婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公而家失業, 我們又有一個囡, 而家個囝又快出世了, 以前每月俾5500, 呢一個月俾3000, 包晚飯, 下午湊孫。我66 早上做清潔, 62剛退休, 本來今日想飲茶, 他們又說我不喜歡他們跟我們一齊飲茶, 因為我要出錢, 我都跟我老公講, 不是每一次吃飯飲茶都要我們出的, 有時他們都應該出的。

大宅

噢,,三仟蚊包晚飯湊仔咁抵??不如介紹你99俾我識,,個個星期請佢去美心皇宮飲茶都冇問題!!

唔夠錢駛係好忟掙,不過都唔好諗住喺老人家身上剝削,,係你哋自己嘅能力有問題,,講真,,負擔唔到咁多嘅,,就真係唔好生完又生啦!!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果老公一齊出就老公比! 如果我同個囡同佢地呢就通常佢地爭住比 !
但如果佢地同我揍囡的話我一定爭住比 ! 當係孝敬同多謝佢地用心去揍個孫羅 ! 何況而家出手$3000.- 包3人晚餐 (唔駛出街食味精同有啖湯水飲又包揍孫 ) 妳己好超值啦 ! 間中一餐半餐就唔好同佢地計啦 !

禁止訪問

大宅

原文章由 EVA222 於 08-11-18 09:48 發表

我唔要三千,再俾三千過你地,佢地來回多六千銀洗費.
唔好一家大細搬黎孖我住,唔好要我揍孫,唔好要我煮俾你地食,自由自在耳根清靜!

100%agree
我未來都要做人99,我覺得自由自在最好,萬一遇著d新抱咁計較就煩死了...唔好攪我 怕怕...

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

原文章由 catherineleungg 於 08-11-16 02:09 發表
我一定唔會出$$$, 要出$$$都係C6自己俾.

SAME SAME

侯爵府

好媽媽勳章

仲要未計their rent (they live in 99's flat)!mouth:

原文章由 honeybear0207 於 08-11-17 11:19 發表
『我老公而家失業』
咁你老公失業係短時間既啫,如果長期失業,咁係佢問題啦!

『以前每月俾5500, 呢一個月俾3000, 包晚飯, 下午湊孫』
咁都好抵呀!我都係一仔一女,我仔16個月大,女14歲,每晚都要$50-60買餸,如果煲湯或買好啲既餸就 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁做最醒目啦!
好似我奶奶同我媽咪一早講唔會揍孫,
有賓姐姐過黎同個孫玩吓就得!

原文章由 EVA222 於 08-11-18 09:48 發表

我唔要三千,再俾三千過你地,佢地來回多六千銀洗費.
唔好一家大細搬黎孖我住,唔好要我揍孫,唔好要我煮俾你地食,自由自在耳根清靜!

禁止訪問

男爵府

原文章由 八婆仔@ 於 08-11-17 10:31 發表
我C6會好老實.....

一般飲茶食晚返就 62 99 比,佢地2個都好識做,會主動比,因為C6話家用包左

但生日果D飯就C6會比,請佢地LAW....

但最激氣就係大伯同大陸呀嫂一D都唔比,講明要夾佢地都唔會比返C6 ...

你C6同我大伯.叔仔一樣,我都覺得同父母飲茶食飯好應該仔女比,不過我地同99.62次次都仲有果D叔仔.姑仔都7個人,即係次次都12個人,但係就我地比晒,去平價酒樓飲茶閒閒地都3.4佰啦,唔好講食晚飯,所以e+ c6都唔主動講話去囉!
我同朋友一家食飯,因為得我一個外人,佢地次次都夾錢,我都會主動話佢媽咪同小朋友唔駛比,淨計大人囉!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

但照睇係比左三千要奶奶全包嗰隻弊呢!

原文章由 EVA222 於 08-11-17 17:18 發表

如果是同住的話,我做奶奶寧願倒貼三千,津貼佢地唔好煩我.

禁止訪問

大宅

如果c6一家(連埋我&囝囝都係6個人), 會係c6比。有時62會睇情況, 有次99生日, 叔仔有要事無黎到食飯 (出街食), 果次就62比錢。

如果只有我 & 囝囝 & 62 & 99 (4丁友出街食), 就會我比 。無乜幾何出街食, 我覺得無乜所謂。

大宅

無論任何情況,係任何地方食,都係我同老公俾。
其實只係樓主呢排手緊,經濟環境又唔好,心理壓力大je。放鬆d啦,相信老人家都會體諒既,有時同老人家講d好說話,詎地仲開心過飲茶!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主個老爺奶奶貼到突啦!
遲吓仲黎多件小B ...
飲樓主一餐茶?受得起有餘啦!

原文章由 alik 於 08-11-16 18:17 發表
$3000應該要6299倒貼啦

大宅

佢比果三千蚊可能係英鎊嚟呢:;pppp:

複式洋房

其實當然應該係仔女比啦! 爸爸、媽媽養都我哋咁大個,
試想一吓將來仔女同妳飲茶, 要妳比錢妳咩感受呢?
同實妳 99 & 62 真係好照顧妳哋啦!
我 99 單是話幫我湊個女就話要 C6 比一萬蚊佢啦。

大宅

冇$$就咪生啦,一個月比$5500包食包湊孫都少啦,講真就算她們乜都冇幫手做,作為仔女都應該比幾千銀家用啦,你99咁唔話得,你重咁樣,最憎啲人咁蝦老人家

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

『我老公而家失業』
咁你老公失業係短時間既啫,如果長期失業,咁係佢問題啦!

『以前每月俾5500, 呢一個月俾3000, 包晚飯, 下午湊孫』
咁都好抵呀!我都係一仔一女,我仔16個月大,女14歲,每晚都要$50-60買餸,如果煲湯或買好啲既餸就一定過百,你仲未計電費約五百蚊一個月,水費五十蚊,其他日用品,依家買條廁紙都三十幾蚊呀,買米我買25公斤都三百三十蚊,油都廿幾三十蚊支,依家物價真係好貴,唔知你嗰啲家用包唔包埋尿片同奶粉呢?如果包埋,真係無乜幾多係入到佢哋袋囉!

『我66 早上做清潔, 62剛退休』
我媽都係做清潔,一個月都係三千幾蚊,你62又退休,咁你話佢哋可以有幾錢嚟貼你一家呢?要佢哋用老本都好衰啫!

『本來今日想飲茶,他們又說我不喜歡他們跟我們一齊飲茶, 因為我要出錢, 我都跟我老公講, 不是每一次吃飯飲茶都要我們出的, 有時他們都應該出的。』
我唔知你搵幾錢個月,如果真係有困難,佢兩老都應體諒你,如果唔係,而飲餐茶都要計住邊個出多啲,咁就係後生既唔啱啦,老人家都係想有人陪啫,真係好恨你請咩?

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我C6會好老實.....

一般飲茶食晚返就 62 99 比,佢地2個都好識做,會主動比,因為C6話家用包左

但生日果D飯就C6會比,請佢地LAW....

但最激氣就係大伯同大陸呀嫂一D都唔比,講明要夾佢地都唔會比返C6

首頁

尾頁

跳至