醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

塊面吾知咩事,開頭範圍好細,有濃,有紅,有時痕,依家變到兩邊都有,有d醫生話濕疹,有d話玫瑰座倉,有d話暗瘡,有冇人睇過面部皮膚醫生係好番可以介紹?中醫睇過,越發越大越西利。。。
本人亦有慢性風難,兩年了。。。
睇到心灰,感激大家。。。

別墅

秘訣:不沾水。

禁止訪問

民房

回覆 菠蘿包1219 的帖子

對呀!

2017年因有段時間我時常面部和背部疼痛和痕癢, 故透過Facebook看到一位佐敦麥X淇醫生,公司網上內容描述她自己是皮膚醫生,對醫治皮膚炎症及玫瑰痤瘡很有經驗,所以我就上去一試. 但一去到她就二話不說確定我是玫瑰痤瘡, 由6月份至10份差不多3星期就叫我要覆診一次, sell我食藥及打激光,成個套餐要4 萬多元,其實我當時還是一名學生,那有這麼多錢,故她叫我帶媽媽上去見她,她會直接向我媽媽解釋. 當時我信以為真,佢講到我唔及早醫治就成世都冇辦法搞掂.

之後我帶了媽媽上去, 佢講番同我講過的話給媽媽聽, 佢仲話若我完成全個套餐後就會康復, 媽媽見她肯作保證故就幫我付錢了.

惡夢來了,我完成了三次藥物和儀器療程都沒有改善, 還換來全臉像關公的模樣, 出街和上學都要用口罩遮住, 爛臉似的......我在這幾個月嘗試過想自殺, 但最終給媽媽發現我那段時候情緒低落, 時常愁眉苦臉, 終日把自己鎖在房間, 故她帶我去看另一位醫生, 原來我患上抑鬱病. 跟住個醫生問我療程內有什麼藥物, 之後他發覺我內面的四環素的劑量不宜服用. 原來四環素是會容易導致精神抑鬱......., 還有我原來只是因為食物敏感, 只要停食一些致敏的食物就可以康復了. 之後我有向麥醫生反映問題, 但她反而說轉藥給我再看結果, 其實她還不認為自己是斷錯症, 還叫我將餘下的繼續完成. ......她這樣說自己是皮膚科, 可以這樣的嗎?

最後好在我立心去找個皮膚專科去醫番好D皮膚....感謝C醫生!!

事實勝於雄辯

別墅

秘訣:好之前,患處不沾水。

別墅

戒凍飲少雪糕。不游水。避免受寒。

象牙宮

choikwan 發表於 17-6-2 23:39
塊面吾知咩事,開頭範圍好細,有濃,有紅,有時痕,依家變到兩邊都有,有d醫生話濕疹,有d話玫瑰座倉,有d ...

你塊面出 好細,有濃,有紅,有時痕, 你叫醫生轉介看 內科。檢深層的血。找出原头。
同時也會轉介你看皮膚料

我是头皮頂出 好細, 有血, 有紅,不痕,刺痛小豆粒。慢性皮膚炎。不能斷尾。
小5 開始有慢性風癩症。 面肿包包面。
皮膚過敏。
生蛇。
哎.......
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

男爵府

塊面吾知咩事,開頭範圍好細,有濃,有紅,有時痕,依家變到兩邊都有,有d醫生話濕疹,有d話玫瑰座倉,有d ...
你現在有冇改善

別墅

濕疹治標要用藥油擦。擦藥油的道理:藥油作為臨時皮膚,保護傷口,讓身體有機會修復。濕疹患處不沾水。這個很重要:不沾水。一沾水就繼續發炎。不沾水直到好。藥油推薦廣州敬修堂跌打萬花油。約7.5元一瓶。當然濕疹起因是身體濕氣重。濕熱從皮膚散出,形成濕疹。濕疹還得戒凍飲雪糕酸奶。避免任何生冷的食物。避免游泳(除非暖水)。避免受寒(冬天多穿一條長褲)。祛濕才能從根源上杜絕濕疹。我戒凍飲雪糕一年半後,濕疹斷尾。

洋房

最重要系吾好食辣

洋房

用清水洗面, 過一排就OK

複式洋房

玫瑰痤瘡真係好難搞,成日面紅紅和好熱,試過查好多藥都冇大改善,最後好彩搵左陳厚毅醫生做彩光,幫我做咗幾次之後面紅控制得好好多。

洋房

同問玫瑰座瘡有冇咩比較好用既護膚品用

禁止訪問

複式洋房

睇中醫調理身體

複式洋房

睇中醫去毒

珍珠宮

醫好未?

複式洋房

uglyfufu 發表於 17-9-8 10:46
係咪兩頰,下巴,眉心有?皮膚有冇變硬甩皮?

我就系甘,硬甩皮,請指教

男爵府

我呢2個月也風疹發,已2月了,早2日面上又突然一小部份又红又腫,我用棉花沾些金銀花菊花水敷面,敷半個鐘後楂 aloe gel, 一天裡重覆做左5-6次,而家消左七、八成,你可試下,風疹方面我就冇咩計,吾嚴重但日日有少少發作甘,希望戒口有幫助

首頁

尾頁

跳至