家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

大宅

引用:Quote:原帖由+anna.cc+於+15-11-22+發表放

原帖由 ac321 於 15-11-22 發表
其實,買保險既心態,就係銷费。
錢使左,但買左個安心。
仟袛吾好諗住將来可以靠保险儲到幾多幾多錢,靠 ...
Exactly! 我俾左出去就當expense off左~ saving 果部分我相對無咁care... 當然之後拎得返錢係bonus

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-11-22 發表用返

原帖由 anna.cc 於 15-11-22 發表
放心。你講既我都已經考慮左,我並唔係羊太

我係細心考慮過有需要先開始研究啲plan的
其實,買保險既心態,就係銷费。
錢使左,但買左個安心。
仟袛吾好諗住將来可以靠保险儲到幾多幾多錢,靠呢畢錢供仔女讀書或退休!

大宅

引用:Quote:原帖由+anna.cc+於+15-11-21+發表30

原帖由 ac321 於 15-11-22 發表
用返物價比例,你就明。
三十年前,父母買左保障二萬既危疾(當年一間仟幾尺太古城一期 X 山閣賣二十萬)。
...
放心。你講既我都已經考慮左,我並唔係羊太

我係細心考慮過有需要先開始研究啲plan的

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 其實唔難 於 15-11-21 發表咁

原帖由 anna.cc 於 15-11-21 發表
30年break even 你係講緊guaranteed cash value? 我睇左幾間好似都做唔到
但你供既呢舊錢,就蝕在三十年既物價!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 其實唔難 於 15-11-21 發表咁

原帖由 anna.cc 於 15-11-21 發表
30年break even 你係講緊guaranteed cash value? 我睇左幾間好似都做唔到
用返物價比例,你就明。
三十年前,父母買左保障二萬既危疾(當年一間仟幾尺太古城一期 X 山閣賣二十萬)。
父母辛辛苦苦供左三十年,吾知呢2萬危疾保額 現在對兩老有多大保障??

同樣,今日供三十年既100萬危疾(同係十分一樓價),三十年後,自己諗下啦!

別墅

引用:Around+30年+係+講緊保證現金價值+guarante

原帖由 其實唔難 於 15-11-21 發表
Around 30年
係 講緊保證現金價值 guaranteed cash value
好處係第時無事 退保都拎得番 唔似term 咁消費 ...
不過,我諗法係買term,再加儲蓄或投資plan,咁樣人壽比較平,到65歲以後就靠另外果D plan 既成果

別墅

回覆:anna.cc 的帖子

Around 30年
係 講緊保證現金價值 guaranteed cash value
好處係第時無事 退保都拎得番 唔似term 咁消費性

大宅

引用:咁應該係得高端醫療先會保你啦+唔同意用儲

原帖由 其實唔難 於 15-11-21 發表
咁應該係得高端醫療先會保你啦

唔同意用儲錢黎醫危疾 一黎唔夠 二黎儲錢為醫病 聽落去有少少sad

別墅

回覆:sindy13668 的帖子

咁應該係得高端醫療先會保你啦

唔同意用儲錢黎醫危疾 一黎唔夠 二黎儲錢為醫病 聽落去有少少sad

講緊危疾 講緊醫一野幾十萬 仲有機會復發
二黎儲蓄危疾好處係大約30年到break even 姐係30年後退保大約就係供左的保費 免費享左30年保障 仲要之後補終身唔洗煩

別墅

回覆 其實唔難 的帖子

係呀 好似我之前有甲亢食完藥好番幾年都唔受保

別墅

回覆 ac321 的帖子

又好似幾岩喔,我1年供2萬, 5年放係銀行都有10萬喔
但係我而家先第二年,應該斷供好??
轉番人籌住院??

男爵府

引用:Quote:原帖由 sindy13668 於 15-11-16 發表

原帖由 ac321 於 15-11-17 發表
比着係我,就吾買危疾,用一年2-3 k價錢直接買纯人壽!將原本買危疾 D 錢储起,3-5年都储到佢原位癌陪果10% ...
完全同意。

純人壽先係保障最大(最少錢買最大保障),自己儲蓄應付危疾好過買危疾保險。

別墅

回覆 sindy13668 的帖子

係咪個兩個部位出過咩事 出過事通常都不保 但部分保險公司有高端醫療 出過事都照保 不過有唔同限制 例如個兩個部位的病係投保個時康復左幾多年等等 但話明高端 保費就一定比普通醫療高

大宅

引用:Quote:原帖由+anna.cc+於+15-11-18+發表咁

原帖由 ac321 於 15-11-18 發表
可以比到二萬幾一年買危疾既人,如果佢真係不幸患上原位癌, 我吾信佢攞吾出幾萬出黎醫(就算買左都係賠幾萬 ...
Ummm...如果年供七八千又點睇?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-11-17 發表比着

原帖由 anna.cc 於 15-11-18 發表
咁如果呢兩至三年中左呢?
可以比到二萬幾一年買危疾既人,如果佢真係不幸患上原位癌, 我吾信佢攞吾出幾萬出黎醫(就算買左都係賠幾萬!)

大宅

引用:Quote:原帖由+sindy13668+於+15-11-16+發表

原帖由 ac321 於 15-11-17 發表
比着係我,就吾買危疾,用一年2-3 k價錢直接買纯人壽!將原本買危疾 D 錢储起,3-5年都储到佢原位癌陪果10% ...
咁如果呢兩至三年中左呢?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子其實我都買左呢種保險剛

原帖由 sindy13668 於 15-11-16 發表

其實我都買左呢種保險剛剛第二年,都係話原位賠10%限定幾次咁,保費都唔平差唔多二萬一年 ...
比着係我,就吾買危疾,用一年2-3 k價錢直接買纯人壽!將原本買危疾 D 錢储起,3-5年都储到佢原位癌陪果10%啦!

別墅

我都想買醫療,但有兩個部位唔受我保,所以無買到

別墅

其實我都買左呢種保險剛剛第二年,都係話原位賠10%限定幾次咁,保費都唔平差唔多二萬一年,年期係15年

首頁
12345...8

尾頁

跳至