論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人來了沒到一個月,但比較自主。而且有要求,但這些我都可以忍受,例如工人會說我要咖啡 茶 牛奶,早上食面早餐之類或煮兩個雞蛋之類的,包唔肯食,還有我用飄柔,工人要求潘婷洗頭水之類的。因為我的情況是有個三歲半個仔,而且即將生一個newborn baby8月份,我已經到了預產期,只係沒作動等生。但工人清潔麻麻,洗潔精和洗衣粉用得超快,花生油好像唔洗錢咁倒去煎魚。其實這些也都不是keypoint,係工人唔喜歡我奶奶點佢做野,黑面對我奶奶,但其實我奶奶也沒講錯佢,例如風扇唔會拆開來洗,就咁用水抺,我奶奶話幫佢拆,工人走來投訴話奶奶來我屋企,什麼都不需要做,做家務的事,應該由我來做的,總之黑面。工人打掃唔乾淨,我都來收拾手尾,哎,因為細b就來出世,我怕唔乾淨最後米搞到我和個b。我現在應該怎麼和菲姐姐相處。工人係新加坡做了10幾年,而且我我係oversea請過來的。因此佢沒來過香港做。但我最怕脾氣差的工人,我呢個肯定不是溫柔那種咯。

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

acqueen 發表於 17-7-7 14:45
本地保姆邊道有得請?
我工人做野勁慢,婆婆已經喺道幫佢,佢都好似做唔到野咁。
每天任何時間都只要我囡一醒 ...
你試下去鐘點工人那處找下......又或者我也可以幫到你,我也是褓母🤗
Susana

男爵府

cathyaki 發表於 16-8-22 21:56
起碼不要黑面和埋怨咯,我工人非常自我,唔喜歡人指手畫腳。

我最最最最最憎呢種工人, 佢地唔知憑咩可以妹仔大過主人婆, 我地唔可以姑息呢d人, 咁巴閉唔好黎打工啦!
你有99睇住唔怕佢會攪小朋友, 爆佢一鑊跟住炒佢, 佢係度只會令你唔開心...

我之前個姐姐又好串, 當自己主人, 但無人湊我忍到完約, 新呢個好蠢好蠢, 好多時會教到嘔血, 但我鍾意新呢個多過舊既, 起碼呢個知道自己位置, 當自己係工人先!

我成日想問舊工人,你的自信從哪裡來

大宅

回覆樓主

菲僱 一日 工資百幾蚊,鐘點二小時的工资 又系百幾蚊,差很遠呢⋯⋯

翡翠宮

其實你FTM, 有奶奶幫下手
一係請鐘點算啦
易 manage好多.

大宅

回覆樓主

出糧時 叫你奶奶 出比工人,
而且 工人用的 petty cash 比奶奶 handle.

工人要買洗頭水?問奶奶比$...
咁可能 Ok

別墅

susana 發表於 17-7-6 12:37
請工人凈湊一個B點解唔請本地褓母呀?不上門又可平D,至少唔洗比咁多額外費用同受埋無謂工人氣。 ...

本地保姆邊道有得請?
我工人做野勁慢,婆婆已經喺道幫佢,佢都好似做唔到野咁。
每天任何時間都只要我囡一醒,就算有人睇住都坐喺道陪我囡玩。
我屋企中午就食面,晚上食飯,佢同我講食面唔健康,要食飯,又話自己朋友都係食有飯食的,唔洗食面。我問佢無餸咁食乜野飯,佢話食蛋都ok喎,話比唔到飯佢食就比food allowance佢。
我話ok,你要食飯呀嘛,咁我以為都唔會買面,你就只食飯啦,有隔夜餸你就食隔夜餸,無你就fry egg!
你玩到咁我食好野都唔會比你食,你話egg is ok嘛,咁你咪食egg囉。
我都同佢講只係規定我比野你食,無話要比乜你食。
總之就激氣

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

keung0413 發表於 16-8-22 21:45
我都係新手嗰陣請左個20年新架坡經驗 (同一顧主) ge 菲
又係因為第二個出世
初初 (細b未出世前) 都覺得佢 ...
請工人凈湊一個B點解唔請本地褓母呀?不上門又可平D,至少唔洗比咁多額外費用同受埋無謂工人氣。
Susana

公爵府

cathyaki 發表於 16-8-22 17:31
工人來了沒到一個月,但比較自主。而且有要求,但這些我都可以忍受,例如工人會說我要咖啡 茶 牛奶,早上食 ...

坐完月再睇下佢湊bb是否ok,吾得請新的.

珊瑚宮

工人來了沒到一個月,但比較自主。而且有要求,但這些我都可以忍受,例如工人會說我要咖啡 茶 牛奶,早上食 ...
你個亞菲终於有無炒到?
玩具萬歲!

禁止訪問

男爵府

個工人都不受控制,又諸多要求,趁依家未生儘早換過個,old seafood你新手又斯文,攪佢唔惦的,到時你生完分分鐘佢玩嘢,因知道要揍2個

大宅

唔同意奶奶做主

你地想害死樓主?????

三個月內要教
要比佢知道你的收貨標準

三個月後唔得
考慮換人吧

個人用品方面
用就用, 唔用就自己買

食物方面
一般唔過份無問題
但牛奶無必要提供

子爵府

maggiechan0306 發表於 16-9-6 12:40
我想係第一次請工人就請左個old seafood, 未夠一年約,完全俾佢食住,屋企又要人睇BB。定請另外一個由頭教 ...
俾工人食住? 冇可能囉!
佢出糧俾你呀? 屋企係你嘅,梗係你揸旗啦!

仲有幾耐完约? 忍唔到完约,咪換咗佢啦!

Agent 都唔like d old seafood, 新手僱主唔建議請old seafood

複式洋房

細姐姐 發表於 16-8-22 18:08
其實,你係新手,唔應該請old seafood, 請個冇經驗,大家新手,咁唔會俾佢食著
我用工人20年,都唔會請 d 1 ...

我想係第一次請工人就請左個old seafood, 未夠一年約,完全俾佢食住,屋企又要人睇BB。定請另外一個由頭教?

複式洋房

tuenmunoasia 發表於 16-8-22 17:58
叫奶奶出糧無作用,咁有經驗工人佢唔知那位是真正僱主咩,如果係好姐姐任何家庭成員佢都會尊重,係差的話你 ...

正確!我每月出糧俾工人,全屋佢剩係會同我嘈,因我先會理屋企清潔得亁唔乾淨

複式洋房

我都係第一次請工人 我個工人岩岩黎左20 日左右
做新加坡做左兩年野 不過英文真係有限公司
黎到第一日都有張daily to do list 比佢
佢都肯做既 依家我坐緊月 我媽媽幫手湊b
佢主要做家務 煮送都多數我媽媽煮 因為佢煮既吾岩口味
甘我平時訓到成十二點 佢早上做完家務 洗衫掃地拖地
就自己煮面食 跟住坐係度訓覺(我媽媽講)
直到我差不多起身 佢一見我開房門就會搵野做
佢好蠢 英文真係溝通吾多到 好多時我都打比agent 叫佢幫手翻譯
試過沖奶沖到好熱 (已經教左好多次)我都忍吾住話佢
依家開始比佢幫阿b沖涼 喂奶 等佢有多d野做 吾洗成日坐係度
真係要望住佢做 做得吾岩即刻更正

大宅

指定要咩?係我就買最cheap for佢用
無禮貌對婆婆已經死罪 目中無人!!
一定唔可以姑息 呢種人只會變本加厲

伯爵府

激烈的海狗 發表於 16-8-23 17:32
有奶奶喺度 即是有兩個姐姐一樣

能新工人分得好清「mum請我 我只聽mum講野」

我以前會當住我媽同呀姐面前同呀姐講,
以後要聽我媽話,
呀姐通常都唔會点逆你意 / 會乖一排。

子爵府

有奶奶喺度 即是有兩個姐姐一樣

可能新工人分得好清「mum請我 我只聽mum講野」

首頁

尾頁

跳至