論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛又收到政府追收外傭稅的信 (已經係第二封啦),究竟係咪大家一齊唔交架,點解大家好似無哂聲氣咁,係咪真係唔夠政府鬥

別墅

我剛剛收到reminder,到期既外傭稅,我暫時係唔會交住架!!今次政府既決策,我真係極失望!扣晒分

禁止訪問

侯爵府

原文章由 kwannn88 於 08-9-25 00:22 發表

How the agent know?

i don't know, 或者佢有客試過卦.............但佢就叫我千期吾好吾交law

別墅

到期改用我老公的名义去apply咯..

禁止訪問

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 08-9-24 09:37 發表

我吾知真定假, but 我agent 話, 收到reminder 係限期內都吾交既話, 下次就要你一次過交晒兩年的levy 架啦..................

我本應8 月尾要交, 但還未收到 reminder.

侯爵府

原文章由 BO_BO 於 08-9-17 09:25 發表
我都係7月初到期, 剛收到reminder, 我暫不會交, 我當我收唔到封信, $放係自己個袋開心d! 我明年前一定會交, 因為我個工人1月finished contract, 我要跟佢續約, 如果唔交levy, 新的visa係唔會批, 所以明年初一定要交 ...

我吾知真定假, but 我agent 話, 收到reminder 係限期內都吾交既話, 下次就要你一次過交晒兩年的levy 架啦..................

大宅

我仲未,唔知仲有幾多個呢

可能好多都交晒

禁止訪問

大宅

你工人在你家做了多久? 可否計來看看你省了多少?
thanks!

原文章由 newmama0724 於 08-9-16 13:24 發表
我都覺得好唔公平,但唔想俾政府,於是我同工人解約再簽約,咁米唔使俾政府囉,計完條數後俾少好多錢,我省左D錢,工人人工又高D,兩家有著數!

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-9-17 12:20 編輯 ]

大宅

我都係7月初到期, 剛收到reminder, 我暫不會交, 我當我收唔到封信, $放係自己個袋開心d! 我明年前一定會交, 因為我個工人1月finished contract, 我要跟佢續約, 如果唔交levy, 新的visa係唔會批, 所以明年初一定要交law!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係7月到期, 都未收到信, 有無人知有無問題o架
原文章由 tung_yan0623 於 08-8-27 12:40 發表
我7月到期, 我冇交, 一路都冇收催繳信...咁交唔交好呀?

別墅

i have to pay in july but i did not pay till now and i just got the payment reminder..

at the moment, i dont want and will not pay it!!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

你話我冇膽都係咁話 - 欠邊個錢都得, 我都唔會揀欠政府

係要交嘅, 拖到尾, 始終要交.
既然唔知後果係咪自己可承受嘅, 何必為啖氣而唔交? 不如做個守法公民啦~

大宅

hi newdingdong,

我呢個係最後一期$2400,我真係唔想交,唔知immigration 會唔會想來拉我呢,我擔心,因為完了呢個contract,我都想唔再請工人了......所以我咪一路拖.....

別墅

I will pay when the time my maid finishes her contract. i.e. 1 year later.

(by the time for my new contract, I will have my 9600 waived by the goverment , right. and then .................I will pay my old bills lor.)

別墅

I don't know when the due date is and I don't care about it.

what do you worry about? The immigration does not allow you to extend your maid's contract ? or they refuse your application for a new maid?

大宅

hi, newdingdong

我想問你封final remindar 幾時到期呀,我仲有五日期限,唔知到時會點呢,點樣盡一步行動呢...........你係咪真係唔交呀,好似之前好多人話唔交,現在都交佐咁.... ,你點睇呀...

首頁

尾頁

跳至