夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我和老公結婚10年,現在我是全職主婦,老公每年都會失業,就算搵到工人工也不高啊,老公一個月比13000元我,家裏所有開支我全包,10年來老公從來沒有送過一件超過$1000的禮物給我,我亦都不是一個貪錢的人,但現在我覺得我應否這樣一直跟他捱窮下去,家裏的存款也得幾萬,現在感情歸於平淡,老公回家只會玩遊戲,不會陪小孩,小孩亦都沒有多餘錢可以參加其他科活動,現在常常在想我全心全意為了這頭家, 10多年來,我付出了所有,但奶奶會覺得老公將所有的錢都給我,好像我是一個貪錢的女人,自問在日常生活中,我從來沒有買過任何一樣超過$500的東西,我在想我已經不是一個很物質的人,但我的人生真的一直都要這樣嗎?現在在這個家,好像沒有人可以幫到我,我的心現在常常在想我不想捱窮了,真的不知道可以怎樣做!

男爵府

DHA勳章

我明你呀,我老公之前又係成日轉工,都係日嘈夜嘈唔夠洗,而家我老公搵到份好正,長進左,先至穩定。我地都搵唔多,但間中平平地都可以去下旅行仔,我覺得你應該要多番控訴下轉工問題

別墅

完全覺得樓主講既野全部都係藉口,不知所謂。一個男人人工搵得雖然唔多,但可能已經付出所有,自己就係屋企埋怨無錢俾自己丫媽。

子爵府

Panda668 發表於 16-8-13 17:55
回覆 月牙兒♡ 的帖子

你同前夫有小朋友嗎?

有。

子爵府

cissie 發表於 16-8-13 17:35
你想媽咪幫手湊仔讓你可以返全職,但媽咪年紀大嗎?有沒有什麼病痛?湊仔辛苦又困身㗎
...

她話她媽洗廁所搵萬三,好似搵錢多過她,會不會辭職幫她湊仔包食包住攞幾千元?

大宅

回覆 月牙兒♡ 的帖子

你同前夫有小朋友嗎?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你想媽咪幫手湊仔讓你可以返全職,但媽咪年紀大嗎?有沒有什麼病痛?湊仔辛苦又困身㗎

複式洋房

jennifergo2002 發表於 16-8-10 17:54
我和老公結婚10年,現在我是全職主婦,老公每年都會失業,就算搵到工人工也不高啊,老公一個月比13000元我 ...

萬三蚊唔算捱窮啦,你大使就另計。
唔明你點解唔為下老公諗,淨係大難臨頭各自飛。佢會失業就話難捱,你可以出去搵嘢做幫補下。
同埋你強調自己唔係物質,但又話老公冇買過貴嘢俾你,咁已經係物質啦,做乜唔認?認左冇人會怪你,唔認扮唔係先抵打。
做人知足常樂啊!

男爵府

樓主用詞應該係大6人,香港冇人講玩遊戲,叫打機。
其實一直話唔物質,講到尾又係心頭高,你又唔做嘢又嫌少家用,湊仔跟本唔係藉口,出嚟做嘢請工人囉,香港大把女人係咁啦。十年,差不多啦,手份證應該到手

大宅

佢搵錢少應該唔係最近o既事
嫁o左10年都係咁
點解仲要生bb?
其實我真係好唔明
未生已經冇乜閒錢
點解仲要生bb?生完又要怨?
或者明知唔夠錢用又要做ftm?
點解要令自己去到冇得選擇o既境地?
真心請教唔係串....
真係好想知...

大宅

jennifergo2002 發表於 16-8-10 17:54
我和老公結婚10年,現在我是全職主婦,老公每年都會失業,就算搵到工人工也不高啊,老公一個月比13000元我 ...

我當你住公屋,租4千,一個月生活費仲有9千。9 千一個月開支夠唔夠用視乎你點用!又要講返我父母個代,佢地當年兩人收入共8千,租金3千,未計水電煤仲要供兩個化骨龍讀書,想當年(10幾年前左右)我老豆因為臉子關係從沒申請書簿津貼,父母返工從來花費只有交通費,唔好話買衫呀連食個包都唔捨得食呀,唔好講10幾年前的物價幾低宜家又幾高,5千蚊一家4口用,仲要有錢儲!一頭家要點行落去,唔係一個人付出就得!你只睇到你老公只付出13000蚊,而你日日夜夜為個家付出,佢返到屋企就打機,不如掉轉角色啦試下先講野啦!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

jennifergo2002 發表於 16-8-11 07:53
點解你會覺得現在找一份13000元的工作好難呢?我媽媽洗廁所都有這個人工
...

那你還投訴什麼?仲唔去揾工? 你有手有脚, 唔洗靠人吧。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你思想極似典型大6女人

嫁左嫌老公窮就想走, 你走係想找另一個有銭男人嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

十個字conclude: 樓主心頭高,睇唔起老公

其實你都已經覺得老公咁無藥可救,咪離婚囉。你既logic 好怪,只要你仲係結緊婚就唔可以做在職媽,要離婚先可以去搵長工,如果有心想挽救婚姻,改善財政既,你而家可以去搵份工,個仔如果放學搵補習班暫託幾粒鐘,好多野係事在人為,不過你其實好明顯個心已經飛左出去,唔甘心同你老公一齊,咁講野都冇用啦

侯爵府

jennifergo2002 發表於 16-8-11 07:52
不會,但日子過得無甘太壓力

離左婚邊個仲俾錢妳使?
唔明妳條數係點計

複式洋房

清官難斷家務事⋯⋯不過大部分男人就是這樣,以為畀咗家用就叫盡咗責任⋯⋯你小朋友多大了?同99一齊住?如果小朋友已上學,而外家又許可嘅,你咪搬近外家,小朋友放學後先去外婆家,你放工才去接回,而你自己找份全職⋯⋯自己都有收入會好些⋯⋯至於其他事,急的先處理,唔急的就先放著,等有時間再算⋯⋯你要學著放鬆自己,其他人和事冇什麼大不了的⋯⋯

男爵府

睇左咁多留言,其實 JM 都講得好啱,離開容易,但之後的生活呢?你肯定你之後一D壓力都無?唔會 law, 無依樣壓力,自然又另一D壓力出現。

老公現在只是因為滿足唔到你想享受的生活,佢又唔係搵小三,打你,或者什麼不良嗜好,至低限度,佢都有比 13000 你們生活,其實真係唔值得去諗要離婚。

你依家要解決的是,搵人湊仔,自己全職返工,咁就有$比自己阿媽 同可以買少少野比自己law,唔好諗話咩比埋湊仔 $,自己無咩$落袋,無數為, 就唔行出第一步,有D野好難講,可能跟住遇到一D機會,可以再搵多D$呢?自己都要增下值,咁先有 bargaining power, 仲有,如果自已條件唔夠,又 嚴3嚴4, 一定要搵到份荀工先做,你就有排等,做住先,騎牛搵馬,要生活都無計,大把人都係咁。總之,始終都要出來做工,幫手搵$, 可能之後老公見到你咁,都會變得積極D,好多野好難講ga.

翡翠宮

jennifergo2002 發表於 16-8-11 08:37
我婚姻中有好多事發生,不會因為錢而走,而是覺得點解個男人不會長大,什麼事發生都是我處理,人會好累
...

如果比多D 錢你呢
你仲會唔會因為佢唔長大而離開佢????

複式洋房

睇左咁多留言,感覺樓主想找人支持她離婚,離婚不難,做怨婦日怨夜怨才辛苦,如果你覺得已經想得好清楚就離啦,以後生活係點,係好係差,至少係自己負責。

翡翠宮

jennifergo2002 發表於 16-8-10 23:45
有好多野,你無睇到,連我阿媽都叫我離婚,我都不想走這步,或者會更窮,但起碼個個月有糧出先,只是有時 ...

唔知你想點囉
又賺Lee 樣果樣,但問題係你自己又搵唔搵到錢呀?
你覺得自己離開佢可以成就到你自己,你個仔,你阿媽
你咪走囉
不過走左唔好後悔,咁個人會仲失敗

首頁

尾頁

跳至