自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

我自己 19歲生左大仔,21歲生埋細女,已經收工
有試過身邊朋友話“我大過你 連男朋友都未有 你已經做哂人生大事”
有左細女之後,我同先生搬左出嚟住,我先生一個人返工(但搵得唔多),我做全職媽媽 湊兩個,每個月都係剛剛好夠用,係!頭幾年真係難捱啲,但我相信捱過後就有彩虹,更好的未來等緊我

早生好處真係愈諗愈多

1. 早生早甩身
2. 有足夠精力體力同佢地一齊放電 去玩
3. 仔女大咗之後仲有能力自己養自己
4. 修身易d (新陳代謝快d)
5. 無咁大代溝
6. 生完之後仲有市場(身邊有朋友同老公 拍拖8年 結婚12年後先生bb,bb未夠一歲 老公有外遇,佢成日覺得如果離婚,就會變到一無所有…)

仲有好多.. 你地又講下睇法吖..

以上都係個人認為,當然,都有遲生bb嘅媽媽都做到

bull2015    發表於 15-10-25 22:25

伯爵府

回覆:如果畀我再揀,都會揀早結婚早生bb!

我係父母,就唔想仔女太最结婚生仔

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+15-10-26+發表用

原帖由 Cheddar85ang 於 15-10-26 發表
對,只是生理角度。
記得醫生講女性生理角度,最適合生產係約25歲,生殖器官發育成熟及後生。太細個生BB, 其實可能未完全成熟。

我媽咪19歲生我大哥,係沒有肚紋,但而家些骨骼好差,身體都麻麻。

子爵府

有經濟能力就緊係年輕生,雖然平有平養,但有啲野真係無得平

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大學畢業後拼搏咗幾年, 有經濟基礎, 有車有樓先結婚, 30歲前就生咗小朋友,
再揀過, 我都會係咁做~

子爵府

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+15-10-26+12:04+

原帖由 Kitty1230 於 15-10-26 發表

樓主我同你差唔多,一讀完書就結婚,我21歲結婚,
雖然我認為28,30生最適合,但我非常欣賞你,有清晰目標,唔洗靠老公養

Sweetheartb

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-26 發表用

原帖由 Cheddar85ang 於 15-10-26 發表
對,只是生理角度。

水晶宮

引用:Quote:Cheddar85ang+發表於+15-10-25+15:09

原帖由 good_pig 於 15-10-26 發表
用返生理角度睇就係囉..
但係而家社會整體就唔算好好
對,只是生理角度。

大宅

如果我20就結婚生小孩,又如何去遊歴世界?我諗係28-30完成就最理想
但人生又如何會有十全十美?上天安排幾時發生咩事,從來人力可控制的,真的不多呢!我今年36歲了,先剛剛新婚吖

男爵府

BK Milk勳章

我會覺得25 歲後先生一來成熟的,二來人小小人生經驗好的

男爵府

緣份呢D野無得好講
可能細個果個根本就唔係MR.RIGHT,
有時要講Timing,
無人教過應該幾時拍拖幾時結婚,
但哭過、傻過、蠢過、錯過...
青春歲月眨下眼就過...
問誰才是最合適那個?
唯有問時間才知道

祝福大家能找到真愛

子爵府

虎到金來勳章

sunshine_b 發表於 15-10-25 14:47
我自己 19歲生左大仔,21歲生埋細女,已經收工
有試過身邊朋友話“我大過你 連男朋友都未有 你已 ...

命裡注定 難以強求

子爵府

我21歲仲讀緊書,23歲先畢業,讀左咁多年書出黎會想做下自己有興趣嘅工作,最終29歲先生bb, 但我好enjoy 幾年,識左好多朋友同見識左好多野

伯爵府

1. 遇到啱既人, 幾時都係好時機, 不過前題係, 女仔要夠成熟識揀先會揀得啱
2. 緣份天註定, 早遇到當然可以早結婚, 遲遇到咪遲囉

人生有好多追求, 唔同人要既野亦唔同. 樓主只係講出佢有佢想要既人生, 我覺得冇乜唔妥. 不過, 比著我就唔會想咁早, 20歲我先第一次去歐洲流浪, 要我果時生細路, 我真係想像唔到

而家的確老左, 想生小朋友亦好多阻滯. 不過再揀一次, 我都會揀同一條路. 因為讀大學可以提升個人視野, 而我畢業後兩三年就去左外國進修+打工, 一去五年, 果幾年係我一生至此最開心既日子, 亦係果時識左我老公. 如果要我唔出去闖, 我就遇唔到我啱既人啦. 我亦相信, 因為過去既日子, 令我有閱歷第二時教好小朋友

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我都係19歲第一胎

公爵府

引用:樓主我同你差唔多,一讀完書就結婚,我21歲

加油!我做左10年ftm,今年先出返黎做文職,我仔都係今年呈分,我想問政府工係咪最基本5科合格?

大宅

每個人都有每個人際遇,我自問貪玩,所以好遲婚,我都成35歲先生仔,我自己又唔覺得有問題,反而我因為後生好多都玩過,度度都去過,依家反而十分戀家,我可以日日係屋企都唔覺得悶,所以性格問題,我一定唔適合早婚,而且我細個時無遇過mr right, 無一個男朋友我想同佢結婚。

男爵府

回覆 GillianChung 的帖子

Exactly~呢個世界太多引誘太多誘惑太多婚外情了,
男人要變起心上黎真的不能掌握,
女人有屬於自己的事業可以認定自我價值,
先吾好講老公是否很有錢,
even有乜東瓜豆腐女人依然可以一手撐起頭家~~~
有人話點解生B後吾可以有事業?
我生完B後都仍然好博,
做女人一樣可以事業家庭兩得意!!!

男爵府

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+15-10-26+11:38+

所以如果搵對人的話早婚早生仔都好,但自己一定要讀完書有經濟能力有事業基礎,不用只靠老公一個搵食養全家(除非老公好有能力),一旦有乜事自己都有能力撐起屋企。

首頁
12345...16

尾頁

跳至