翠宮

都試過我食得唔飽,叫佢買野比我食,佢夠膽黑我面囉!!

我話我係因為要照顧個女所以先食唔飽,好似你咁呀,餐餐只顧住自己食食食,依架叫你買野比我食好難為你呀??食架咁早,我一陣食個tea/宵夜都唔得呀??

翡翠宮

我有段時間的情況都同你好相似,既然覺得改變佢好難,我就改變自己~

但我所講的改變唔係話由得佢,算數,唔出聲,忍左佢喎!!

我所講的改變,係改變自己對佢的態度,即以前我就好似你咁,比佢話都唔出聲,搞到乜都係我錯,乜都比佢入到黎話我,但依架的我係會反擊,我覺得佢講得唔啱,我就會出聲反駁佢~

同埋,餵女食飯個度,我會一路餵一路叫佢幫我夾餸,話佢知我想食乜食乜,叫佢夾比我,開頭佢好似覺得我好煩,係咁叫佢夾野比我食,阻住佢食,但我話「唔使你餵個女,淨係夾餸比老婆,你都咁唔情願,你都得架喇,咁你學乜人結婚做人老公呀,我照顧個女你照顧我係應份的,否則我食風呀??咁請問我同工人有乜分別呀??一唔係可以掉轉架,你餵個女囉,我夾餸比你又點話姐~」

結果佢無哂聲出,比我ko左~

自此,佢就會主動夾野比我食,又或者幫手照顧下個女,等我有得食~

我就係要比佢知道,照顧老婆仔女係無得你揀,係人都想自己舒服架喇,我夠想喇,你一個人舒服哂得架喇,我就無啖安落茶飯就勢係假~

子爵府

引用:我覺得你老公好衰我覺得你好尊重佢了偷偷地

原帖由 Joant 於 15-07-18 發表
我覺得你老公好衰

我覺得你好尊重佢了偷偷地洗返廁所
呢類性格既男人,你覺得佢會care你嬲定唔嬲咩,唯有好似DJm講下次醒D,自己就住離做,arrange得好D,唔系盏自己谷氣,感情愈來愈差

侯爵府

我覺得你老公好衰

我覺得你好尊重佢了偷偷地洗返廁所
比我實哦我老公一日

個女行咪由佢行 如果唔想遲 佢應該早啲起身囉

又要邊餵女邊食飯,老公咁唔細心又幾衰

食糖水咪食糖水囉 唔夠飽食下嘢唔得嘅 練仙啊?

大佬洗頭又要你管?

我係你我真係嬲到五雷轟頂同佢死過

大宅

最錯係你生左個女.需知道10個老公,有8個唔會做家務,佢肯洗廁所,需然洗得唔好,但佢都肯做.
另外,泳衣0既野,你同佢出街點解唔問去邊,問左味自己執.
最緊要係生左小朋友一定唔會有太多時問,要有心理準備買唔到其他野
所以我一定唔會生仔,如果唔係,我冇時間照顧我老公

子爵府

回覆 友子蜜 的帖子

其實你老公都幾自私。方法一,同佢講,要佢多啲溝通,希望佢改。
方法二,自己執生!
所以佢話有咩活動,咩都好,自己一定要清楚去邊,邊個去,流程係點。
因為佢只顧自己,但係你要睇住個囡同自己!
以自己同個囡為先。一有不妥立即處理,唔洗等佢!
唔洗同佢正面衝突,不過唔岩聽可以左耳入右耳岀。
佢叫你唔洗做既事,唔洗帶既野,如果你覺得有必要既照自己想法!
有時男人冇咁細心,冇諗咁多,最後咪苦左你自己而唔係佢!
所以你認為有需要既就做,係保障自己同個女!

子爵府

記住你C6算系一個粗心大意的人,性格系唔系禁易改的,好多男人系唔会奌乜為仔女犧性既,系通病,做阿媽既糸要做多D,犠性多D既啦

男爵府

別墅

引用:1。今日約咗朋友下午三點去會所游水,個囡

原帖由 友子蜜 於 15-07-12 發表
我62都係咁對99,真心嫁著粗心大意的男人真係有苦自己知。

禁止訪問

大宅

係,老婆同仔女當然希望老公都一齊起身一齊活動。但有啲人,尤其男人,佢係唔會為仔女早起身。我老公都係,如果我安排早嘅節目,講緊係十二點或以前,佢都有意見,而家我已唔等佢,自己同阿仔去,佢醒後個活動未完嘅,咪join我哋。

至於你哋,慢慢溝通多啲!

複式洋房

試下同你老公溝通下,最緊要心平氣和

子爵府

可能那天你心情唔好,瞓醒教会冇事既啦,其實都系一D相處上態度的問題,有机会咪提出叫他可否D語氣好D

大宅

回覆:友子蜜 的帖子

我買野都係網購咋~
家務我自己盡量做得幾多得幾多,放假我會俾老公自然醒,囝囝揾佢我會引囝囝玩俾佢瞓,因為囝囝都要學習下有時只有爸爸或媽咪同佢玩。一整天流流長,不可能全部都要爸媽同時出動吧!我建議分時段陪子女,其中一節一齊陪,大家都有得休息~

瑪瑙宮

友子蜜 發表於 15-7-13 10:56
多謝各位俾既意見,我反思過,自己可能真係都太緊張,累鬥累都唔係辦法,真係要平心靜氣溝通多d. 我唔係想 ...

1. 家務果度, 我 ex 只做四大家務 (倒垃圾, 搵灯胆, 買米同買紙巾) 您 c6 算係咁喇.
2. 泳衣, 99 度食飯果 d , 唉, 自己執生喇.
3. 買野不如用淘寶喇.

您都好比心機改善, 希望您成功.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

多謝各位俾既意見,我反思過,自己可能真係都太緊張,累鬥累都唔係辦法,真係要平心靜氣溝通多d. 我唔係想姐妹幫手鬥c6, 有時真係當局者迷,好似家務呢d, 原來大家普遍接受能力都好高,難怪佢做咗就覺得自己超偉大,呢個我真係要調節下!套用姐妹個句,自己做十分鐘,執佢手尾要半個鐘,都係自己做算啦!

不過我都想回應返幾點。我都要返工,放假我都想瞓到自然醒,未結婚生小朋友前我都係「三點不露」!不過有小朋友既姐妹都會知道,小朋友最期待爸媽星期六日放假陪佢玩,佢一醒就會用盡方法整醒埋你,同埋我囡比較特別,佢鍾意一家人,唔係我起身應付佢佢就滿足!另外,除非個囡個男人冇份,否則「正常時間」起身陪下個囡我真心唔明有幾過份?

至於買鞋,好多姐妹話會下次再買,我係明白既,以前我都會,但而家我放工要即時飛返去接囡,星期六日要湊囡,我提出過我放低個囡三個鐘,俾時間我買哂成季既用品,c6都話唔得,佢唔識應付個囡,老老實實,孭住佢行真係好攰,帶車仔入唔到舖,點買?又試過同埋佢一齊行,結果行半個鐘就已經ee哦哦。其實仲有冇其他方法可以選擇只係我未諗到?而且我真係唔係先知,我都唔知check貨要二十分鐘咁耐,等巴士心態,都等咗十分鐘,仲等唔等?

執袋我下次可以試早多幾日執定。

至於甜品,我係要求外賣架,係佢嫌要企係度等同行遠咗,所以行去搭車途中是但一間食。有人話咁夜食乜鬼,但我係去完游水體力勞動完,早餐粟米片,午餐二啖麵,夜晚幾條菜?我餵母乳架,唔食真係冇奶,大既唔食細既都要食。如果99家出聲,我諗情況仲衰。

最後多謝各位意見,真係好有用!

首頁

尾頁

跳至