自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

取自網路文章……純分享和向所有消防員致敬

2016年6月24日星期五

如果你知道消防文化,會更尊敬他們
時昌迷你倉,燒了兩日多,之前有一名高級消防隊長殉職,本來年青有為,前途無限,亦仔細老婆嫩,實在可惜。殉職高級消防隊長遺下4個月大的兒子,令我想起百日宴時的小兒,得意可愛,但夜晚起來餵奶也不容易,當想到今後高級消防隊長的太太突然要獨自面對這一切,心情非常難過。誰知回家途中得知今晚又多一名消防隊目殉職,又看見很多現場消防員力竭根疲的相片,心中戚戚然,很多情感於心,唯有發文抒發一下。

由於止凡本身工作與工程有關,平日有很多機會接觸消防部門,所以對消防的文化也時有聽聞,今天分享一下所認知的消防文化,可能會讓大家更尊敬他們。

消防處的批核可謂工程界的一大重要關卡,在審判時,消防處的權力很大,消防的條例中差不多所有條規都加了一條,就是消防處長可按當時情況作出不同決定。即就算一個工程項目設計上符合所有法例,消防都有權不批准,當然這些情況不常見。

於工程界,大家都很尊重這個權力,我所講的是特別尊重消防。其實,一個工程有很多審批過程,有政府的,例如屋宇署、水務署、路政署,也有不同的公司,例如港燈、煤氣。當然,不同部份的審批決定都有可大可小的後果,例如屋宇署出問題,可能會榻樓。水務署出問題,可能出現食水問題。甚至,海事處出問題,可能有沉船事件。為何工程文化上好像特別尊重消防呢?

這與消防本身的文化有很大關係,所有消防處的核心人員都必須要駐守消防局,又稱「坐局」。我們會發現不少政府部門的處長或高層都可以是空降的,但消防就一定不可以,要做高層,就一定要在消防內部升職,要在消防內部能升職的,一定要入過火場,還要有不少經驗。

續……

子爵府

文章是寫得好
但真確性又有幾多呢?

子爵府

引用:所以之前消防唔批黎天王個帳篷係情有可原,

原帖由 theclacheng 於 16-06-24 發表
所以之前消防唔批黎天王個帳篷係情有可原,亦無人咁嘈消防處,大家都係想最緊要安全啫 ...
有好多天王粉絲嘈喎

複式洋房

男爵府

回覆:如果你知道消防文化,會更尊敬他們

敬消防~謝分享~受益

別墅

回覆樓主:

謝謝分享

伯爵府

回覆樓主:

尊敬消防員,祝福他們

侯爵府

回覆樓主:

好文章!

香港有咁好嘅消防人員,值得自豪

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Bk判斷官, 偽專家 , 無良炒作個d 傳媒,睇完就唔該收聲

男爵府

+4熱血勳章

回覆樓主:

多謝分享。俾我對消防員更多尊敬。

男爵府

回覆:aho2001 的帖子

謝謝你分享!

大宅

畀面勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

謝分享!

向所有消防員致敬!

大宅

回覆樓主:

多謝分享~尊敬消防

男爵府

回覆樓主:

謝謝分享

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Thanks for sharing
感激遇上你~

珍珠宮

引用:所以之前消防唔批黎天王個帳篷係情有可原,

原帖由 theclacheng 於 16-06-24 發表
所以之前消防唔批黎天王個帳篷係情有可原,亦無人咁嘈消防處,大家都係想最緊要安全啫 ...
我都諗起呢件事,唔符合消防條例冇人可以有特權,只可以唯命是從,改變自己的設計去配合條件,真係「天王都無面俾」!講到尾都係要以每人生命安全為考慮條件,根本冇反對同反駁嘅理由
非常之贊同文中嘅一句「每一個高級指揮官都有無比嘅勇氣」,以身犯險,每一位都係真正捨己為人嘅英雄

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

aho2001 發表於 16-6-24 15:48
取自網路文章……純分享和向所有消防員致敬

2016年6月24日星期五

謝分享!
實在係令人敬佩既崇高職業
多謝出現更多正面真相

珊瑚宮

aho2001 發表於 16-6-24 15:54
另外,大家都知道消防的煙帽隊可謂最危險的,每次都不可能等到火勢熄滅才入內,因為到現場後需要第一時間救 ...

止凡? 請問係咪有份寫投資blog 同出書個位?

公爵府

thx

複式洋房

回覆樓主:

講得好

首頁

尾頁

跳至