醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的奶奶時常呆坐,有時叫她像聽不到
有時問她她說沒什麼,又沒有想什麼,問她為什麼發呆她又支支吾吾,她是不是有病?

她今年63歲,上年開始湊孫,之前有番半日office 工

呢個情況由我未同佢住已經係咁,已經超過五年了,但情況越來越嚴重,我們可能怎樣做

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

找社工問下意見

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

快d去check吓
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

睇醫生, 做身體檢查

別墅

yanlauwy 發表於 17-7-25 03:49

如果懷疑係精神問題,一定要睇醫生,但一定唔可以呃佢去睇 ...

別墅

笑得好勳章

點解唔同佢睇醫生
係咪佢接受唔到無工返要湊孫,覺得自己一無是處。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆 happybb1680 的帖子

聽唔見? 會唔會聽覺退化呢?
點都要做一次身體檢查啊...

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我見好多老人都係咁

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我見好多老人都係咁

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

看老人科轉介

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這種是可能抑鬱症, 要小心處理

大宅

易有抑鬱嘅, 搵人同佢出街

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我爸爸離世後媽媽最近都係甘,多點陪伴

大宅

回覆樓主:

這種應該是抑鬱症的一種,害怕社交及與人交談,我爸爸亦整天呆坐,只拿着手機聽收音機,我覺得他只是用來掩飾。他雖有自理能力,但一些很簡單的家務也不願意做。我們帶他看過精神科,食葯後少了憂慮狀態,怎也不願再看醫生,只說老了就是這樣的。我們唯有無耐地接受。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上年都可以當我奶奶兩歲,而家要當佢一歲,年頭入過院之後就似鸚鵡咁啦!好彩佢做鸚鵡又坐輪椅,唔係走咗去或打人果類。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

happybb1680 發表於 17-7-23 17:53
我的奶奶時常呆坐,有時叫她像聽不到
有時問她她說沒什麼,又沒有想什麼,問她為什麼發呆她又支支吾吾,她 ...

應該腦退化。。。有冇心臟病糖尿同輕微中風過?係有機構搵醫生評估。要睇老人或精神科。或者同佢去附近長者中心搵社工幫手。可以先同社工講情況。如果湊開細路就要更小心。我奶奶腦退化同柏金遜咗幾年。我奶奶都未到70架!約初期尾至中期。。。醫生話中期。但冇評估,因為佢睇開精神科。
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

回覆樓主:

網上有問卷可以test到係咪老退化。大人勸唔到佢睇醫生,孫仔夠唔夠大,識唔識講嘢?叫小朋友出口勸佢,啲老人家聽小朋友話多過聽仔女話。
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

首頁

尾頁

跳至