自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

男爵府

最近澳洲最hot topic, 公投同性婚姻法。若果香港有呢個投票,你會投yes or no?

補充:喺澳洲,同性伴侶喺法律上係de facto relationship,所以就算而家,都可以領養和ivf (except Northern Territory)

伯爵府

回覆樓主

坦白說!同性戀呢d有違倫常既野已經不接受,仲要去合法化?荒謬!為了下一代有正常道德倫理觀念!NO!

男爵府

no

伯爵府

回覆樓主

No!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

水晶宮

鄭少拉 發表於 17-11-29 11:02

香港的話, 我諗到 多咗機會 畀大陸人假結婚, 結咗婚可以 申 ...

講得好啱,諗深啲真係會衍生好多社會問題,佢地一句[權利],就要我地大部份人陪佢地承擔社會衍生出嚟嘅問題,我地又有冇[權利]唔接受呢

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香港的話, 我諗到 多咗機會 畀大陸人假結婚, 結咗婚可以 申請公屋綜援 ,又再領養大陸人落嚟, 再假結婚, 再申請再領養....

領養又衍生販賣兒童問題呢, 香港政府處理到先啦

唔好以為我誇張, 去屋邨幼稚園接放學, D新香港師奶見面第一句就大大聲 討論申請 公屋綜援, 強調結婚第二日就可以申請, 又話以前七年㗎,而家要三年就得 聽到我O曬嘴, 有啲人 純粹利用 福利 ,真係冇道德觀㗎

咪好似 外傭 申請外宿咁樣囉, 話就話人權, 但係 衍生 好多法律 同社會安全 問題吖嘛

諗得深入啲就 知道係 no

伯爵府

回覆樓主

大宅

kikikay 發表於 17-11-28 09:59
我理解咗啦,所謂嘅法律上保障,根本有其他方法可以解決,唔需要用合法婚姻去解決。

而且婚姻合法化之後 ...

你講嘅其他方法去解決,係點解決?立平安紙?佢嘅家人可以爭論丶唔承認。(而合法婚姻絕對可以解決呢個層面問題。)如果有小朋友,香港根本唔認可同性戀人關係,所以如果小朋友有乜事,根本非親生父或母連NICU都唔會俾佢入。點解要睇到人哋得到保障就等如剝奪你嘅利益?依你咁講,你只係怕自己冇咗某D privilege而去阻住人哋去得到平等待遇。人係自私嘅,明㗎!不過唔好用「人義道德」嚟掩飾自己冇切身處地去理解人哋嘅理念嘅行為,咁樣只會令人不齒某一部分「修養極好丶自以為比其他某一小部分人嚟得superior」嘅人!唔知你到底有冇認識過同性戀(而唔係stereotype咗人先)?我自己身邊嘅朋友係好diverse嘅,無論係直丶鬈又或者bi都好,總有好或唔專一。但係係咪因為咁丶因為你哋講嘅majority而去忽略minority嘅basic right and need??有D人話會衍生社會問題,冇同性婚姻或認受性呢個社會問題?幾廿年前women movement又唔controversial嘅?幾廿年前有women’s right?上當年女人係男人嘅附屬品咋,想有say? 發夢啦!但係而家幾多女人當權呀?轉變係要時間嘅,阻攔係必經嘅。當世界各地都開始認同呢件事,必定有因由。你有你拒絕,但呢個係大勢所趨。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Myy4.myy4 發表於 17-11-28 06:55
同意嘅人只可以話係open-minded,(emoji)️同理心去設身處地喺同性戀者立場去理解同分析點解佢哋會想有法律 ...

我理解咗啦,所謂嘅法律上保障,根本有其他方法可以解決,唔需要用合法婚姻去解決。

而且婚姻合法化之後,同志所爭取嘅權益永遠都係顧及佢小眾利益而忽略大眾利益,講到尾總會有一群自私嘅同志,將佢哋自己嘅保障、權益無限放大到最後影響其他人,要支持佢哋反自己,真係好反智囉。

珍珠宮

回覆樓主

No
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

子爵府

kikikay 發表於 17-11-28 01:29
唔同意就等於封閉?
咁可唔可以話同意嘅人係變態?

你回錯人喎,我係不贊同

珍珠宮

牛年勳章

Catvole 發表於 17-9-18 15:15
最近澳洲最hot topic, 公投同性婚姻法。若果香港有呢個投票,你會投yes or no?

補充:喺澳洲,同性伴侶喺 ...

Definitely NO!

大宅

回覆樓主:

no no no no................1千萬個no

大宅

kikikay 發表於 17-11-28 01:29
唔同意就等於封閉?

同意嘅人只可以話係open-minded,(emoji)️同理心去設身處地喺同性戀者立場去理解同分析點解佢哋會想有法律上嘅保障;而唔係吓吓都起晒鋼乜都ban ban ban,唔得呢樣嗰樣

珍珠宮

波蘿包1 發表於 17-11-27 23:25
呢度大部份人都係咁封閉思想架
你呢種咪少部分人囉

唔同意就等於封閉?

珍珠宮

nainaitze 發表於 17-11-26 12:42
同志情侶領養俄1歲幼童當性奴 帶到各地賣淫2017-11-22

男爵府

回覆樓主:

no

子爵府

Myy4.myy4 發表於 17-11-27 13:02
竟然能夠將人獸交同同性戀聯想埋一齊?咁只可以更突顯某一部分人幾咁無知丶污穢丶可憐,侮辱人亦 ...

呢度大部份人都係咁封閉思想架
你呢種咪少部分人囉

子爵府

Giant 發表於 17-9-18 15:27
NO,會衍生好多問題,沒完沒了...

Agree

大宅

Myy4.myy4 發表於 17-11-27 13:02
竟然能夠將人獸交同同性戀聯想埋一齊?咁只可以更突顯某一部分人幾咁無知丶污穢丶可憐,侮辱人亦 ...
其實現在討論同性婚姻就如同在咸豐年要談論女性平權一樣,當時的女人是如此低賤,不過是男人財產。為女性平權、容許她們做男人在社會上的崗位就如同人獸交一樣有違道德!

現在回看,這些人就只會被時代的洪流所沖走,同性婚姻平權亦如是…

首頁
12345...32

尾頁

跳至