自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

已刪除用户

子爵府

物極必反

子爵府

aidan08 發表於 17-5-13 09:50
我好怕D人太堅持太有原則無彎轉嗰隻。呢D人唔諗吓世界上幾多人食奶粉大,唔見得有幾唔妥,唔明點解要咁偏執 ...

ㄧ萬個同意!

大宅

艾森 發表於 17-5-16 13:54

坦白我唔怕講真話,有人覺得你以上所講既道理唔係道理既時候,由得佢地無奶囉,個b唔係我既。

伯爵府

cindyyu73 發表於 17-5-17 12:05
真係好感謝係以過來人身份分享~

其實曾經有一段時間我都好唔開心~
嗰類媽媽真係黐黐地!'唔飲人奶唔得架wow!' 大把人一滴人奶都無飲過唔知生活得幾好!包括我在內.......點唔得法?飲咗人奶一世無病呀?

如果飲咗人奶會好似嗰D瘋狂擁戴人奶媽咁偏執,我真係唔會比個BB飲.....完全唔識諗吓人感受!

新手媽媽個個都想BB好,有D人無注意自己情緒,別人講一句說話都可以令產後不久的媽媽好敏感,驚自己做得唔夠好。嗰D自己餵到但無視有人餵唔到,講到餵唔到就係唔盡力,BB唔飲人奶會好大鑊的阿媽,真係可以令人好唔開心。自己生完好耐,個仔開始大同湊仔無咁驚青時先發現,唔洗理嗰D無謂人講嘢,佢哋只想話人聽自己幾努力幾叻餵到

男爵府

2018復活節勳章

Lulu0820 發表於 17-5-13 11:03
睇親依d新聞都好心up,好想同新手媽媽講:餵到人奶就餵,餵唔到就奶粉。

經驗分享係,我一個奶粉一個人奶 ...

真係好感謝係以過來人身份分享~

其實曾經有一段時間我都好唔開心~

因為我奶唔夠要轉奶粉~

我身邊既朋友 (佢女大我仔仔半歲)又話唔飲人奶唔得架WOW

講左好多說話 令我擔心仔仔既發展 我都十分自責

但依家過左一年 我仔仔身體健康 開開心心 我就放心好多

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

艾森 發表於 17-5-16 13:54
https://zh.wikipedia.org/wiki/世界婴儿死亡率列表
唔知jm會點解讀呢份表?
單純醫學原因可以做成香港2.x死亡率而某啲國家高達8x?
人奶夠唔夠會唔會係其中一個因素?
直接講,就係餓死咗既,b唔飲得既例子你選擇無視
只講要餵人奶有心一定就有?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

chinatea 發表於 17-5-13 10:34
就呢個話題我都有d意見同分享....2015年我細女生左bb,佢就好有耐性地餵母乳,兄姊,朋友都比佢咁決心的行動打 ...

多謝你分享,我又識多樣野,餵到都要睇質數
飲多d上奶湯水,我個時只係勁食野,每日兩碗湯,其餘時間都只係飲水

公爵府

好媽媽勳章

brindlewin 發表於 17-5-13 10:45
19日都唔使返去檢查?

我最少返咗3次。

提外話,我當年係私家生b,我從無係政府做過檢查,真係到bb 1個月大先第一次去健康院

男爵府

fong2005 發表於 17-5-13 09:15
其實媽媽真係唔好以為奶粉有毒,有時無奶就無奶,我當年都無,好在護士長提我,人奶係好,但無濕片就要注意 ...

男爵府

mamummypig 發表於 17-5-13 10:59
餵人奶奶粉都好,BB食得唔夠睇每日換幾多塊片就知。我第1個女餵全人奶,第2個仔係人奶+奶粉,其實夠唔夠奶 ...

別墅

做媽媽真係好大壓力

珍珠宮

回覆樓主:

我妯娌都係(佢女初生時)死撐食人奶,根本就無咩奶,慢慢個囡變左厭食症咁,咩都5食5呑,都搞左好耐要差不多6年級先肯食下野!(D衫6年都5使點買)

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

aidan08 發表於 17-5-16 17:30
有心餵一定堅持到

「有心餵一定餵到」係我自己睇法、我從來冇喺現實同任何人講過呢句說話。

所以自已係只要求自己去餵、我係唔會亦都唔敢去勸人餵媽媽奶傢、同時唔會同任何人講餵邊樣好啲。

伯爵府

OforOsaka 發表於 17-5-16 14:03
但係當你勸啲人努力去餵、啲人就好似有被迫害症咁覺得你喺度迫佢餵、所以餵人奶自己努力就算了、有心餵一 ...
有心餵一定堅持到

就係你簡單呢句說話,你自己認為係一句鼓勵嘅說話,無咩唔妥。但對嗰D真係唔夠奶,好努力餵都唔夠奶的媽媽嚟講,係好似一刀刺埋去咁!你覺得好誇嗎?但我話你知,你呢句背後隱藏的意思係︰你唔夠有心.....你唔夠努力!

你自己夠奶,點解咁肯定無人係可以好努力都唔夠奶呢?你肯定呢個世界上係無人努力咁餵都唔夠奶嗎?

我自己係餵到的媽媽,雖然奶量唔係好多,但我餵到六個月。我可以話你知,我係好努力,但奶量都唔多,只係僅僅夠。我親眼見我朋友一樣好努力,但佢真係唔夠,佢好想全母乳,係好'有心',但佢真係唔夠!

所以,你真係唔可以咁武斷咁講有心一定得,潛台詞係'無心'先唔得。產後的媽媽尤其敏感,呢D說話真係好刺激佢哋。仲有,唔好講咩被逼害症,而正確D咁講,你個信息真係有錯,有心唔係就一定餵到的!

首頁
12345...7

尾頁

跳至