家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人用每月收期權金的方法搵錢? Work唔Work架?

子爵府

引用:Quote:sdbus 發表於 17-1-9 11:44 SP指數期

原帖由 Esther_Rachel 於 17-01-09 發表
對,股票期權SP要有足夠現金接貨,SC就本身有正股,咁就穩陣。而賺蝕就睇自己眼光,有沒有看準時機。
而指 ...

別墅

回覆 hbm719 的帖子

最近唔覺有期權模疑户口試玩, 你可以去耀X下載SPSystem用戶手冊, 再睇埋落盤短片, 自己模擬落盤用EXCEL記下買賣價, 剛開始未識唔好去證券行上堂, 一來學費唔平, 二來會sale你買野... 另外, HKEX有期權教育期權價格作參考.

複式洋房

fion0414 發表於 16-10-25 20:04
指數期權上落大, 睇錯一邊, 都會輸得好金...

其實收股票期權金係賺有限, 升市享受唔到正股升幅, 跌市可以 ...

那間證卷公司有期權模疑户口試玩?

大宅

sdbus 發表於 17-1-9 11:44
SP指數期權, 只可以平倉, 但SP股票期權, 有事可以接貨, 所以風險可以預計, 可以這樣理解嗎? ...

對,股票期權SP要有足夠現金接貨,SC就本身有正股,咁就穩陣。而賺蝕就睇自己眼光,有沒有看準時機。
而指數期權,LP或LC都有限風險,只要眼光獨到,可以賺好幾倍。但期權金蝕得好快,真係要快恨準,唔係成日留意市場,所以我都係買過一次。

大宅

Esther_Rachel 發表於 17-1-9 11:35
應該咁講,做SC或SP係指數期權比較危險,因為一爆邊按金會升好勁,唔夠按金就迫你斬倉,輸幾多無預算,但 ...
SP指數期權, 只可以平倉, 但SP股票期權, 有事可以接貨, 所以風險可以預計, 可以這樣理解嗎?

大宅

sdbus 發表於 17-1-9 10:22
請問為何指數期權比股票期權危險?

應該咁講,做SC或SP係指數期權比較危險,因為一爆邊按金會升好勁,唔夠按金就迫你斬倉,輸幾多無預算,但如果係SC或SP,到期如果升穿或跌穿,只要有買入或賣出正股,未必一定輸,亦有預算。期權有多種組合玩法,一定要先求知,再投資。我都係安安全全賺小小買餸錢,所以唔會做高風險投資。

大宅

Esther_Rachel 發表於 16-12-31 10:42
我都有玩咗4年期權,多數做股票期權,11做咗2張2月SP匯豐。12月引做咗2張2月SP東亞。因為本身持蟹貨匯豐, ...
請問為何指數期權比股票期權危險?

大宅

回覆樓主:

我同一窿,貪佢夠平,主要做SP and SC, 最緊要做好風險管理。

大宅

玩開牛熊和窩輪,就要學期權。

玩開股票,都應該學期權。

玩開月供股票,用期權short call 可以增加股息以外收入。
市面上既 ELN/ELI, 背後都係期權short put.
不要發私人訊息給我sell保險或其他理財產品。

大宅

fion0414 發表於 16-10-25 11:52
我每月會揀1,2隻大籃籌做沽出認沽期權(SP)

早幾個月做SP 939( 跌唔穿), 如跌穿接貨就做下月SC (升唔穿), ...

我都有玩咗4年期權,多數做股票期權,11做咗2張2月SP匯豐。12月引做咗2張2月SP東亞。因為本身持蟹貨匯豐,想等佢升返近價先做SC,所以唔敢重注,只係賺千零蚊再力正股利息。
最初我係去上堂學,主要玩指數期權,每月SC SP賺幾千,但發現原來好危險,一爆邊就輸突,所以轉做股票期票,主要係增加正股利潤。
其實掌握期權技巧好賺錢唔難,但真係要做好晒功課,試吓模擬操作先好落注。

珍珠宮

Happy30 發表於 16-10-30 08:43
投資最緊要買得安心瞓得着覺,玩衍生工具風險可以好大,期權啲嘢佢哋可以提早callable,變咗你未必賺晒你 ...

我都有投資股票十年。轉做期權一年。會學懂這種工具才會投資。不會做羊太。我好穩陣從不賭白頭片。有幾多金額接貨才做。不能輸間廠。所以賺得不會多。只有廿厘一年。

大宅

狐朦 發表於 16-10-30 01:31
要用點時間學一學。買書或上網問人。

投資最緊要買得安心瞓得着覺,玩衍生工具風險可以好大,期權啲嘢佢哋可以提早callable,變咗你未必賺晒你原先所諗嘅數目,好似之前都有人講過,贏就贏粒糖輸就可以輸間廠,最緊要清楚自己做緊乜,同埋可以承受風險,唔好做羊生羊太又或者苦主投訴...

珍珠宮

mw888 發表於 16-10-29 15:20
請問點操作? 一個月賺多少?

要用點時間學一學。買書或上網問人。

珍珠宮

mw888 發表於 16-10-29 15:20

因我算好穩陣保守。淨收期權金計太約一筆~投資金一年得2x厘。 不過如果接了貨未計有升幅果d就應該唔只。

大宅

狐朦 發表於 16-10-29 02:38
我囉

珍珠宮

sdbus 發表於 16-10-24 14:27
有冇人用每月收期權金的方法搵錢? Work唔Work架?

我囉

別墅

期權都係衍生產品, long估中可以賺很多, (long 幾百蚊都可入埸玩), short要加按金, 又要預接貨錢, 所以都係有風險, 詳情睇下 HKEX

gloriatutor    發表於 16-10-26 12:49

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fion0414 發表於 16-10-26 10:25
今日939真係跌穿$5.75, 期權金今日最高升到$0.061, 最低都做$0.055, 如果昨天LP用$0.019買入, 今日可平倉, ...
感覺其實期權金不是賺很多? 但leverage大?一般入場要幾多本?

別墅

今日939真係跌穿$5.75, 期權金今日最高升到$0.061, 最低都做$0.055, 如果昨天LP用$0.019買入, 今日可平倉, 我用這2日最低價計, 每張合約賺 $36 ($0.055-$0.019=$0.036x1000股), 買10張只賺$360, 要買100張才$3600....如果今日跌唔穿$5.75....你LP付出期權金就好快縮到$0

首頁

尾頁

跳至