自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

朋友仔仔9歲專注力不足及過度活躍症問題
、因自己無經驗所以想幫下朋友問下有冇辨法幫下小朋友、因為班主任已經同家長倾咗、如果今次考試再晤得就留班、因佢平時上堂完全無心機、經常欠交功課、上堂不停玩及不停引其他同學仔玩、完全好似冇上過堂、中、英、數老師不停罸……
其實小朋友有睇開行為科覆診、有食緊藥控制、但好似对小朋友無效……
有冇JM有經驗分享thx

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

看完你們的分享,發覺我的囝囝不是唯一,
大家都是同道中人。
我個囝個書包又喺千斤重,
問他有沒有把不要的東西清理好,他説已經攪掂,
問他一百次, 答案都是一樣,
最後都是頂唔順,跟他一齊收拾,
在他書包發現有一個錘子, 2個螺絲批
4把傘子, 兩個筆袋,
當然少不了過期的作業, 筆記,等等。
大家一起加油吧!

伯爵府

chkkkkk567 發表於 17-6-5 10:14
我小朋友食咗真係好咗好多喎!醫生都話放假可以唔食,如果我接受佢超活潑!
...

Same as my case. 一唔食就咩衰野做晒講晒出黎,撩事鬥非。

一食左藥就好似鬼上身咁,馴過隻鹿,坐定定,企定定,成個人乖晒。

公爵府

tincat 發表於 17-6-5 10:22
其實家長有同班主任講應該……因為依樣我冇問得甘詳細……學校晤知有冇姑娘跟佢 我只係 ...

同我細個一樣
日日唔敢回家
怕俾屋企簽手冊
越打越罰越唔記得

最後我三大畢業

極度計厭谷成績學校
高中時可能大個左,專注力好D,會考AL
一take 過入U
成地眼鏡碎
因為我初小考試唔合格/合格邊緣

大宅

回覆樓主

請問排政府程序係點?搵社工?定排政府醫生先?

水晶宮

BK Milk勳章

Gerard 發表於 17-6-6 23:09
當中很多是日常生活都受影響,不是單單讀書問題

比老師係咁投訴都夠難搞
有部分又影響到人
我仔之前讀嗰班嗰同學坐吾定周圍行
仲要不停叫扮聲
觀課日个家長都幾監介
老師不停投訴真係好大壓力

大宅

tutik 發表於 17-6-7 09:19
請問姪仔係那間中學?體藝嗎?不過唔易讀因為課程深+每日操練注項,時間按排得當才能應付,ADHD仔對時間控 ...

係狠心地放左佢去赤柱寄宿學校,學術一般,自在學門手藝,將來做個堅毅既人!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

siukei17 發表於 17-6-7 08:11
小朋友健健康康,快快樂樂成長,並唔係必然

邊個家長唔想自己小朋友正正常常

批判好易。
無理解過而去批判仲易。

邊個阿媽會想個仔長期食藥。俾人知道個仔要睇精神科唔通好威?個仔日日lunch唔食話唔肚餓,瘦到條藤咁,你估阿媽唔心痛架咩

侯爵府

sleepy33hk 發表於 17-6-6 16:31
我姪小學都係俾人狂投訴,但中學去左一間操體能嘅學校個人即刻唔同哂!原來我地以前嘅做法唔得係因為佢地 ...
請問姪仔係那間中學?體藝嗎?不過唔易讀因為課程深+每日操練注項,時間按排得當才能應付,ADHD仔對時間控制係死穴。我都怕又選錯學校比呀仔。

公爵府

好媽媽勳章

tairahkb 發表於 17-6-6 22:59
小朋友真可憐,為了成績而吃藥,副作用影響又怎解決。

小朋友健健康康,快快樂樂成長,並唔係必然

邊個家長唔想自己小朋友正正常常

我記得e生同我咁解釋:

專注唔到》做唔到要求》發自己脾氣》身邊人對佢批評》發身邊人脾氣》情緒問題/家庭問題/社交問題》無自信》專注唔到⋯⋯

其實係一個循環,惡性循環

當然,家長要了解小朋友能力,個要求係要小朋友能力內完成

如果佢能力範圍內能完成,只係差d專注,食藥唔係壞事,好過向度無限重覆、無限糾纒同一個問題,仲要問題依然唔會解決⋯⋯

食藥最重要係可以幫佢開燈,加強自控能力,係唔會變叻d⋯⋯

你都會教小朋友「做事前停一停,唸一唸」

但我地d小朋友好難做到⋯⋯

可能老師問問題,佢好鈡意個題目,就一輪咀答⋯⋯

又可能小息時玩猜皇帝好興奮,即刻跑圈大叫⋯⋯

又可能比同學話2句,即時好嬲捐抬底⋯⋯

然後溫書讀課文,明明已經手指指住逐隻逐隻字讀,點知讀到第二行都會停左,玩手指⋯⋯

當佢向房做功課,廳明明無開電視,佢都叫阿媽幫佢出廳刨鉛筆,因為佢好驚部電視,佢覺得部電視係咁呼喚佢

有心click左入黎喱個topic,就只結論「食藥為成績,小朋友好可憐」,確實有d「銀眼」

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢種小朋友手多腳多,成績差自理弱,行為怪,個人衛生習慣差。在班中好易不受歡迎。就算老師唔label佢,同學都會排擠什至欺凌。
小朋友都慣左俾人鬧,覺得咩都係自己錯,連唔開心俾人蝦都唔敢出聲。
(唔係假設,在我仔身上發生過晒)

食藥可以提升佢專注力幫助自理同學習,令佢跟返上進度,起碼在怪行為前停一停唸一唸
堅持唔俾小朋友食藥,佢仲可憐

男爵府

patpat234 發表於 17-6-7 00:08
問題唔係成績咁簡單,情緒,衝動行為,生活細節等等。
唔係個個食藥嘅小朋友都可以成績好。
...

係呀!我阿仔成績好了一點,他服葯後情緒管理好了,少了發脾氣,做事專心,少比老師投訴同同學關係好了,自信心返曬嚟,我覺得緊要過成績,其實用葯個關係掙扎,但我想孩子智力正常,只差一點專注,及早治療,學習良好態度,將來也可以停葯。

水晶宮

好媽媽勳章

問題唔係成績咁簡單,情緒,衝動行為,生活細節等等。
唔係個個食藥嘅小朋友都可以成績好。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

都係食藥解決

大宅

王國長老

我仔細個時,試過特登去文具店,就係為左搵無得拆開嘅原子筆因爲佢無聊到將所有拆得開嘅部分都拆開晒

原來係好鬼難搵架!

大宅

回覆樓主:

因為我依排要同自己仔仔温習考試可能未得閒睇到回覆不過十分感謝大家回應……

公爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 17-6-6 21:17
Sorry,我狂笑左
我仔日日書包像石頭咁重,問親佢樣樣都話要、執左,結 ...

我仔懶到一次過帶曬全部書⋯⋯中文2冊,常識書4冊

文具事關佢手停唔到,小一時一支原子筆過唔到3日⋯⋯2星期3舊擦膠⋯⋯

之後我唔敢再買㩒制原子筆,全部開蓋用⋯⋯
然後屋企一個筆袋,學校一個筆袋⋯⋯
但情況無改善到⋯⋯

上到小五,試過比老師收到剩返一支鉛筆返屋企,佢仲好興奮同我講:我仲有支鉛筆玩

依家,我比個透明密實袋佢,只放鉛筆一支,間尺一把,藍原子筆一支,擦膠一舊終於無再玩唔見文具

但依家佢隻手變左撩頭髮

首頁
12345...6

尾頁

跳至